MEĐU TROJICOM PRITVORENIH I DVA BOMBAŠA: na Rastočinama zapalili auto na koji su dva mjeseca ranije bacili bombu, ali tada najviše stradao “krivi” auto

11.05.2022. 19:01 | Crna kronika, Novosti

Foto: Portal Burin

U riječki zatvor smještena su danas poslijepodne trojica koja su uhićena u istrazi o paleži automobila na riječkim Rastočinama. Sutkinja istrage Županijskog suda u Rijeci Ksenija Zorc odredila je istražni zatvor Antoniju Kasuniću (23) i Marinu Kolanoviću (19) iz Rijeke te Milanu Bunjevcu (44), s adresom na matuljskom području. Svima je istražni zatvor određen zbog opasnosti da bi, ostanu li na slobodi, mogli ponoviti kazneno djelo, a prvoj dvojici i zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Prema dosadašnjim sumnjama – pretočenim u policijsku kaznenu prijavu i istražne dokumente tužiteljstva – prva dvojica mladića sumnjiče se, osim podmetanja požara na automobilu u Ulici Rastočine, za tri slučaja bacanja eksplozivnih naprava, jednom na automobil u Ulici Rastočine te dvaput na istu obiteljsku kuću na Kantridi. Šteta pričinjena kaznenim djelima procjenjuje se na više od pola milijuna kuna. Motiv paljevine i bombaških napada nalaze se – po zaključcima što dolaze iz istrage – u ranijim nesuglasicama i konfrontacijama s onima čija se imovina našla na meti.

Bombu dvaput bacili pred ulazna vrata stana

Dvojica glavnookrivljenih mladića terete se da su prvi bombaški napad izveli 22. veljače ove godine, oko 1.30 sati, kada su posuđenim automobilom stigli do jedne obiteljske kuće na Kantridi, te zatim u dvorištu aktivirali ručnu bombu “M-75” koju su potom bacili pred ulazna vrata stana. U eksploziji su, osim ulaznih vrata, oštećena i sobna vrata unutar stana, a šteta je nastala i na parkiranom automobilu “smart”.

Tri dana kasnije, po dosadašnjim sumnjama, dvojac u dobi od 23 i 19 godina se oko 3 sata ujutro pojavio na istoj lokaciji. I ovog puta je ispred ulaznih vrata istog stana bačena ručna bomba “M-75”. U eksploziji su oštećena ulazna vrata stana, vrata spavaće sobe i fasada kuće, a šteta je pričinjena i na parkiranom “BMW-u”.

U eksploziji na Rastočinama u ožujku oštećeno osam auta

Treći bombaški napad, za koji se sumnjiče dvojica mladića, dogodio se 21. ožujka ove godine, nešto poslije 3 sata ujutro, u Ulici Rastočine, kod križanja s Ulicom Kozala. Terete se da su ručnu bombu, također “M-75”, bacili u smjeru parkiranog automobila koji im je bio na meti. No, uslijed nagiba ceste, bomba je eksplodirala uz drugi auto, “škodu”, koja je “ni kriva ni dužna” najviše stradala. Osim te “škode”, u detonaciji je oštećeno još sedam parkiranih automobila.

Posljednji opasni krimen za koji se tereti mladi dvojac dogodio se u noći na utorak na Rastočinama, na cesti podno dječjeg vrtića. Dvojica mladića se terete da su jučer oko 1.50 sati lakozapaljivom tekućinom izazvali požar na jednom automobilu, istom onom prema kojem su nepuna dva mjeseca ranije u istoj ulici bacili bombu. U požaru, što se brzo rasplamsao, oštećeno je ukupno šest vozila.

Posjedovao kuburu i streljivo

Prvookrivljeni Kasunić tereti se i za neovlašteno posjedovanje droge; u pretrazi stana pronađeno mu je, naime, 349 grama marihuane i mala količina amfetamina. Sumnjiči se i za više slučajeva prodaje marihuane. Drugookrivljeni Kolanović tereti se da je u stanu gdje živi neovlašteno posjedovao automatski pištolj “crvena zastava”, poznatiji kao “škorpion”, i dvije ručne bombe. Pretragom su kod njega pronađena i oko 133 grama marihuane.

Trećeokrivljeni Milan Bunjevac pritvoren je pod sumnjom za ilegalno posjedovanje oružja i streljiva. U jučerašnjoj pretrazi, izvedenoj temeljem sudskog naloga, policija je u njegovom stanu pronašla ručno izrađeni pištolj, kuburu, koja po svojim karakteristikama spada u oružje čije je posjedovanje građanima zabranjeno, a zaplijenjeno mu je i više komada streljiva.
Trojica pritvorenih imaju pravo žalbe na rješenje o istražnom zatvoru što im je određen na mjesec dana, ali žalba ne odgađa njegovo izvršenje.

Za kaznena djela za koja se terete dvojica glavnookrivljenih hrvatski Kazneni zakon predviđa kaznu od jedne do 12 godina zatvora.

 

Ekspresna uhićenja

Zanimljivo je i kako je policija iznimno ekspresno riješila slučaj paljevine na Rastočinama, te glavne aktere osumnjičila za još niz delikata. Prvookrivljeni je službeno uhićen nepunih pet sati nakon požara, a drugookrivljeni nepunih sedam sati nakon nemilog događaja.

Policija je objavila kako je pretragama pronašla i oduzela:

– dvije ručne bombe iste vrste kao i one koje su korištene za počinjenje kaznenih djela,
– automatski pištolj s pripadajućim spremnikom i jednim streljivom, stotinjak komada različitog streljiva, od čega dio  sačmenog streljiva, ručno rađenu kuburu, spremnik za pištolj i druge dijelove oružja,
– oko 350 grama amfetamina, nešto više od 130 grama marihuane, desetak grama kokaina, razne tablete i druge tvari s popisa droga, digitalne vage,
– veći broj mobitela i SIM kartica te druge pripadajuće opreme,
– uređaj za ometanje signala, dva prijenosna telekomunikacijska uređaja,
– kanistar i boce sa zapaljivom tekućinom,
– novac u domaćoj i stranoj valuti i druge predmete koji se dovode u vezu s počinjenjem kaznenih djela.

Istraga obuhvatila dva slučaja na Rastočinama

Dva inkriminirana slučaja u Ulici Rastočine nisu jedini slučajevi ekstremnog oštećivanja  vozila na Rastočinama u posljednje dvije i pol godine, ali ostalo nije obuhvaćeno ovom istragom. 

 

Povezane objave

POKOPI NA RIJEČKIM GROBLJIMA (153)

POKOPI NA RIJEČKIM GROBLJIMA (153)

PONEDJELJAK, 23. svibnja ZAMET, 14.00Iva Milardović (1942) DRENOVA, 15.00Zlatko Neralić (1965) SRIJEDA, 25. svibnja KOZALA, 11.00Dušan Kljenak (1956) Podatke je objavilo Komunalno društvo Kozala, Braće Hlača 2/a, Rijeka.    

Pin It on Pinterest