Lani u Primorsko-goranskoj županiji turistički rezultati najbolji u povijesti

Foto: Visit Varner

U Primorsko-goranskoj županiji tijekom prošle godine u komercijalnom smještaju ostvareno je 15,6 milijuna noćenja, što je za jedan posto više od referentne 2019. godine. Kako je naveo župan Zlatko Komadina, riječ je o rekordnom rezultatu otkad postoji turizam na našem području.

„Ostvaren je najveći broj dolazaka i noćenja u komercijalnom smještaju. Također, zabilježen je i najveći broj avio gostiju. Važno je istaknuti da radimo na kvaliteti i da su naši brendovi postali prepoznatljivi, a ulaganja su se višestruko isplatila“, priopćio je župan Komadina s konferencije za novinare na kojoj je, uz direktoricu TZ Kvarnera Irenu Peršić Živodinov, predstavio turističke rezultate za proteklu godinu.

Župan je naglasio da su grad Rijeka i Gorski kotar zabilježili najveće poraste u turističkom prometu, a posebno vrijedno je što je ovaj turistički rast rezultat dolazaka tijekom pred i posezone budući su kapaciteti u glavnoj sezoni uglavnom puni, a porast prate i povećani financijski rezultati. Dodao da je kroz TZ Kvarner podignut iznos s 800 tisuća na tri milijuna kuna za udruženo avio oglašavanje kojima se želi privući i goste iz udaljenijih, sjevernih destinacija.

Direktorica Peršić-Živadinov istaknula je da je Primorsko-goranska županija na razini Hrvatske u 2022. godini bila treća najtraženija regija.

„U PGŽ-u je ostvareno gotovo 20 posto ukupnog nacionalnog turističkog prometa. Zato bez ikakve zadrške možemo reći da smo se vratili broju noćenja i dolazaka iz 2019. godine. Posezona je bila vrlo dobra i veliki broj adventskih programa svakako su utjecali na završne rezultate. Naša najvažnija strana tržišta su nam ostala vjerna, a broj gostiju raste usprkos svim većim ili manjim poremećajima na tržištu. Smještaj visoke kategorije ostaje najtraženiji i prvi se puni, bez obzira na cijenu. Najave za 2023. godinu za sada su dobre“, izjavila je direktorica.

Istaknuto je da je Njemačka i dalje naše najjače tržište s ostvarenih 5,3 milijuna noćenja što je porast od 13 posto u usporedbi s 2019. godinom. Slijede ju Slovenija, Hrvatska, Austrija, Italija i Mađarska. Porast u broju noćenja ostvaruju i gosti iz Češke, Slovačke i Poljske.

Na otoku Krku ostvaren je najveći broj noćenja i 35 posto svih turističkih noćenja županije. Među „Top 10“ destinacija Hrvatske kada govorimo o domaćim gostima bili su Crikvenica i Mali Lošinj, i to odmah iza Zagreba. U 2022. godini 44 posto noćenja ostvareno je u obiteljskom smještaju, a slijede kampovi s gotovo 4 milijuna te hoteli s 3,3 milijuna noćenja. Smještajni objekt s 5 zvjezdica i dalje ostvaruju najveće poraste. U segmentu nautike, ostvaren je rast od 9 posto, a najveći promet u Marini Punat.

Tijekom božićno-novogodišnjih praznika na području Primorsko-goranske županije boravilo je 40 tisuća gostiju, čime su bile nadmašene sve najave i očekivanja. Opatija je za vrijeme Božića i Nove godina s ostvarenih nešto više od 50 tisuća noćenja bila druga najposjećenija destinacija u Hrvatskoj, odmah iza Zagreba.

Najčitanije


Povezane objave

Prijem za učenike generacije riječkih osnovnih škola

Prijem za učenike generacije riječkih osnovnih škola

U Salonu Grada Rijeke održan je prijem za učenike generacije riječkih osnovnih škola. Riječ je o učenicima koji su se tijekom svog osnovnoškolskog obrazovanja, pored iznimnog uspjeha u školi i uzornog vladanja iskazali i u brojnim izvannastavnim,...

POKOPI NA GROBLJIMA (863)

POKOPI NA GROBLJIMA (863)

PONEDJELJAK, 24. LIPNJA 2024. DRENOVA, 10.30: Jelica Lelas (1949) PUNAT, 18.00Anica Orlić  ŽEGOTI, 15.00Mile Todorović (1943) KAMPOR, 18.00Ruža Kuparić (1945) VRPOLJE, 17.00Milka Štrbac (1935) UTORAK, 25. LIPNJA 2024. KOZALA, 14.30Petra Medved...

Na Srdočima nestao Sebastian Mušura

Na Srdočima nestao Sebastian Mušura

Nestao je Sebastian Mušura (16) iz Rijeke, u subotu oko 17 sati udaljio se sa Srdoča i otad mu se gubi trag. Njegov nestanak objavljen je i na mrežnim stranicama Nacionalne evidencije nestalih osoba nakon što je prijavljen policiji. Za mladića, rođenog...

Pin It on Pinterest