Krenuo pilot projekt preventivnih zdravstvenih pregleda u Primorsko-goranskoj županiji

12.09.2023. 16:05 | Novosti, Rijeka, Rijeka & Regija

Foto: PGŽ

Odazivom prvog pacijenata započelo je provođenje pilot projekta preventivnih zdravstvenih pregleda u Primorsko-goranskoj županiji u okviru reforme zdravstvenog sustava s ciljem ranog otkrivanja bolesti i zaokreta prema preventivi.

Projekt koordinira Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a provodi se u pet županija: Primorsko-goranskoj, Osječko-baranjskoj, Sisačko-moslavačkoj, Međimurskoj i Splitsko-dalmatinskoj u namjeri jačanja preventive, važnosti primarne zdravstvene zaštite i aktivne uloge građana u brizi i očuvanju zdravlja.

U Domu zdravlja PGŽ projekt su predstavili župan Zlatko Komadina, ministar zdravstva Vili Beroš, ravnateljica Doma zdravlja PGŽ Emina Grgurević Dujmić, voditelj Radne skupine HZJZ Tomislav Benjak te liječnica Lea Tripar koja ja obavila prvi preventivni pregled u PGŽ-u.

Župan Komadina pozdravio je provođenje ovog programa podsjetivši kako se u Primorsko-goranskoj županiji dugi niz godina sustavno provode programi ranog otkrivanja raka dojke, debelog crijeva i raka maternice, koji su krenuli kao županijski, a prerasli u nacionalne programe. Pohvalio je suradnju među zdravstvenim ustanovama u PGŽ-u koja se posebno uspješnom pokazala u doba korone.

Govoreći o dosadašnjim rezultatima, ministar Vili Beroš naveo je da su kod dvije trećine ili preko 77 posto pregledanih osoba ustanovljeni elementi koji su zahtijevali daljnju obradu. Naglasio je da početak pozivanja čine osobe starije od 40 godina zato što je upravo ta dob podložna razvoju prvih simptoma kroničnih bolesti koje se može spriječiti ranim prepoznavanjem. Dodao je da su nositelji pilot projekta na razini županije domovi zdravlja čime se posebno naglašava i jača uloga doma zdravlja kao središnje zdravstvene ustanove na primarnoj razini zdravstvene zaštite.

U Primorsko-goranskoj županiji pilot projekt će provoditi liječnici obiteljske medicine u 78 od 82 ordinacije, navela je ravnateljica Grgurević Dujmić, a njih 29 je već ponudilo termine. Pohvalivši program, navela je da je Primorsko-goranska županija pionir u preventivi i podsjetila da je 2004. godine prva u Jugoistočnoj Europi krenula s pilot projektom ranog otkrivanja raka dojke.

Voditelj Benjak naveo je  da građani PGŽ-a već od sljedećeg tjedna mogu očekivati pozive s uputama za obavljanje pregleda, a liječnica Tripar iznimno važnim ocijenila činjenicu da će se u sklopu programa doći do pacijenata koji su, prema njezinim riječima, ispod radara, odnosno nisu posjećivali liječnike više od dvije godine.

Program su podržali i ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Željko Linšak, ravnatelj KBC-a Rijeka Alen Ružić i Leonardo Bressan iz Koordinacije obiteljske medicine, pozvavši građane da se u što većem broju odazovu na preglede.

Najčitanije


Povezane objave

Hrvatski košarkaši pobijedili Poljsku na turniru u Opatiji

Hrvatski košarkaši pobijedili Poljsku na turniru u Opatiji

Članovi hrvatske košarkaške reprezentacije odmjerili su danas snage s reprezentacijom Poljske u utakmici odigranoj u dvorani "Marino Cvetković", u sklopu međunarodnog turnira. Susret je okončan pobjedom hrvatskih košarkaša rezultatom 82:68.Turnir se u...

POKOPI NA GROBLJIMA (862)

POKOPI NA GROBLJIMA (862)

SUBOTA, 22. LIPNJA 2024. KASTAV: Franjo Jurčević (1943) SV. DUH (OMIŠALJ), 16.00Margareta Pranjić  PONEDJELJAK, 24. LIPNJA DRENOVA, 10.30Jelica Lelas (1949) KAMPOR, 18.00Ruža Kuparić (1945) UTORAK, 25. LIPNJA 2024. KOZALA, 14.30Petra Medved (1955) KOZALA,...

U ponedjeljak počinju radovi na sanaciji vijadukta Piramida

U ponedjeljak počinju radovi na sanaciji vijadukta Piramida

U ponedjeljak, 24. lipnja, počinju radovi na sanaciji dijela vijadukta Piramida na državnoj cesti DC8. Radovi, čiji su investitor Hrvatske ceste, odvijat će se u fazama, a promet će se odvijati suženim kolničkim trakama, dok će skretanje iz Cindrićeve...

Pin It on Pinterest