Izložba „Nevjerni psi i druge priče: riječki rock u 20 točaka“ u Galeriji Kortil

06.09.2023. 10:05 | Mozaik, Novosti, Rijeka, Rijeka & Regija

Foto: Grad Rijeka

U Galeriji Kortil otvorena je izložba Nevjerni psi i druge priče autora Velida Đekića i dizajnera Mladena Stipanovića. Izložba se priređuje kao popratni program History Film Festivala, a bit će otvorena do 22. rujna.

Izložba Nevjerni psi  i druge priče dokumentarni je vodič  kroz povijest riječke rock-scene sistematiziran u dvadeset točaka i govori o sceni koja se profilirala kao inovativni protagonist u Jugoslaviji, ali i dobrom dijelu srednjoeuropskih zemalja. O izložbi su govorili Edvin Liverić Bassani, ravnatelj HKD-a na Sušaku, Ivana Lučić, voditeljica Galerije Kortil, Tiha Modrić, izvršna direktorica History Film Festivala, Velid Đekić, autor izložbe. Izložbu je otvorio Marko Filipović, gradonačelnik Rijeke.

Sve je krenulo u riječkom rock-klubu Husar 1957. i njemu je posvećen prvi izložbeni plakat. Plakati koji slijede stavljaju u prvi plan protagoniste koji su otvarali pionirske horizonte. U tom kontekstu posjetitelju se pruža pogled u djelovanje prvog Yu-rock sastava Uragani, začinjavca rock-fotografije Ante Škrobonje, prvog punk benda u socijalističkom dijelu svijeta Parafa prve hip-hop družine „Žele“, prvog hip-hop ženskog benda  „Freek Tha Ho“, i mnogih drugih.

Tijekom izložbe u Galeriji Kortil prikazivat će se filmovi Bernardina Modrića posvećeni riječkoj rock sceni: Ritam rock plemena – od Uragana do Urbana koji donosi sveobuhvatan presjek scene, Dugosvirajući rock – priča o riječkim rock veteranima okupljenima oko udruge LP Rock, obnavljanju starih bendova, prijateljstava i ljubavi prema glazbi, te Rock bozon o novijim snagama riječke rock scene poput benda Jonathan i novonastalim odnosima u svijetu glazbe, produkcije, medija i publike

Marko Filipović je naglasio kako mu je drago što je Rijeka i ove godine domaćin History Film festivala, posebno zbog tematike, kako festivala tako i ove izložbe, provokativnog a ipak nedvojbenog naslova, kojom autor Velid Đekić i dizajner Mladen Stipanović, na neki način, pružaju odgovor na pitanje je li Rijeka grad rock´n´rola. Filipović je istaknuo kako ova izložba prikazuje cjelokupnu povijest riječkog rocka, počevši od sredine pedesetih godina prošlog stoljeća, sve do današnjih aktera, koji riječkom rocku daju novu budućnost, ali i odgovor na prethodno pitanje.

„Gledajući ovu izložbu i sve nas koji smo se ovdje okupili večeras, siguran sam da riječki rock ima zagarantiranu budućnost, usprkos nekim novim ritmovima i glazbenim izričajima”, rekao je gradonačelnik.

Galerija Kortil otvorena je radnim danom od 10 do 13 i od 17 do 20 sati, a subotom od 10 do 13 sati. Ulaz je slobodan.

 

 

Najčitanije


Povezane objave

POKOPI NA GROBLJIMA (881)

POKOPI NA GROBLJIMA (881)

SUBOTA, 13. SRPNJA 2024. KOZALA, 10.00: Stanislav Majić (1951) DRENOVA, 11.00Terezija Begović  LOVRAN, 13.00Velimir Miladinović (1934) JELENJE, 18.00Vladimir Kišić (1938) LIČ, 17.00Marija Kropf  VOJNI TUK, 17.00Nikola Vujnović (1943) PONEDJELJAK, 15....

Obilježena 82. godišnjica stradanja sela Podhum

Obilježena 82. godišnjica stradanja sela Podhum

Na spomen-području Soboli održana je svečana komemoracija povodom 82. godišnjice stradanja mještana Podhuma, u znak sjećanja na nedjelju, 12. srpnja 1942. godine kada su talijanski fašisti strijeljali 91 mještanina, selo je spaljeno, a preživjeli odvedeni...

Pin It on Pinterest