Na otoku Cresu danas i sutra održava se Memorijal Florio Burburan, posvećen vaterpolu i plivanju  

Foto: TZ Grada Cresa

U čast velikom čovjeku i sportašu, plivaču maratoncu Floriju Burburanu, čija obitelj potječe iz mjesta Dragozetići s otoka Cresa, danas i sutra  u gradu Cresu i Valunu održava se niz vodeno-sportskih događanja vezanih uz ovog iznimnog sportaša. Riječ je o  drugom po redu“Memorijalu Florio Burburan”.

Petak je  posvećen  vaterpolu. Na prošlogodišnjem Memorijalu odigrana je prva službena vaterpolo utakmica u gradu Cresu – prijateljski susret VK Mali Lošinj i VK Primorja. Ove godine bit će organiziran susret revijalnog karaktera te vaterpolo turnir za sve građane koji žele probati igrati. U sklopu događanja ove će godine svoj  premijerni nastup u gradu Cresu imati sinkronizirane plivačice riječkog kluba “Primorje Sinkro Aqua Maris”.

Drugi dan, subota,  posvećen je plivanju, a održat će se utrka za djecu, utrka za rekreativce i ostale građane na 1 kilometar te veliko finale ovog memorijala – plivački maraton Valun – Cres u dužini 8 kilometara. Ove godine Memorijal će uključiti i utrku za osobe s invaliditetom u duljini od 1 km, a upravo ta utrka posebno je povezana uz Floria Burburana obzirom da su mu često govorili kako je “svjetionik“ (primjer) za osobe s invaliditetom” jer se radilo o velikom sportašu koji je neprestano pomicao granice i gurao sebe u nove izazove uvijek iznova pokazujući da invaliditet ne treba biti hendikep i kočnica u životu.

Idejni začetnik projekta, uz obitelj Burburan, Grad Cres i PGŽ, jest plivač maratonac Danijel Brnić koji je oko sebe okupio ekipu entuzijasta i ljudi koji vole otok Cres, njeguju tradiciju i promoviraju zdrav način življenja. Projekt ima za cilj održati sjećanje na velikog sportaša Floria Burburana, ali i popularizirati plivanje i druge vodene sportova te poticati na aktivan način života.

Florio Burburan rođen je u Rijeci 16. lipnja 1952. kao dijete s cerebralnom paralizom. Nije to doživljavao kao manu, tek kao prepreku zbog koje treba unijeti mnogo više truda kako bi se pobijedilo. „Kvarnerski delfin“ kako su ga nazivali tijekom karijere bio je fantastični sportaš kojem treba zahvaliti postavljanje temelja hrvatskog plivanja osoba s invaliditetom, ali i čovjek koji je u svim segmentima svog djelovanja i života pomicao granice, mijenjao ustaljene standarde koje definira “obični” sport.

PROGRAM

 

PETAK

18:30 h Revijalna vaterpolo utakmica

20:00 h Nastup kluba sinkroniziranog plivanja “Primorje Aqua Maris”

20:30 h Vaterpolo turnir

22:15 h Proglašenje pobjednika

 

SUBOTA

12:00 h Utrka za djecu (50 m), Start: ispred Ville Rivijera

12:30 h Utrka za odrasle (1.000 m), Start: ispred Ville Rivijera

17:00 h Plivački maraton Valun – Cres (8.000 m), Start: Valun

20:30 h Proglašenje pobjednika, Trg Frane Petrića 

Najčitanije


Povezane objave

POKOPI NA GROBLJIMA (864)

POKOPI NA GROBLJIMA (864)

UTORAK, 25. LIPNJA 2024. KOZALA, 10.30: Bruno Lipizer  KOZALA, 14.30Petra Medved (1955) KOZALA, 14.30Željko Medved (1954) KASTAV, 16.00Tomislav Čereković (1938) KUKULJANOVO, 17.00Mile Prpić (1944) LEDENICE, 18.00Pavao Draginić (1948) SV. IVAN OD ŠTERNE,...

Na Gornjem Zametu gotovo 2.300 kvadrata novog asfalta

Na Gornjem Zametu gotovo 2.300 kvadrata novog asfalta

Gotovo 2.300 kvadrata asfalta sanirano je na Gornjem Zametu. Ulice Bogomira Ćikovića Marčeva te Vladivoja i Milivoja Lenca dobile su na taj način novi asfaltni sloj za što sigurnije prometovanje, izvijestili su iz tvrtke Rijeka plus.S obzirom na...

Pin It on Pinterest