Ministarstvo kulture i medija za izgradnju Kuće halubajskega zvončara osiguralo 262 tisuće eura

Foto: Općina Viškovo, Grad Rijeka

Ministarstvo kulture i medija osiguralo je oko 262.791 eura (1,98 milijuna kuna) za izgradnju Kuće halubajskega zvončara koja se gradi u sklopu Sportsko-rekreacijske zone i kompleksa Halubjan. Ugovor o financiranju potpisan je temeljem Javnog poziva za predlaganje javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2023. godinu što ga je provelo Ministarstvo kulture i medija.

„S ovim posljednjim u nizu ugovorom, iznos bespovratnih sredstava koja smo osigurali za izgradnju Kuće halubajskega zvončara popeo se na 2,12 milijuna eura, odnosno 16 milijuna kuna. Moram podsjetiti da smo u sklopu integriranog projekta Povežimo se baštinom putem ITU mehanizma iz Urbane aglomeracije Rijeka dobili nešto više od milijun eura, odnosno 7,8 milijuna kuna. Dodatnih 700 tisuća eura, odnosno 5,12 milijuna kuna kao partneru u tom projektu odobreno nam je temeljem javnog poziva za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini kojeg je provelo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije. U sufinanciranje projekta uključila se i Primorsko-goranska županija te osigurala 132 tisuće eura odnosno milijun kuna. Koristim priliku zahvaliti Ministarstvu kulture i medija, ali i  dionicima koji nas podržaju i u financijskom smislu jer to znači da su prepoznali vrijednost ovog projekta. Halubajski zvončari, odnosno „Godišnji pokladni ophod zvončari s područja Kastavštine“ samo su jedno od četiri nematerijalna kulturna dobra koje je UNESCO uvrstio na reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine svijeta. Kulturna baština izuzetno je vrijedan resurs, potencijal koji nema svatko. Naša je odgovornost, ali i obveza da taj kapital iskoristimo na najbolji mogući način “, ističe općinska načelnica Sanja Udović.

Izgradnja i opremanje Kuće halubajskega zvončara najveći je pojedinačni projekt koji se i Viškovu sufinancira bespovratnim sredstvima. Projekt se u građevinskom dijelu planira završiti tijekom ljeta ove godine.

„Glavnina aktivnosti trenutno se odvija u unutrašnjosti objekta gdje se izvode radovi na strojarskim te elektro-energetskim instalacijama odnosno sustavu grijanja i hlađenja, sustavu za dojavu požara, ugrađuje se lift itd. U tijeku su i pripreme za postavljanje estriha i stropnih obloga, a ovih su dana počeli i radovi na postavljanju ventilirane fasade. Pri samom je kraju i izgradnja pješačke staze – šetnice suhozida i tradicije. Riječ je o projektu vrijednom oko 50 tisuća eura koji je s 12.200 eura sufinanciran sredstvima Primorsko-goranske županije. Šetnicu u dužini od 200 metara izgradili smo od ulaza u kompleks NK Halubjan do Kuće halubajskega zvončara u tehnici suhozida. Simbolika ove šetnice više je nego očita jer je „Umijeće suhozidne gradnje“ jedno od četiri nematerijalna kulturna dobra pod zaštitom UNESCO-a koja se baštine na području Viškova“, kaže voditelj resornog općinskog odsjeka Sanjin Vranković.

Paralelno s izgradnjom, stručni tim posljednjih se mjeseci intenzivno bavi i budućim muzejskim postavom odnosno opremanjem Kuće halubajskega zvončara.  

COVID-19 RH

Posljednja izmjena: Loading...
Novooboljeli0
Broj umrlih0
Aktivni slučajevi0

Povezane objave

POKOPI NA GROBLJIMA (423)

POKOPI NA GROBLJIMA (423)

PONEDJELJAK, 27. OŽUJKA 2023. ZAMET, 12.30Mladen Srdoč (1943) DRENOVA, 14.30Boris Šimičević (1964) RUKAVAC, 14.00Jožica Ivanić (1954) BARBAT, 16.00Tomislav Debelić (1937) SRIJEDA, 29. OŽUJKA  KOZALA, 14.30Dorotea...

Pin It on Pinterest