KBC Rijeka otvorio savjetovalište za onkološke pacijente i prvu ambulantu za onkofertilitet u Hrvatskoj

15.02.2023. 15:42 | Novosti, Rijeka, Rijeka & Regija

Foto: KBC Rijeka

Onkološki pacijenti na Klinici za radioterapiju i onkologiju KBC-a Rijeka od danas će imati na raspolaganju novo savjetovalište i ambulantu za onkofertilitet koja je omogućena suradnjom Klinike za ginekologiju i porodništvo te Klinike za urologiju.

Na konferenciji za novinare pomoćnica ravnatelja KBC-a Rijeka za kvalitetu dr. Renata Dobrila Dintinjana podsjetila je da broj onkoloških bolesnika u svijetu pa tako i kod nas raste, ali je dobra vijest da se sve više onkoloških bolesti smatra kroničnima i pacijenti sve dulje žive. Kako se onkološkim pacijentima otvara niz pitanja, KBC Rijeka odlučio se na otvaranje Savjetovališta za pacijente i njihove obitelji, pri čemu je prvenstvo dobilo nutritivno savjetovalište koje daje smjernice kako se valja hraniti za vrijeme i nakon liječenja. Ambulanta za onkofertilitet, kao prva tog tipa u Hrvatskoj, otvorena je zbog sve većeg broja mlađih pacijenata koji su još u fertilnoj dobi, naglasila je pomoćnica ravnatelja.

Dr. Ivana Mikolašević, v. d. predstojnika Klinike za radioterapiju i onkologiju, podsjetila je na kontinuitet pokretanja projekata poboljšanja skrbi za onkološke pacijente u posljednjih pet mjeseci otkako je na čelu klinike. Otvaranje savjetovališta reakcija je na prijedloge udruga pacijenata kako bi pacijenti ubuduće, umjesto da guglaju netočne informacije, u klinici dobili precizne upute što trebaju jesti. Naglasila je ujedno da će i u slučaju ambulante za onkofertilitet, kao i kod otvaranja ranijih ambulanti specijalisti dolaziti pacijentima, a ne obrnuto.

Dr. Marin Golčić, liječnik specijalist na Zavodu za internističku onkologiju, predstavio je strukturu savjetovališta koja se temelji na multidisciplinarnom holističkom pristupu pacijentima.

Dr. Ivica Vrdoljak, rukovoditelj Službe za bolničku prehranu i dijetetiku, istaknuo je važnost održavanja nutritivnog statusa pacijenata kojima će u savjetovalištu predstaviti kako se trebaju hraniti prije, za vrijeme i nakon kemoterapije. U tom smislu već se izrađuju posebni jelovnici, ali će svatko imati i mogućnost individualnog savjetovanja o prehrani.

Predstojnik Klinike za urologiju  dr. Josip Španjol objasnio je kako je cilj uključivanja urologa u ambulantu za onkofertilitet da se mladim muškarcima nakon onkološke terapije omogući sačuvati seksualno zdravlje i dobivanje potomstva, dok se predstojnik Klinike za ginekologiju i porodništvo dr. Marko Klarić osvrnuo na brigu za mlade pacijentice koje nakon liječenja planiraju obitelj. Kako onkološko liječenje može ostaviti posljedice na plodnost, nužno im je pomoći oko planiranja reprodukcije pa će u tom smislu pacijentice imati pomoć specijalista humane reprodukcije s Klinike za ginekologiju i porodništvo s kojima će u osobnom razgovoru dobiti informacije o mogućnosti planiranja obitelji u skladu s onkološkom terapijom.

Najčitanije


Povezane objave

Prijem za učenike generacije riječkih osnovnih škola

Prijem za učenike generacije riječkih osnovnih škola

U Salonu Grada Rijeke održan je prijem za učenike generacije riječkih osnovnih škola. Riječ je o učenicima koji su se tijekom svog osnovnoškolskog obrazovanja, pored iznimnog uspjeha u školi i uzornog vladanja iskazali i u brojnim izvannastavnim,...

POKOPI NA GROBLJIMA (863)

POKOPI NA GROBLJIMA (863)

PONEDJELJAK, 24. LIPNJA 2024. DRENOVA, 10.30: Jelica Lelas (1949) PUNAT, 18.00Anica Orlić  ŽEGOTI, 15.00Mile Todorović (1943) KAMPOR, 18.00Ruža Kuparić (1945) VRPOLJE, 17.00Milka Štrbac (1935) UTORAK, 25. LIPNJA 2024. KOZALA, 14.30Petra Medved...

Na Srdočima nestao Sebastian Mušura

Na Srdočima nestao Sebastian Mušura

Nestao je Sebastian Mušura (16) iz Rijeke, u subotu oko 17 sati udaljio se sa Srdoča i otad mu se gubi trag. Njegov nestanak objavljen je i na mrežnim stranicama Nacionalne evidencije nestalih osoba nakon što je prijavljen policiji. Za mladića, rođenog...

Pin It on Pinterest