Na Uskrs prva dva leta Helikopterske hitne službe, oba s Krka. Ravnatelj KBC-a Rijeka Ružić: Služba predstavlja veliki iskorak

Foto: PGŽ

Samo dan nakon početka djelovanja Helikopterske hitne medicinske službe u Hrvatskoj, u nedjelju, na Uskrs, prevezena su na taj način prva dva pacijenta u riječki KBC. Jedan pacijent je prevezen s Lošinja, a pacijentica s otoka Raba. To su prva dva takva leta obavljena u Hrvatskoj, oba sa zračne baze na Krku.

Kada je riječ o prvom letu, HHMS tim je unutar 5 minuta od dojave poletio prema Malom Lošinju, gdje je preuzeo 21-godišnjeg pacijenta i u pratnji medicinskog tima prevezao ga helikopterom na sletište Delta, nakon čega je pacijent zaprimljen u KBC Rijeka. Mladom pacijentu učinjen je CT glave i vratne kralježnice, hospitaliziran je i dobrog općeg stanja.

Ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije Senka Kajčić opisala je tijek prvog postupka prijevoza.
“Na Lošinju je obavljena primarna hitna intervencija, tijekom cijelog leta helikopterom muškarac je medicinski zbrinjavan, a po dolasku na helidrom Delta u Rijeci, preuzeo ga je zemaljski tim hitne pomoći i prevezao u KBC. Sve je obavljeno uspješno”, izjavila je Kajčić.

Kako je istaknuo ravnatelj riječkog KBC-a Alen Ružić, ta je intervencija bila na neki način i test sustava te se pokazalo da odlično funkcionira i bez zastoja.

“Ta služba predstavlja veliki iskorak u unapređenju zdravstvene zaštite i kao pomoć potencijalno životno ugroženim pacijentima”, izjavio je ravnatelj, naglasivši da je Služba jako važna za cijelu Hrvatsku, a posebno na području nadležnosti KBC-a Rijeka, zbog zemljopisnih obilježja i teške dostupnosti nekih krajeva.

Liječnički tim koji je uspješno odradio prvu intervenciju čine Dunja Turina, specijalizantica hitne medicine u Zavodu za hitnu medicinu PGŽ-a, i medicinski tehničar Darko Stošić.

Tijekom istog poslijepodneva obavljena je još jedna intervencija helikopterom. Pacijentica s Raba, koja je imala srčane tegobe, također je uspješno prebačena u KBC Rijeka.

Najčitanije


Povezane objave

Obilježen Dan oslobođenja Kostrene

Obilježen Dan oslobođenja Kostrene

Povodom obilježavanja Dana oslobođenja Kostrene predstavnici UABA Kostrena, općinske uprave, općinskih ustanova i udruga položili su vijence na spomen-obilježja u znak sjećanja na žrtve NOB-a.Vijenci su položeni na polje s grobovima palih boraca NOB-a na...

POKOPI NA GROBLJIMA (800)

POKOPI NA GROBLJIMA (800)

SUBOTA, 20. TRAVNJA 2024. KASTAV, 13.00: Ivan Horvat (1957) KLANA, 17.00Vladimir Šebelja (1933) NJIVICE, 15.30Marija Dapčić  BOGOVIĆI, 16.00Katica Bogović (1933) CRNI LUG, 13.00Dragica Barak (1930) SV. KRIŽ - SENJSKA DRAGA, 15.00Mate Nekić (1963) HVAR,...

Pin It on Pinterest