NA SUĐENJU ZA SMRT SESTARA FILIPOVIĆ SVJEDOČILA NJIHOVA MAJKA: Ako netko može 16 godina mirno spavati nakon što je to učinio, neka mu je sa srećom, neka mu sudi Bog

22.11.2022. 16:37 | Crna kronika, Novosti

Foto: Portal Burin

Ljubica Filipović majka Višnje (22) i Gordane (18), sestara koje su prije 16 godina poginule u stravičnoj prometnoj nesreći na autocesti u blizini benzinske crpke na Cerniku – saslušana je u nastavku suđenja Robertu Žaji (52) iz Mavrinaca, optuženom da je skrivio tešku prometnu nesreću vozeći u suprotnom smjeru autocestom, pa pobjegao s mjesta događaja.
Njeno potresno svjedočenje – ispunjeno dubokom boli, gorčinom i razočaranjem – nanovo je podsjetilo na priče o mogućem počinitelju, onom koji je izazvao nesreću, što su se pojavile odmah nakon tragedije, a nisu prestale ni do danas, iako sasvim drugi čovjek sjedi na optuženičkoj klupi. Pročitan je u sudnici iskaz majke stradalih sestara kojeg je dala četiri i pol godine nakon nesreće, sa saslušanja na kojem je navela da su odmah poslije nesreće krenule glasine da je nesreću skrivio sin jednog poznatog tajkuna, povezanog sa centrima moći. Svjedokinja je tada navela da je stupila u kontakt s jednom medijski istaknutom osobom koja joj je rekla da je njoj jedan odvjetnik kazao kako ima dokaza da je vozač “automobila smrti” upravo sin tog tajkuna. Majka poginulih djevojaka imala je zatim kontakte i s policijskim rukovoditeljima, a onda se sastala s odvjetnikom koji joj je rekao da se to zataškalo.

BORILI SMO SE PROTIV ULIČNIH PRIČA DA SMO DOBILI NOVAC OD KRIVCA ZA NESREĆU

– Da, to sam izjavila. Suvišno je da išta više kažem – konstatirala je Ljubica Filipović, dodajući kako su ona i obitelj tom odvjetniku ponudili da preuzme njihov slučaj, ali im je on rekao da se prije mora posavjetovati sa čovjekom koji je u to vrijeme bio visokopozicioniran u državnoj vlasti. Ali, od svega nije bilo ništa.
– Odvjetnik je poslije sve to negirao. Dogovorio je sastanak u MUP-u, a poslije je negirao da smo uopće bili kod njega u uredu – kazala je svjedokinja. – Što god da kažem, suvišno je, gubljenje vremena i vama i meni – konstatirala je majka stradalih djevojaka, obraćajući se sutkinji. – Bez materijalnih dokaza svjesna sam da od svega neće biti ništa.
– Suprug i ja borili smo se deset godina da se makne priča s ulice i da se konačno sazna istina, tko je kriv za nesreću. Pričalo se po ulici da mi primamo novac od počinitelja kako ne bi odgovarao, te da ne poduzimamo ništa. Mi nismo upirali prstom ni na koga kao počinitelja. Ali, ljudi koji su trebali poduzeti što treba, nisu to učinili. Onaj tko je imao nekakva saznanja ili davao neke izjave o tome tko je skrivio nesreću, danas nije došao na sud da bi svjedočio o onome što je nama rekao – kazala je Ljubica Filipović.

“Da je ubio dvije mačke, čovjek bi se osvrnuo…”

– Onom tko je ubio dva mlada života neka sudi Bog. Ako netko može 16 godina mirno spavati nakon što je to učinio, neka mu je sa srećom. Netko je ubio dva mlada života, a ni trepnuo nije… Da je ubio dvije mačke, čovjek bi se osvrnuo… Žalosno je da se u našoj državi šalje poruka mladima: sjednite u auto i ubijte, nećete odgovarati. Ako je taj u stanju ubiti, neka stane i prizna… Meni je svejedno, meni moju djecu nitko više ne može vratiti… – s velikom tugom i ništa manjom gorčinom u glasu svjedočila je majka poginulih djevojaka.
Suđenje u riječkom Županijskom sudu, pred vijećem kojem predsjeda sutkinja Jesenka Kovačić, nastavlja se početkom prosinca, saslušanjem daljnjih svjedoka.

ZA ODLUKU SUDA JE LI ŽAJA KRIV ILI NE PRESUDNI ĆE BITI VERBALNI DOKAZI

Kojim dokazima raspolaže tužiteljstvo, a ukazuju da je upravo Žaja vozač automobila koji je vozio u kontrasmjeru autocestom i skrivio tragičnu nesreću, ključno je pitanje koje se postavlja od početka, od uhićenja Žaje u prosincu 2016. godine kao nesavjesnog vozača koji je kršenjem propisa izazvao jezivu nesreću 2006. godine. Tim više što je okrivljen deset godina nakon teške nesreće, kada je neke dokaze nemoguće pribaviti, dok Žaja kazneno djelo ne priznaje, a u istrazi se branio šutnjom. Spekulira se da je na policiji priznao da je on skrivio nesreću, no treba naglasiti da u procesno-pravnom smislu takva njegova izjava, ako je i bilo, nije ni od kakvog značaja.
No, sudeći po onom što se navodi u optužnici, tužiteljstvo smatra kako postoji zatvoreni krug indicija da je upravo Žaja taj vozač, a posebno se naglašava kako postoji svjedočenje jednog muškarca koji je izjavio kako mu je sam Robert Žaja rekao da je on skrivio ovu prometnu nesreću. Autor tog krunskog svjedočenja u prilog optužbe jest čovjek koji je u prosincu 2016. godine bio u istoj ćeliji u riječkom zatvoru u kojoj je bio i Žaja, pritvoren nakon sumnji za izazivanje nesreće.On  je na ispitivanju u tužiteljstvu ispričao  da mu je Žaja opisao kako je došlo do nesreće, da je bio pod utjecajem alkohola i tableta, te da je pobjegao s mjesta događaja jer se preplašio, bojeći se posljedica. Prenio je i dio Žajine priče, po kojoj je nakon nesreće odmah prodao auto.
No, na saslušanju na suđenju ovaj je svjedok rekao da se – ne sjeća da je dao takve izjave. Ustvrdio je i da u zatvoru sa Žajom nije uopće pričao o prometnoj nesreći. Poslije toga mu je predočen zapisnik o ispitivanju u kojem je prenio ključno Žajino priznanje, kao onog koji je skrivio nesreću. Na pitanje je li potpisao zapisnik, odgovorio je: – Jesam, to je moj potpis.
Sudeći prema dosadašnjem tijeku suđenju, presudni za donošenje odluke suda o tome je li Robert Žaja kriv ili ne bit će prvenstveno verbalni dokazi. Laički rečeno: što je tko kome rekao o nesreći.

Povezane objave

U Rijeci svečano otvoren Poštanski ured Djeda Mraza

U Rijeci svečano otvoren Poštanski ured Djeda Mraza

Advent na Kvarneru dobio je danas posebno priznanje Djeda Mraza jer se svečano otvorio Poštanski ured Djeda Mraza u Rijeci.Na novoj adventskoj lokaciji - Riječki tunel, kod ulaza u Katedralu Sv. Vida -  danas je svečano otvoren Poštanski ured Djeda Mraza...

Riječki baletni ansambl nanovo oduševio publiku u Njemačkoj

Riječki baletni ansambl nanovo oduševio publiku u Njemačkoj

I drugo ovogodišnje gostovanje ansambla Baleta HNK Ivana pl. Zajca u njemačkom Ludwigsburgu nedaleko Stuttgarta okončano je jednako kao i ono u veljači – ovacijama publike, pohvalama kritike, ali i pozivom za nastavak suradnje i nova riječka plesna...

POKOPI NA GROBLJIMA (316)

POKOPI NA GROBLJIMA (316)

SRIJEDA, 7. PROSINCA TRSAT, 14.30Ivan Dobrosavljević (1950) KOZALA, 13.30Andro Jurčić (1938) KOZALA, 12.30Milka Labinjan (1936) KOZALA, 11.30Stjepan Jukić (1927) DRENOVA, 15.00Željko Lukanović (1952) OPATIJA, 13.00Sonja Swatosch (1953) LOVRAN, 11.00Marija...

Počeo Advent u Kastvu: pripremljen bogat program za djecu i odrasle

Počeo Advent u Kastvu: pripremljen bogat program za djecu i odrasle

Advent u Kastvu počeo je kićenjem borova na Crekvini dječjim radovima. Male ručice izradile su ukrase za borove koji će se nakon blagdana zasaditi u dvorištima vrtića i u šumi. Tijekom prosinca održat će se mnoštvo dječjih, sportskih i zabavnih programa, a...

Pin It on Pinterest