Lož ulje iz Termoelektrane Rijeka isteklo u more zbog tehničkog kvara na pumpi goriva

Foto: Općina Kostrena, PGŽ

U Lučkoj kapetaniji Rijeka održana je 4. sjednica Županijskog operativnog centra (ŽOC) za provedbu plana intervencija kod iznenadnog onečišćenja mora u PGŽ.

Zapovjednik ŽOC-a Darko Glažar dao je iscrpnu informaciju o onečišćenju mora i obale, uslijed istjecanja lož ulja u području industrijske zone Termoelektrane Rijeka u Kostreni 9. studenog. Prema dobivenim informacijama iz HEP-a, radilo se o tehničkom kvaru na jednoj od pumpi goriva, točnije filteru goriva, koji je puknuo i zbog toga je došlo do istjecanja za sada neutvrđene količine lož ulja koje je kroz kanale iscurilo u taložni separator ulja. Kad se napunio uljem preljev je otišao u kanalizaciju i dalje u more. ŽOC je odmah poduzeo sve potrebne mjere utvrđene planom intervencija kako bi spriječio daljnje istjecanje u more. Aktivirane su specijalizirane snage Dezinsekcije koje su počele sanaciju onečišćenog mora i obale. Sve aktivnosti provode se prema postojećim procedurama kao i dogovoru između ŽOC-a, TE Rijeka, Općine Kostrena i Dezinsekcije Rijeka. Konačni cilj je vratiti obalu u prvobitno stanje.

U nastavku sjednice prezentiran je projekt “Kontrola opasnih podvodnih olupina u županiji s opisom stanja” o čemu je ŽOC izvijestio Danijel Frka, provoditelj aktivnosti. Zaključeno je da se stalnim praćenjem stanja omogućava veća kontrola i pravovremeno planiranje aktivnosti u cilju zaštite mora. Spomenuta je i činjenica da smo jedina županija koja je izradila katalog svih olupina u našem akvatoriju te sustavno prati njihovo stanje.

Na sjednici je predstavljen i ažurirani popis pravnih i fizičkih osoba i njihove opreme koji su direktno u sustavu zaštite mora te institucija, organizacija i pravnih osoba koje ŽOC može angažirati u slučaju onečišćenja mora.

Najčitanije


Povezane objave

Na Srdočima nestao Sebastian Mušura

Na Srdočima nestao Sebastian Mušura

Nestao je Sebastian Mušura (16) iz Rijeke, u subotu oko 17 sati udaljio se sa Srdoča i otad mu se gubi trag. Njegov nestanak objavljen je i na mrežnim stranicama Nacionalne evidencije nestalih osoba nakon što je prijavljen policiji. Za mladića, rođenog...

POKOPI NA GROBLJIMA (863)

POKOPI NA GROBLJIMA (863)

PONEDJELJAK, 24. LIPNJA 2024. DRENOVA, 10.30: Jelica Lelas (1949) PUNAT, 18.00Anica Orlić  ŽEGOTI, 15.00Mile Todorović (1943) KAMPOR, 18.00Ruža Kuparić (1945) VRPOLJE, 17.00Milka Štrbac (1935) UTORAK, 25. LIPNJA 2024. KOZALA, 14.30Petra Medved...

Pin It on Pinterest