Majku svog prijatelja oštetio za najmanje 315 tisuća kuna: ukrao joj zlatni nakit, “peglao” njenu karticu i sklopio 6 ugovora s telekomima na njeno ime

04.01.2023. 15:29 | Crna kronika, Novosti

Riječko Općinsko državno odvjetništvo podignulo je optužnicu protiv Josipa F. (41) iz Rijeke, tereteći da je počinio krađu i prijevare “teške” najmanje 315 tisuća kuna, odnosno oko 41,8 tisuća eura.
Delikti datiraju od travnja 2020. godine do studenog 2021. godine, a žrtva kaznenih djela bila je majka njegovog prijatelja. Iskoristivši njenu odsutnost iz stana u Cresu, u drugoj polovici 2021. godine iz komode je ukrao – tvrdi tužiteljstvo – veću količinu zlatnog nakita, vrijednog oko 200 tisuća kuna, novac u iznosu od 300 eura i bankovnu karticu Erste banke (Mastercard), uz koju se nalazio Pin. Nakon toga je, bez znanja vlasnice, njenu ukradenu bankovnu karticu u najmanje 11 navrata koristio, podižući novac na bankomatima te plaćajući artikle i sadržaje putem interneta. Korištenjem kartice oštetio je vlasnicu za oko 98,4 tisuća kuna.

Nije plaćao račune, pa su protiv vlasnice pokrenute ovrhe 

Muškarac se tereti i da je u razdoblju od travnja 2020. do rujna 2021. godine u šest navrata sklapao pretplatničke odnose s teleoperaterima za proizvode i usluge na ime iste žrtve, majke prijatelja. No, nije plaćao račune, tako da je uslijedilo više ovršnih postupaka na imovini žene čije je osobne podatke koristio pri sklapanju pretplatničkih odnosa.
S A1 tako je sklopio pretplatničke odnose za uslugu Homebox Office i Homebox Duo na 24 mjeseca. S Hrvatskim telekomom ugovorio je uslugu Evo tv, Maxtv paket i Magentu 1, uz kupnju dva mobitela, marke Samsung i Xiaomi. Samo na ime kupnje mobitela stvorio je dug od oko 14 tisuća kuna.
U istrazi, na ispitivanju u tužiteljstvu, okrivljeni Josip F. odlučio se na obranu šutnjom.

nije znala da joj je ukradena kartica dok nije stigla obavijest od banke o dugu od 42 tisuće kuna

Žena koja je oštećena deliktima u istrazi je u svom svjedočenju rekla da poznaje okrivljenika, s obzirom da je dugogodišnji prijatelj njenog sina, te da su znali boraviti kod nje u stanu u Cresu. Nije primijetila da joj iz komode nedostaje bankovna kartica,   za to je saznala polovicom listopada 2021. godine, kada je dobila obavijest od banke da je po toj kartici nastalo dugovanje od oko 42 tisuće kuna. Nakon toga je otišla u banku u Cresu, a dok je kontaktirala sa službenicom pred njihovim očima je skinuto 7.300 kuna, s adrese Tower centra u Rijeci. Svjedokinja je rekla da je odmah posumnjala da bi se moglo raditi o okrivljeniku. Poslala mu je tada poruku, a on joj je potvrdio da je “skinuo” novac, ali da će sve vratiti za manje od mjesec dana. No, to se nije dogodilo. Okradena vlasnica rekla je da je kasnije primijetila i da joj iz komode u stanu nedostaje vrijedni nakit i 300 eura. Napomenula je da ona nije ugovorila ništa s telekomima od onog za što se tražilo da plati, a do primitka prijedloga za ovrhu nije uopće znala za to. Istaknula je kako joj je okrivljenik priznao da je koristio njenu karticu, ali je poricao da je ukrao zlatni nakit i 300 eura.

tvrtka koja otkupljuje plemenite metale isplatil mu za nakit 16 tisuća kuna 

Tužiteljstvo u optužnici navodi kako su, kada je riječ o pretplatničkim odnosima s teleoperaterima, adrese dostave ili korištenja usluge bile upravo adresa okrivljenika u Rijeci, kao i broj mobitela i adrese elektroničke pošte kojima se on koristio. Ugovori su sklapani na ime žene čiji su podaci optuženiku bili poznati jer se radi o majci njegovog prijatelja.
Sud je pribavio i podatke po kojima je tvrtka koja otkupljuje plemenite metale isplatila okrivljeniku za nakit oko 16 tisuća kuna.
Optužnica je proslijeđena riječkom Općinskom sudu koje bi trebalo utvrditi utemeljenost optužnog akta prije no što se zakaže suđenje.

 

Prema službenim podacima, okrivljeni 41-godišnjak je zaposlen i ima mjesečnu plaću od 13 tisuća kuna. Vlasnik je automobila proizvedenog 2021. godine.

 

 

Najčitanije


Povezane objave

Uručena županijska priznanja najuspješnijim umjetnicima

Uručena županijska priznanja najuspješnijim umjetnicima

Župan Zlatko Komadina dodijelio je u Kući halubajskega zvončara nagrade Primorsko-goranske županije za unapređivanje kvalitete kulturnog stvaralaštva za 2023. godinu.Za uspjehe na državnoj razini, nagrade su primili Pjevački zbor mladih Kaplan, Gradsko...

POKOPI NA GROBLJIMA (859)

POKOPI NA GROBLJIMA (859)

SRIJEDA, 19. LIPNJA 2024. TRSAT, 13.30: Milana Jakšić (1937) KOZALA, 14.30Marija Šlosar (1928) DRENOVA, 14.30Elizabeta Kubaša (1936) DRENOVA, 13.30Ljuba Blažević (1959) DRENOVA, 12.30Vlado Stiperski (1951) BRSEČ, 15.00Srećko Uhač (1940) HRELJIN,...

Pin It on Pinterest