Milanović u Delnicama na obljetnici specijalnih postrojbi: Ne smijemo se odreći djece onih koji su branili Hrvatsku, oni su dio nas u drugoj državi

20.05.2022. 16:34 | Novosti, Regija, Rijeka & Regija

Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Tomislav Bušljeta

U vojarni ”Stožerni brigadir Ante Šaškor” u Delnicama svečano je obilježena 31. obljetnica osnutka specijalnih postrojbi HV-a i Dana Zapovjedništva specijalnih snaga.
Delegacija Primorsko-goranske županije odala je počast poginulim pripadnicima Specijalnih postrojbi Hrvatske vojske, a podno križa, ispred Spomen sobe, vijenac je položio i svijeću zapalio i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga, predsjednik RH Zoran Milanović. Počast poginulima odali su i pripadnici udruga specijalnih postrojbi, te druge lokalne i regionalne samouprave, policije i vojni izaslanik Mađarske u Hrvatskoj.

Milanović: Ovo je hrvatska garda posebne kategorije

Predsjednik Milanović pripadnicima specijalnih snaga poručio je kako su oni iznimna postrojba na koju se gleda posebnim pogledom i s većim očekivanjima.
„Ovo je hrvatska garda posebne kategorije, ovdje se uče, prakticiraju i usavršavaju najsloženije vještine i reći da ste elita nije pretjerivanje, to je činjenica. Na vas se gleda posebnim pogledom i s većim očekivanjima, tome ste dorasli i to stalno imajte na umu. Vaš ugled mora biti neokrnjen“, istaknuo je predsjednik Milanović.

Dodao je kako se vještine koje stječu pripadnici specijalnih snaga najbolje mogu steći u suradnji i interakciji s drugima jer kako je kazao „mali narodi i mala vojska ne mogu napredovati ako nisu u stalnom kontaktu s onim što je drukčije i otvoreno“. „Svijet nam je širok i moramo s njim surađivati. S druge strane, u svim tim savezima nismo radi njih, nego radi sebe. Ta znanja, vještine, sposobnosti i rutine stječete da biste, prije svega i iznad svega, branili Hrvatsku, njezine interese i njezino mjesto na svijetu. Sve drugo je dobro i potrebno, ali sporedno“, rekao je predsjednik Milanović.

“Od 75 poginulih, njih 30 rođeno u BiH” 

Predsjednik Republike ukazao je na potrebu da se neke stvari iz prošlosti ne smiju zaboraviti. „Treba pamtiti činjenicu da je od 75 poginulih, vaših suboraca, prijatelja, hrvatskih vitezova, tridesetorica su rođeni u Bosni i Hercegovini. Od ostalih 45 vjerojatno ih pola ima podrijetlo iz Bosne i Hercegovine. To je bilo vrijeme kada su Hrvatsku uglavnom branili sinovi iz malih sredina. Tih ljudi se ne smijemo odreći, njihove djece i potomaka se ne smijemo odreći, oni su dio nas u drugoj državi i bit će u drugoj državi, ali nož u leđa im ne smijemo zabiti. To je politika, politika o kojoj imam potrebu i imperativ govoriti javno i govorit ću javno“, rekao je Milanović.

Povezane objave

Pin It on Pinterest