Izložba “Povijest riječke luke od konca 16. stoljeća do Rijeke Gateway”

12.09.2023. 09:18 | Novosti, Rijeka, Rijeka & Regija

Foto: Grad Rijeka

Na postamentima na riječkom Korzu ispred zgrade Filodrammatice otvorena je izložba “Povijest riječke luke od konca 16. stoljeća do Rijeke Gateway” koja prati razvoj riječke luke kroz povijest, predstavlja sadašnjost i nudi pogled u budućnost.

Izložba u organizaciji Rijeka Gatewayja, a u suradnji s Pomorskim i povijesnim muzejem Hrvatskog primorja, kroz deset izložbenih plakata donosi priču o razvoju luke u Rijeci od kraja 16. stoljeća, velikom širenju u drugoj polovici 19. stoljeća, njezinog vrhunca, razvoja tijekom 90-ih godina prošlog stoljeća pa sve do današnjeg trenutka, izgradnje budućeg Rijeka Gateway kontejnerskog terminal na Zagrebačkoj obali.

Izložba je postavljena uoči svečanog polaganja kamena temeljca na budućem terminalu, čime će se obilježiti službeni početak radova kao i početak 50-godišnjeg koncesijskog razdoblja. Prema riječima Koena Bendersa, izvršnog direktora i predsjednika Uprave Rijeka Gateway ova izložba istražuje prošlost, sadašnjost, ali i budućnost riječke luke.

 Otvorenju izložbe prisustvovao je i gradonačelnik Rijeke Marko Filipović rekavši kako je kroz povijest razvoj luke nametao ritam razvoja grada.

“Pred nama je velika investicija u kontejnerski terminal koja znači razvoj i zamah riječke luke kojeg prati i veliki val investicija u željezničku i cestovnu infrastrukturu, kao i ostatak lučkog područja. Značajne su to investicije koje Rijeku mapiraju na svjetskoj karti i vraćaju joj značaj koji je imala u prošlosti. Vjerujem kako će novi kontejnerski terminal doprinijeti tome da što više brodara prepozna Rijeku kao luku iz koje teret brzo stiže do svih eminentnih tržišta. Riječka luka i u budućnosti će biti sjecište trgovine i mjesto susreta ljudi, bitno mjesto u identitetu građana ovoga grada”, rekao je gradonačelnik i dodao kako vjeruje da će radovi na kontejnerskom terminalu, kako je i dogovoreno, biti gotovi do sredine 2025. godine.

Izložba na Korzu ostaje otvorena do 25. rujna.

Najčitanije

Povezane objave

Počeli radovi na uređenju igrališta na opatijskom Kosovu

Počeli radovi na uređenju igrališta na opatijskom Kosovu

Ovoga su tjedna počeli radovi na uređenju dječjeg igrališta Kosovo u Opatiji. Igralište će biti potpuno rekonstruirano, bit će napravljena podloga u skladu sa sigurnosnim standardima za uporabu, postavljena multifunkcionalna sprava za igru i ljuljačka s...

POKOPI NA GROBLJIMA (601)

POKOPI NA GROBLJIMA (601)

ČETVRTAK, 28. RUJNA 2023. KOZALA, 11.30Željko Olujić (1969) DRENOVA, 14.30Branko Magaš (1955) CERNIK-ČAVLE, 15.00Ksenija Broznić (1935) JELENJE, 15.00Šimun Majer (1935) LIČ, 16.00Spomenka Milošević (1951) PETAK, 29. RUJNA 2023. KOZALA, 11.30Božica Pilepić...

Pin It on Pinterest