Najavljen bogat program zadnjeg vikenda Riječkog karnevala

14.02.2023. 15:59 | Novosti, Rijeka, Rijeka & Regija

Foto: Grad Rijeka

Bliži se finale jubilarnog 40. Riječkog karnevala. Bogat program ovog vikenda kulminirat će Međunarodnom karnevalskom povorkom na Korzu, ali tijekom cijelog vikenda održat će se brojna događanja, od humanitarnih, preko gastronomskih pa sve do zabavnih i kazališnih programa.

Program su danas  najavili riječki gradonačelnik Marko Filipović, Marko Mikašinović ispred Turističke zajednice grada Rijeke, Meštar Sandi i aktualna kraljica Riječkog karnevala Maja Babin, predsjednik Rotary kluba Rijeka – Sv. Vid Goran Orlić te predsjednica KU Čiket Ljubimka Sušanj.

„Naručili smo lijepo vrijeme, pa vjerujem da je pred nama ludi maškarani vikend“, rekao je gradonačelnik Filipović i najavio humanitarni Karnevalski bal koji će se ove subote održati u Guvernerovoj palači.

„Riječ je o tradicionalnoj manifestaciji koju zajednički organiziraju Grad Rijeka, Turistička zajednica grada Rijeke i Rotary klub Rijeka – Sv. Vid, a prihod od ulaznica ove je godine namijenjen uređenju i opremanju prostora organiziranog stanovanja za korisnike i štićenike Doma za starije osobe Turnić koji pruža usluge osobama s teškoćama mentalnog zdravlja i članovima njihovih obitelji. Za sada, svoj dolazak na bal potvrdilo je 15 veleposlanika akreditiranih u Hrvatskoj, dolaze nam i predstavnici pet gradova-prijatelja Grada Rijeke, kao i brojni gospodarstvenici i uglednici našega grada i okolice, a i svi zainteresirani građani još uvijek imaju vremena nabaviti svoju ulaznicu. Do sada je na humanitarnim Karnevalskim balovima kroz godine prikupljeno oko 1,4 milijuna kuna, odnosno nešto manje od 200.000 eura i sva su sredstva išla onima kojima je to bilo najpotrebnije, tako da vjerujem da će i ovogodišnji bal biti uspješan, što me izuzetno veseli. Bit će to uvertira za nedjelju kada ću zajedno s Meštrom Sandijem i kraljicom Karnevala Majom Babin predvoditi jubilarno, 40. izdanje Međunarodne karnevalske povorke i vjerujem da ćemo se svi zajedno dobro zabaviti“, rekao je gradonačelnik i pozvao građane da dođu u nedjelju na Korzo.

Poziv za sudjelovanje na humanitarnom Karnevalskom balu uputio je i predsjednik Rotary kluba Rijeka – Sv. Vid Goran Orlić, rekavši kako svake godine s radošću organiziraju ovu manifestaciju te kako ih veseli što mogu pomoći onima kojima je to u tom trenutku potrebno.

Prema riječima Marka Mikašinovića iz TZ grada Rijeke, na ovogodišnjoj povorci sudjelovat će gotovo 9000 sudionika raspoređenih u 92 grupe, a osim bala i povorke bit će tu i raznih drugih događanja.
„U petak nas očekuju maškarani tanci va Pašcu, Noć krinolina na Botelu Marina, Neon Čiket party i Carnival DJ Session u Exportu. Subota će početi humanitarno. U jutarnjim satima, u suradnji s Rotary klubom Rijeka – Sv. Vid, u Bazarigovom prolazu kuhat će se maškarana maneštra, dok će se na Trgu Republike Hrvatske u suradnji s Udruženjem obrtnika Rijeka kuhati maškarana jota. U Exportu nas navečer očekuje zabava uz Gustafe i Šajetu, a nakon pauze zbog pandemije, ove se godine, u suradnji s HNK Ivana pl. Zajca u kazalište vraća Kazališni vrtuljak. U nedjelju, nakon što povorka završi, nakon što maškare na Gatu Karoline riječke vrate ključeve grada i nakon što karnevalska skupina POM-FR-I tradicionalno na moru ispred Gata zapali pusta, zabava će se nastaviti na Gatu, u Exportu i na Korzu gdje će nastupiti Koktelsi“, najavio je Mikašinović.

Uzbuđenje oko događanja predstojećeg vikenda nisu skrivali ni Meštar Sandi i Kraljica karnevala Maja Babin koja je istaknula kako će nakon što je dugi niz godina na Korzu bila „samo“ karnevalist, ove godine imati priliku doživjeti karneval iz druge perspektive. Oboje su istaknuli veliki trud i rad koji se skriva iza priprema grupa za karneval te pozvali ljude da dođu na Korzo u što većem broju.
„Lijepo je to gledati na televiziji i svim drugim dostupnim kanalima, ali svi koji su u mogućnosti, neka ipak dođu na Korzu, jer preko ekrana se ne može osjetiti ta atmosfera i te dobre vibracije koje se šire cijelim gradom za što su velikim djelom zaslužni upravo karnevalisti jer bez njih naš karneval ne bi bio to što jest“, rekao je Meštar Sandi.

Važni jubileji ove godine i za Karnevalsku udrugu Čiket koja slavi 30 godina postojanja, kao i 20 godina organizacije pidžama partyja koji će se u subotu, dan prije karnevala, kako to biva i svake godine održati u caffe baru Iskra. „Ta je zabava nastala spontano, ali već godinama okuplja ljude i mi očekujemo jedan pravi maškarani vikend, kako smo već i navikli svake godine. U suradnji s Iskrom svake godine u ovo vrijeme organiziramo i humanitarnu akciju. Ove smo je godine nazvali „Eurić po eurić – listić“ i pozivamo sve goste da ono sitno što im ostane nakon plaćanja računa ubace u kutiju na šanku, a mi ćemo kada sve te novčiće skupimo kupiti stabla maslina koja ćemo posaditi u dvorište ispred Centra za autizam Rijeka“, rekla je predsjednica KU Čiket Ljubimka Sušanj.

Budući je ove godine, povodom velikog 40. izdanja Riječkog karnevala snimljena i nova pjesma „Maškarajmo se“ u izvedbi, samo za ovu priliku okupljene grupe Čabba, sudionicima konferencija pridružili su se i neki od sudionika grupe, Tamara Brusić i Duško Jeličić Dule. Zajedno s ostalima otpjevali su pjesmu koja će se zasigurno puno puta na Korzu moći čuti i u nedjelju.

Svi zajedno poželjeli su dobru zabavu u najluđem vikendu riječkog petog godišnjeg doba i poručili: Živio pust!

Najčitanije


Povezane objave

Na Srdočima nestao Sebastian Mušura

Na Srdočima nestao Sebastian Mušura

Nestao je Sebastian Mušura (16) iz Rijeke, u subotu oko 17 sati udaljio se sa Srdoča i otad mu se gubi trag. Njegov nestanak objavljen je i na mrežnim stranicama Nacionalne evidencije nestalih osoba nakon što je prijavljen policiji. Za mladića, rođenog...

POKOPI NA GROBLJIMA (863)

POKOPI NA GROBLJIMA (863)

PONEDJELJAK, 24. LIPNJA 2024. DRENOVA, 10.30: Jelica Lelas (1949) PUNAT, 18.00Anica Orlić  ŽEGOTI, 15.00Mile Todorović (1943) KAMPOR, 18.00Ruža Kuparić (1945) VRPOLJE, 17.00Milka Štrbac (1935) UTORAK, 25. LIPNJA 2024. KOZALA, 14.30Petra Medved...

Pin It on Pinterest