Najavljen bogat program obilježavanja Dana svetog Vida

04.06.2024. 15:00 | Novosti, Rijeka, Rijeka & Regija

Foto: Grad Rijeka

Proslava Dana svetog Vida, zaštitnika grada Rijeke ove će se godine održati od 11. do 15. lipnja. Raznovrsni svjetovni i liturgijski program najavili su gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, pomoćnica resorne pročelnice Grada Rijeke Doris Šajn te rektor Katedrale sv. Vida i generalni vikar Mario Tomljanović.

„Regata Fiumanka preklapa se s Danima sv. Vida pa očekujemo da će Rijeka 15. lipnja vrvjeti ljudima i raznovrsnim programima. Fiumanka ove godine puni svoj jubilarni, 25. rođendan. Šušuru će svakako doprinijeti i činjenica da toga dana u riječku luku uplovljava i veliki kruzer Norwegian Pearl“, kazao je gradonačelnik Filipović. Što se tiče svjetovnoga dijela programa, središnje događanje je svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Rijeke 13. lipnja, na kojoj će ovogodišnjim laureatima, građanima i udrugama koje su doprinijeli razvoju grada biti dodijeljena javna priznanja.

Gradonačelnik je kazao kako se posebno veseli prijemu za djecu koja nose ime zaštitnika Rijeke na koji je pozvano oko 110 djece, među kojima i najmlađi sugrađani koji su rođeni u razdoblju od 15. svibnja prošle do 15. svibnja ove godine, a koji su u trenutku rođenja imali prebivalište na području grada Rijeke. Grad Rijeka već tradicionalno organizira Gastrofeštu s podjelom besplatnih 2.000 porcija rižota od lignji sugrađanima, kao i nastupe Gradske glazbe Trsat i Prvih riječkih mažoretkinja, uz zakletvu mažoretkinja. Program uključuje i otvorenje izložbe crno-bijelih fotografija s motivima Rijeke riječkog fotografa Deana Miculinića, kao i prezentaciju knjige o bivšoj riječkoj gradonačelnici Nedi Andrić koja je dala veliki doprinos razvoju Rijeke 60-ih i 70-ih godina proteklog stoljeća.

Kulturno-zabavni program predstavila je Doris Šajn, izdvojivši stand up dobro znanog komičara Ivana Šarića pod nazivom „Ivan Šarić/Best of 1984-2023″, koji će se održati 13. lipnja na Trgu Riječke rezolucije. Ulaznice po 4,90 eura krenut će u prodaju od ponoći 5. lipnja putem portala mojekarte.hr. Rotary klub Rijeka i Grad Rijeka priređuju za Dane grada dobrotvorni koncert grupe Jonathan i prijatelja 14. lipnja na Trgu Riječke rezolucije, a u slučaju kiše u Exportu. Sredstva prikupljena organizacijom humanitarnog koncerta namijenjena su stipendiranju darovitih učenika i studenata iz Primorsko-goranske županije. Klapa Nevera će nastupiti 14. lipnja ispod balkona Radija Rijeke. Najmlađi će moći uživati u predstavi za djecu Gradskog kazališta lutaka Tončić Petešić ispred Dječje kuće 12. lipnja. Festival Canzonette Fiumane, koje u povodu Dana sv. Vida organizira Zajednica Talijana, održat će se 12. lipnja. Svi će se ovi programi, u slučaju nepovoljnih vremenskih prilika, održati u prostoru Exporta.

Kada je riječ o izložbama, za istaknuti je izložbu „Drugost“ koju je ugostila galerija Kortil, a riječ je o uljima na platnu domaćih „velikih majstora“ 20. stoljeća kao što su Miroslav Kraljević, Vlaho Bukovac, Bela Čikoš-Sesija, Milivoj Uzelac, Josip Račić i ostali, pa do naših eminentnih suvremenih autora, kao što su Milena Lah, Vlasta Delimar, Željko Badurina, Ana Opalić i drugi. Izloženo je 35 radova iz zbirke Nacionalnog Muzeja Moderne Umjetnosti iz Zagreba, a neka od njih, kao što je „Crnkinja s leptirima“ Milivoja Uzelca, bit će prvi put izložena javnosti.

„Pripremili smo i nekoliko tura razgledavanja grada uz stručna interpretacijska vođenja kroz grad i katedralu. Upravo smo ovom dijelu programa upoznavanja našeg grada posvetili posebnu pozornost, budući da smo proteklih godina uočili veliki interes Riječana da kroz vođene ture upoznaju svoj grad i njegove specifičnosti i znamenitosti ili da ga predstave najmlađima. Stoga smo od 11. lipnja do 15. lipnja organizirali šest različitih vođenih tura, namijenjenih svim generacijama“, kazala je Šajn. Prijaviti se može do popunjenja mjesta, a o načinu prijave za svaku pojedinu turu više na Facebook profilu Grada Rijeke.

U Kockici će se 11. lipnja održati Likovno-kreativna radionica za djecu „Ja kustos“ koju vodi muzejska pedagoginja Josipa Verbanac, 12. lipnja u Palači Šećerane predavanje muzejske kustosice dokumentaristice Marije Dušević Lazanje „Obnova Palače šećera od temelja do krova“, a 13. lipnja edukativna šetnja „Đir po gradu – upoznajmo svoj grad“ uz stručno vođenje Theodora de Canzianija u organizaciji Vijeća Mjesnog odbora Podmurvice. U petak i subotu, 14. i 15. lipnja na rasporedu su vođeni obilasci centrom grada uz pratnju turističkog vodiča „Rijeka Sv.Vida, nekada i sada“. Program Dana sv. Vida i ove godine uključuje dvije Zavičajno-turističke ture “Đir s Orehovićem”, jednu 12. lipnja namijenjenu nonićima i unucima, a drugu – koja kreće 13. lipnja – odraslima.

Program uključuje i zajedničko praćenje utakmice Hrvatska – Španjolska 15. lipnja na Gatu Karoline Riječke.

Neizostavan dio proslave dana zaštitnika Rijeke je bogat liturgijski i duhovni program za koji se brine Riječka nadbiskupija, a koji je prezentirao rektor Katedrale sv. Vida Mario Tomljanović.

Rektor Tomljanović posebno je istaknuo humanitarni projekt „S Vidom se lako, posložiti može svatko!“. Svrha projekta je prikupljanje financijskih sredstava za kupnju rehabilitacijsko-didaktičke opreme za Kliniku za dječju kirurgiju KBC Rijeka, s ciljem unaprjeđenja i poboljšanja uvjeta boravka djece u Klinici. Od 12. do 14. lipnja na riječkom Korzu biti organizirana prodaja radova koje su izradili učenici osnovnih i srednjih škola koji pohađaju Katolički vjeronauk i etiku,    pohađatelji Islamskog konfesionalnog vjeronauka te djeca i mladi Baptističke zajednice u Rijeci, u suradnji sa svojim animatorima.

Trodnevnica, duhovna priprava za blagdan sv. Vida, započinje 11. lipnja. Sva tri dana duhovnu pripravu s početkom u 18 sati predvodi o. Stanko Perica, a tijekom tri dana misu će animirati Katolička osnovna škola, Ured za obitelj te zajednica Omnia Deo. Uoči blagdana sv. Vida, 14. lipnja u 18 sati u Katedrali će svečanu večernju molitvu predvoditi riječki nadbiskup Uzinić, a tom prilikom će se zaslužnim župljanima podijeliti medalje sv. Vida, dok će Katolički skauti Riječke nadbiskupije položiti prisegu i obećanje.

Prva dva dana duhovne priprave, nakon mise u Katedrali sv. Vida organizirani su zanimljivi događaji namijenjeni svim zainteresiranim građanima. Tako će u utorak, 11. lipnja u 19 sati biti održan obilazak katedrale sv. Vida za građanstvo uz stručno vođenje Damira Tulića i Marija Pintarića, dok je u srijedu, 12. lipnja u 19 sati na rasporedu je predstavljanje zvučne knjige prof. Tanje Šupe „Vjetar iz udaljenih krajeva“, koja predstavlja terapeutske priče za djecu s oštećenim vidom. U četvrtak, 13. lipnja u Nadbiskupskom ordinarijatu, Ulica Ivana Pavla II. 1 Damir Tulić će održati predavanje „Umjetnička baština sv. Vida od isusovačke crkve do riječke katedrale“ ususret 100. godišnjici Riječke nadbiskupije.

Na sam blagdan sv. Vida, 15. lipnja u 8,30 sati održat će se misa na talijanskom jeziku, a procesiju i središnje misno slavlje koje će započeti u 10 sati ove će godine predvoditi zadarski nadbiskup mons. Milan Zgrablić. Liturgijsko slavlje će se održati u Katedrali sv. Vida, a vjernici će misu moći pratiti i na Trgu Grivica putem video zida i ozvučenja.

Najčitanije


Povezane objave

Prijem za učenike generacije riječkih osnovnih škola

Prijem za učenike generacije riječkih osnovnih škola

U Salonu Grada Rijeke održan je prijem za učenike generacije riječkih osnovnih škola. Riječ je o učenicima koji su se tijekom svog osnovnoškolskog obrazovanja, pored iznimnog uspjeha u školi i uzornog vladanja iskazali i u brojnim izvannastavnim,...

POKOPI NA GROBLJIMA (863)

POKOPI NA GROBLJIMA (863)

PONEDJELJAK, 24. LIPNJA 2024. DRENOVA, 10.30: Jelica Lelas (1949) PUNAT, 18.00Anica Orlić  ŽEGOTI, 15.00Mile Todorović (1943) KAMPOR, 18.00Ruža Kuparić (1945) VRPOLJE, 17.00Milka Štrbac (1935) UTORAK, 25. LIPNJA 2024. KOZALA, 14.30Petra Medved...

Na Srdočima nestao Sebastian Mušura

Na Srdočima nestao Sebastian Mušura

Nestao je Sebastian Mušura (16) iz Rijeke, u subotu oko 17 sati udaljio se sa Srdoča i otad mu se gubi trag. Njegov nestanak objavljen je i na mrežnim stranicama Nacionalne evidencije nestalih osoba nakon što je prijavljen policiji. Za mladića, rođenog...

Pin It on Pinterest