Mladi kao graditelji mira: RAIYS 2024 treći put u Rijeci

11.06.2024. 09:28 | Novosti, Rijeka, Rijeka & Regija

Autor teksta: Karolina Krikšić Vidas

Mladi i zajednica – tema su novog Rijeka Annual International Youth Summita (RAIYS), koji će nakon kraće pauze, od 24. do 29. lipnja biti održan u Rijeci. Treće je to izdanje ovog međunarodnog susreta namijenjenog mladima od 12 do 16 godina s ciljem izmjene iskustava, druženja, upoznavanja različitih kultura, ali i učenja vještina medijacije i općenito rješavanja problema. Mlade će tijekom šest dana međunarodni stručnjaci usmjeravati na otvaranje dijaloga o miru i kreativnosti i to kroz aktivnosti koje ih motiviraju i osnažuju da postani aktivni građani.

Susret će biti otvoren prigodnim kulturnim događanjem nakon čega se uslijediti upoznavanje i povezivanje sudionika. Između radionica, rasprava i istraživačkog učenja bit će vremena i za slobodno druženje te upoznavanje Rijeke za strane sudionike, dok će riječki sudionici preuzeti ulogu domaćina. Pretposljednjeg dana, sudionici će u Gradskoj vijećnici predstaviti problem kojim su se bavili te ponuditi rješenje za njega nakon čega će skup biti i službeno zatvoren, a posljednji dan rezerviran je za obilazak Opatije i neformalno druženje.

Budući da susret organiziraju Grad Rijeka i riječki Centar za pružanje usluga u zajednici Tić, sudjelovanje učenika riječkih škola je besplatno, a službeni jezik RAIYS-a je engleski.

– Drago nam je što nakon šest godina ponovo okuplja mlade u Rijeci. Ovogodišnja tema stavlja mlade u fokus, ali im daje i aktivnu ulogu u poboljšanju kako lokalne, tako i globalne zajednice. U posljednjih 20 godina koliko radim s mladim ljudima, vrlo je jasno da oni žele biti dio rješenja i pridonositi miru, suradnji i ravnopravnosti u društvu. Posebno sam sretna što su se gradovi prijatelji Grada Rijeke –Rostock iz Njemačke, Kawasaki iz Japana te Tuzla iz Bosne i Hercegovine – odazvali našem pozivu i što će mladi iz različitih zemalja i kultura izmijeniti svoja iskustva i zajedno promišljati o njihovoj ulozi u društvu. Vjerujemo da će RAIYS biti mjesto ostvarivanja novih prijateljstava, a možda i dugotrajne suradnje između mladih, ali i gradova iz koji dolaze, istaknula je Nana Gulić, stručna suradnica za projekte i programe u zajednici Centra za pružanje usluga u zajednici Tić.

Broj sudionika je ograničen, a zainteresirane za sudjelovanje trebaju prijaviti roditelji ili staratelji ispunjavanjem online prijavnice.

Najčitanije


Povezane objave

Uručena županijska priznanja najuspješnijim umjetnicima

Uručena županijska priznanja najuspješnijim umjetnicima

Župan Zlatko Komadina dodijelio je u Kući halubajskega zvončara nagrade Primorsko-goranske županije za unapređivanje kvalitete kulturnog stvaralaštva za 2023. godinu.Za uspjehe na državnoj razini, nagrade su primili Pjevački zbor mladih Kaplan, Gradsko...

POKOPI NA GROBLJIMA (859)

POKOPI NA GROBLJIMA (859)

SRIJEDA, 19. LIPNJA 2024. TRSAT, 13.30: Milana Jakšić (1937) KOZALA, 14.30Marija Šlosar (1928) DRENOVA, 14.30Elizabeta Kubaša (1936) DRENOVA, 13.30Ljuba Blažević (1959) DRENOVA, 12.30Vlado Stiperski (1951) BRSEČ, 15.00Srećko Uhač (1940) HRELJIN,...

Pin It on Pinterest