Ogromni krokant od šećera i badema, tradicionalna slastica koja u posljednje vrijeme doživljava novu afirmaciju u Malom Lošinju, ušao je danas u Guinnessovu knjigu rekorda! Napravljen je, naime, krokant visok čak dva metra i 73 centimetra!
Izradio ga je i izložio na glavnom gradskom trgu Petar Goleš, vlasnik slastičarnice “Moby Dick”, uz pomoć Katye Žic-Antunović te Irene Zdraveske, Vladimire Karavanić i Fatmire Muceku. Stvaranju jedinstvenog primjerka slastice prisustvovala je i povjerenica Guinnessove knjige rekorda. Gigantski krokant ima 14 katova, što je svojevrsnica poveznica na ovogodišnju 140. obljetnicu lošinjskog turizma. Teži ukupno 58 kilograma, pola otpada na šećer, a pola na bademe. Na izradu je utrošeno 180 radnih sati, a današnja finalizacija trajala je oko sedam sati.
“Da bi ovaj krokant ušao u Knjigu rekorda, određeno je da mora biti visok barem 250 cm, što je određeno na temelju sličnih rekorda, poput najviših torti”, izjavila je Paulina Sapinska, “Guinnessova” sutkinja iz Londona koja je prisustvovala izradi. Odobrila je privremeni ulazak u Knjigu rekorda, a nakon formalnosti stići će i konačna potvrda ulaska u zbirku rekordnih dostignuća.
Poslije objave pred mnoštvom okupljenih građana da je krokant dobio zeleno svjetlo za ulazak u rekordna Guinnessova dostignuća, krokant je razbijen sabljama, u čemu su, osim Petra Goleša, sudjelovali i gradonačelnica Malog Lošinja Ana Kučić i direktorica Turističke zajednice PGŽ-a Irena Peršić Živadinov. Nakon toga su komadi krokanta besplatno podijeljeni okupljenim građanima.





