KRAK AFERE FIMI MEDIA: u Rijeci počelo suđenje bivšem direktoru ACI-ja Anti Violiću zbog plaćanja fiktivnih računa

06.09.2021. 17:38 | Crna kronika, Novosti

Autor teksta: Fiore Vežnaver, Foto: Fiore Vežnaver

Optuženi Anto Violić (60) iz Dubrovnika na izlasku sa suda - nastavak suđenja zakazan je za mjesec dana

– Ne smatram se krivim! – izjavio je danas Anto Violić (60) iz Dubrovnika, bivši direktor ACI-ja, na početku suđenja na kojem ga optužba tereti da je odobrio isplatu oko 409 tisuća kuna tvrtki Fimi media Nevenke Jurak, iako je znao da ACI-ju nisu pružene usluge na ime kojih je ta tvrtka izdala račune.

Protiv Violića, bivšeg direktora opatijske tvrtke s lancem marina na Jadranu, optužnica je podignuta u veljači 2017. godine, nakon što je okončana još jedna istraga u kraku afere Fimi media, što je u ovom slučaju vodila prema ACI-ju. Fimi media je, podsjetimo, tvrtka za koju se u »glavnom procesu« bivšem premijeru Ivi Sanaderu, HDZ-u i drugima tvrdilo da se preko nje izvlačio novac koji je korišten za financiranje crnih fondova HDZ-a.

Tobožnje usluge za organizaciju proslave obljetnice ACI-ja

Optužnicom riječkog Županijskog državnog odvjetništva Violića se tereti za kazneno djelo – zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju. Violić je optužen da je kazneno djelo počinio u razdoblju od srpnja do rujna 2008. godine, da je kao direktor ACI-ja postupao protivno zakonskim regulama što nalažu da »poslove obavlja i vodi s pozornošću urednog i savjesnog gospodarstvenika«. Tereti ga se da je »u nakani pribavljanja znatne imovinske koristi« za tvrtku Fimi media iz Zagreba, u vlasništvu Nevenke Jurak, svojim potpisom odobrio plaćanje dvaju računa koje je ispostavila Fimi media, u ukupnom iznosu od oko 409 tisuća kuna, iako svjestan da u računima navedene usluge nisu pružene. U optužnici se navodi da je Fimi media dostavila ACI-ju dva računa – jedan u srpnju, a drugi u rujnu 2008. godine – na ime tobože izvršenih usluga za organizaciju priredbe 1. srpnja 2008. godine u ACI marini Opatija i proslave 25. obljetnice ACI-ja u Splitu. ACI je plaćanjem tih računa oštećen, a Fimi media se okoristila za 409 tisuća kuna, tvrdi tužiteljstvo.

Hoće li u sudnicu biti pozvani Sanader i bivši rizničar

Suđenje u riječkom Županijskom sudu počelo je danas ispočetka, jer se promijenio predsjednik sudskog vijeća, a njime sada predsjeda sutkinja Ksenija Iva Despot. Sudsko vijeće prihvatilo je prijedlog Violićevog branitelja, odvjetnika Saše Jelušića, da se u sudnici neposredno sasluša dvoje svjedoke, zbog čega je rasprava prekinuta i nastavak zakazan za mjesec dana. Obrana je izjavila kako zadržava pravo da u kasnijoj fazi procesa predloži nove dokaze i saslušanje novih svjedoka. Zato nije isključeno da tijekom suđenja obrana istupi s prijedlogom da se saslušaju bivši premijer Ivo Sanader, Mladen Barišić i neki od drugih protagonista “afere Fimi media”.

Komunikacija Jurak i poreznog inspektora

Anto Violić se u istrazi branio šutnjom. Županijsko državno odvjetništvo pak u optužnici tvrdi da su upravo po nalogu Violića uspostavljeni poslovni odnosi ACI-ja s Fimi medijom, odnosno Nevenkom Jurak, iako za takvo što nije bilo potrebe, jer je ACI unutar svog sustava imao marketinšku službu koja je i ranije obavljala slične poslove, i to vrlo uspješno. Tužiteljstvo tereti Violića da je dao »zeleno svjetlo« za plaćanje računa za usluge koje Fimi media uopće nije obavila, unatoč tome što je »na to bio uredno upozoren«. Tužiteljstvo se u optužnici poziva na iskaze više saslušanih svjedoka, među kojima i poreznog inspektora Porezne uprave Zagreb koji je obavljao nadzor nad Fimi medijom. Svoj zaključak da usluge koje je ACI platio nisu pružene prisnažio je i izjavom da se sjeća da mu je Nevenka Jurak osobno rekla da su te dvije fakture fiktivne. K tome, Nevenka Jurak mu je u Poreznu upravu donijela popis tvrtki kojima je njena Fimi media poslala fiktivne račune koje su plaćene. Na tom tragu tužiteljstvo ukazuje na knjigovodstveno-financijsko vještačenje, iz kojeg također proizlazi da je ACI platio neobavljene usluge Fimi mediji, a Nevenka Jurak je osobno sačinila i potpisala popis tvrtki kojima su poslani fiktivni računi, na kojoj je i ACI.

Fiktivni računi i usluga lobiranja

Tužiteljstvo naglašava i svjedočenje direktorice korporativnih poslova i marketinga u ACI-ju koja je izjavila da je prvi račun plaćen, iako Fimi media nije pružila ni jednu uslugu u organizaciji događanja u Opatiji. O tome je obavijestila Violića, na što joj je on rekao da se ne brine jer će oni za to odraditi neku drugu uslugu za njih, vezano za proslavu u Splitu. Violić je kazao da će za prethodno plaćeni račun Fimi media odraditi dio lobiranja kod potencijalnih uzvanika, kao i u odnosu na pokroviteljstvo proslave u Splitu. Nakon svega je u ACI stigao novi račun Fimi medije, koji je uredno plaćen, unatoč tome što je na računu naveden niz djelatnosti koje nisu odrađene. Direktor Violić je šefici marketinga objasnio da je to tako jer na račun nisu mogli staviti uslugu lobiranja, navodi tužiteljstvo u optužnici.

Još dva procesa protiv Violića: u jednom dobio 8 mjeseci uvjetno, u drugom oslobođen

Anto Violić je desetak dana prije no što je podignuta ova optužnica u riječkom Županijskom sudu nepravomoćno osuđen na uvjetnu kaznu zatvora od osam mjeseci zbog makinacija kojima su fiktivnim računima iz ACI-ja ilegalno izvučene oko 222 tisuće kuna u korist privatne tvrtke dubrovačke poduzetnice Jelene di Ceglie. Vrhovni sud je kasnije potvrdio presudu riječkog suda. Violić je, k tome, mjesec dana prije no što je potvrđena optužnica vezana za Fimi mediju, u sudskom procesu na riječkom Općinskom sudu oslobođen optužbe za zlouporabu položaja i ovlasti, da je za gotovo 13 tisuća kuna oštetio ACI, u slučaju protuprovalnog sustava u stanu suoptuženice, djelatnice ACI-ja koja je u ovom postupku svjedokinja.

U “glavnom procesu” Ivo Sanader dobio osam godina, mora vratiti 16 milijuna kuna

U »glavnom procesu« u aferi Fimi media, što se vodio u Zagrebu, bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader osuđen je na ponovljenom suđenju na osam godina zatvora (godinu dana manje od prve presude iz 2013. koju je ukinuo Vrhovni sud) i obvezu vraćanja 16 milijuna kuna. Bivši HDZ-ov rizničar Mladen Barišić nepravomoćno je osuđen na kaznu od dvije godine i 10 mjeseci zatvora. Blagajnica Branka Pavošević je osuđena na godinu i četiri mjeseca zatvora, a stranka HDZ na plaćanje kazne od tri i pol milijuna kuna i povrat 14,6 milijuna kuna u proračun. Glasnogovornik Sanaderova vlade i stranke Ratko Maček, koji je u prvom postupku jedini dobio uvjetnu kaznu, drugom presudom zagrebačkog Županijskog suda oslobođen je optužbe. Prije izricanja druge nepravomoćne presude preminula je Nevenka Jurak, vlasnica Fimi medije preko koje se, po optužbi, izvlačio novac iz državnih institucija i tvrtki.

Povezane objave

POKOPI NA RIJEČKIM GROBLJIMA (153)

POKOPI NA RIJEČKIM GROBLJIMA (153)

PONEDJELJAK, 23. svibnja ZAMET, 14.00Iva Milardović (1942) DRENOVA, 15.00Zlatko Neralić (1965) SRIJEDA, 25. svibnja KOZALA, 11.00Dušan Kljenak (1956) Podatke je objavilo Komunalno društvo Kozala, Braće Hlača 2/a, Rijeka.    

Pin It on Pinterest