Jedan Zagrepčanin pritvoren, drugi pušten: teško pretukli čovjeka koji im je ušao u dvorište, zadali ubodne i rezne rane, djelomično mu je amputiran prst

31.07.2023. 19:07 | Crna kronika, Novosti

Foto: Portal Burin, vatrogasci Rab

Jedan je Zagrepčanin smješten u riječki zatvor, a drugi je pušten da se, uz mjere opreza, u daljnjem postupku brani sa slobode. Epilog je to ročišta na riječkom Županijskom sudu na kojem se danas poslijepodne odlučivalo o prijedlogu tužiteljstva da se odredi istražni zatvor dvojici Zagrepčana koji su jučer rano ujutro u Barbatu na otoku Rabu teško, po život opasno ozlijedili 36-godišnjeg muškarca, Tina T.
Sudac istrage odredio je istražni zatvor Kristijanu Ištvaniću (25) iz Zagreba, zbog opasnosti da bi, ostane li na slobodi, mogao ponoviti kazneno djelo. Nije prihvaćen prijedlog da mu se pritvor odredi i zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, dok je za drugoosumnjičenog Davida B. (25) iz Zagreba odbijen prijedlog za određivanjem istražnog zatvora, po obje osnove. No, sudac istrage je Davidu B. odredio mjere opreza: mora se jednom tjedno javljati policijskoj postaji u Zagrebu i zabranjeno mu je uspostavljanje bilo kakve veze s teško ozlijeđenim.

teško stradali helikopterom prebačen u rijeku 

Nemio slučaj zbio se jučer ujutro, oko 1.30 sati, u dvorištu, odnosno na terasi kuće u Barbatu, u vlasništvu jednog Zagrepčanina, u kojoj su dvojica okrivljenih boravila. Prema dosadašnjoj službenoj rekonstrukciji događaja – pretočenoj u policijsku kaznenu prijavu i istražne dokumente tužiteljstva – do sukoba je došlo nakon što je Tin T. došao u dvorište kuće i fizički napao trećeg Zagrepčanina, R. L-a, udarivši ga nogom u vrat. Osumnjičeni Kristijan i David terete se da su tada fizički nasrnuli na Tina, te ga najprije zajedno naguravali, pa su sva trojica pala na tlo. Kada su se svi podigli, Tina su dvojica počela udarati šakama i nogama, uslijed čega je ovaj opet pao. Nastavili su ga udarati i dok je bio na tlu, i to šakama, nogama i laktovima, tvrde policija i tužiteljstvo, koji u službenom opisu događaja navode i da su 36-godišnjaku oštrim predmetom zadali ubodne i rezne rane na ruci, nozi, leđima i glavi, te mu je djelomično amputiran dio jednog prsta na lijevoj šaci. Dvojica se sumnjiče da su ga nastavili udarati i dok je ležao na tlu, pa i nakon što je prestao pružati otpor, sve dok nije izgubio svijest.
Teško pretučenom muškarcu najprije je pružio pomoć tim rapske Hitne pomoći, a onda je zbog težine ozljeda helikopterom prebačen u riječki KBC. Od ozljeda su mu, među ostalim, u bolnici utvrđene i krvarenje u mozgu, otvorena rana na glavi i prijelom nekoliko rebara. Dvojica Zagrepčana se terete da su svojim postupanjem doveli u opasnost život ozlijeđenog.

OKRIVLJENI TVRDE DA SU BORILI ZA VLASTITI ŽIVOT, JER JE OVAJ UPAO U DVORIŠTE S NOŽEM

Kako doznajemo, dvojica okrivljenih tvrde u svojim iskazima da se sve dogodilo nakon što je čovjek, koji je na kraju završio u bolnici u teškom stanju, preskočio ogradu dvorišta kuće gdje su se oni nalazili, kako bi fizički nasrnuo na njihovog prijatelja R. L-a kojeg je dva dana ranije već fizički napao. Zbog toga je protiv njega i podnesena kaznena prijava. Okrivljenici tvrde da je 36-godišnjak, nakon što ga je policija pustila da se brani sa slobode, odmah istu večer prekršio mjeru opreza i odlučio se obračunati se s R. L-om. Zagrepčani, također, navode da je upravo on, Tin, posjedovao nož, pa su se u inkriminiranom događaju borili za vlastiti život.
Sudac istrage zaključio je da je prijedlog riječkog Općinskog državnog odvjetništva da se odredi istražni zatvor za Ištvanića djelomično osnovan, a za drugoosumnjičenog nije osnovan. Razlog da se odredi istražni zatvor prvom Zagrepčaninu temelji se na činjenici da je već osuđivan, pa i na bezuvjetnu kaznu zatvora, pa postoji opasnost od ponavljanja djela. Za drugoosumnjičenog, dosad neosuđivanog, zaključeno je da nije nužno odrediti mu istražni zatvor, već se svrha može ostvariti i mjerama opreza.
Protiv ovog rješenja postoji pravo žalbe, ali ona ne zadržava njegovo izvršenje.

 

Za kazneno djelo osobito teške tjelesne ozljede, za koje se terete dvojica, predviđena je kazna zatvora od jedne do osam godina.

Najčitanije

Povezane objave

POKOPI NA GROBLJIMA (600)

POKOPI NA GROBLJIMA (600)

SRIJEDA, 27. RUJNA 2023. TRSAT, 15.30Ante Maras (1947) TRSAT, 12.30Darko Petrović (1947) KOZALA, 13.30Ivan Vasilić (1948) DONJA DRENOVA, 16.30Ivan Čolakovac (1941) DRENOVA, 14.30Milutin Mitrović (1948) DRENOVA, 11.30Anton Pemper (1954) DRENOVA,...

Pin It on Pinterest