DOBILI NOVU PRILIKU: iz oporavilišta za bjeloglave supove na otoku Cresu u prirodu pušteno deset oporavljenih supova

25.10.2021. 16:10 | Regija, Rijeka & Regija

Autor teksta: P. B., Foto: PGŽ

Danas su novu priliku za suživot s pripadnicima svoje vrste dobili supovi nazvani Tarej, Ledenko, Špilja, Poskok, Alpioniscus, Harpactia, Kristal, Duga, Zlatan i Stalaktit. Supovi, koji su svoje prve letove nakon izlijeganja na strmim liticama završili slijetanjem u more, spašeni su ljetos pravovremenim dojavama i reakcijama

 

Iz Oporavilišta za bjeloglave supove Beli na otoku Cresu u prirodu su puštene oporavljene jedinke bjeloglavih supova, objavila je Primorsko-goranska županija.
Supovi, koji su svoje prve letove nakon izlijeganja na strmim liticama spletom okolnosti završili slijetanjem u more, spašeni su ljetos pravovremenim dojavama i reakcijama lokalnog stanovništva, brodara te ostalih nautičara i turista, uz asistenciju zaposlenika Centra za posjetitelje i oporavilišta za bjeloglave supove u Belom.
Danas su novu priliku za suživot s pripadnicima svoje vrste dobili supovi nazvani Tarej, Ledenko, Špilja, Poskok, Alpioniscus, Harpactia, Kristal, Duga, Zlatan i Stalaktit.

Broj oporavljenih  supova popeo se na 51

Kako već više od dva desetljeća Udruga Grifon prstenuje mlade tek izlegle bjeloglave supove, dio supova zaprimljenih u Oporavilište bio je označen prstenom, što je dalo vrijedan podatak o tome gdje je i kada ptić prstenovan.
“Pet godina nakon uređenja i otvaranja Oporavilišta za bjeloglave supove Beli na otoku Cresu kojim upravlja Javna ustanova “Priroda” Primorsko-goranske županije, broj oporavljenih jedinki koje su dobile drugu priliku za život, popeo se na 51, što je jedan od konkretnih pokazatelja koliko županija ulaže u skrb o ovoj strogo zaštićenoj vrsti, ali i u zaštitu prirode sveobuhvatno”, istaknuo je župan Zlatko Komadina.
Četiri jedinke bjeloglavih supova opremljene su specijalnim uređajima koji će pružiti uvid u kretanje supova nakon puštanja, što je već ustaljena praksa u suradnji Udruge BIOM i Javne ustanove “Priroda”. Udruga BIOM već niz godina i kroz različite projekte uspješno pribavlja GPS uređaje što omogućava prikupljanje i praćenje podataka na određenom broju jedinki.

Praćenje putem GPS-a

“Praćenje putem GPS uređaja, osim što pruža vrijedne podatke o kretanju supova, u više navrata omogućilo je ponovno spašavanje supova koji su se našli u nevolji. Tako je primjerice sup Kvarner koji je nakon oporavka pušten u prirodu 2018. godine na Cresu, ponovo spašen u Italiji kada se zahvaljujući GPS uređaju uočilo da se ptica ne kreće. Nakon drugog oporavka Kvarner je tako dobio treću šansu za život, a trenutačno se nalazi u Francuskoj”, rekla je ravnateljica Javne ustanove “Priroda” Irena Jurić.
Zoološki vrt grada Zagreba od početka je stručnom potporom i veterinarskom skrbi uključen u rad Oporavilišta za bjeloglave supove Beli. „Suvremeni zoološki vrtovi diljem svijeta, pa tako i naš zagrebački, imaju veliku ulogu u edukaciji javnosti o važnosti očuvanja strogo zaštićenih vrsta životinja u njihovim prirodnim staništima, a aktivno sudjeluju i u projektima poput ovog vezanog uz bjeloglave supove. Jedna od najvećih nagrada svakom je stručnjaku koji se brine za dobrobit divljih životinja, upravo trenutak kada izliječenu i oporavljenu životinju ponovo može vratiti u prirodu“, kazao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba.

Sup Vranac u lipnju zamijećen nedaleko Beča

Zahvaljujući kombinaciji očitavanja plastičnih prstena i telemetrijskog praćenja, zna se da je sup Vranac u lipnju zamijećen nedaleko Beča, sup Marin V. desetak dana nakon puštanja već je bio na hranilištu za supove nedaleko Udina koje se nalazi na putu za Alpe gdje ljetne mjesece provodi i dobar dio kvarnerskih supova ako nisu imali mlade. Satelitski odašiljači potvrdili su da je sup Barbara u austrijskim Alpama te da je sup Taras napravio velik krug po ovom dijelu Europe. Krajem lipnja bio je na sjeveru kraj mjesta Katowice u Poljskoj da bi nakon toga neko vrijeme boravio u Alpama, pa na Kvarneru, a početkom ovoga mjeseca jedno je vrijeme proveo na području Sisačko-moslavačke županije, objavila je Primorsko-goranska županija.

 

Prirodni čištači okoliša 

Bjeloglavi supovi prirodni su čistači okoliša jer se hrane isključivo strvinama i tako sprječavaju potencijalno širenje zaraza. Raspon krila do 2,80 metara čini ih najvećim letačima našeg neba, a u Hrvatskoj se gnijezde još samo na kvarnerskim otocima Cresu, Krku, Prviću i Plavniku. Stoga se ulažu veliki napori u očuvanje ove strogo zaštićene i ugrožene vrste kao zalog za zdravu budućnost. Bjeloglavi supovi ujedno su i simbol očuvanja iznimne biološke raznolikosti Primorsko-goranske županije za buduće generacije.

GPS spašava živote

“Praćenje putem GPS uređaja, osim što pruža vrijedne podatke o kretanju supova, u više navrata omogućilo je ponovno spašavanje supova koji su se našli u nevolji. Tako je primjerice sup Kvarner koji je nakon oporavka pušten u prirodu 2018. godine na Cresu, ponovo spašen u Italiji kada se zahvaljujući GPS uređaju uočilo da se ptica ne kreće. Nakon drugog oporavka Kvarner je tako dobio treću šansu za život, a trenutačno se nalazi u Francuskoj

 

 

Povezane objave

Na riječkom Korzu obilježen Svjetski dan nepušenja

Na riječkom Korzu obilježen Svjetski dan nepušenja

Otvorenjem izložbe radova učenika riječkih osnovnih škola na postamentima na Korzu, obilježen je Svjetski dan nepušenja.Ovogodišnji Svjetski dan nepušenja obilježava se 31. svibnja, a ove godine, prema odluci Svjetske Zdravstvene organizacije, pod motom...

POKOPI NA RIJEČKIM GROBLJIMA (148)

POKOPI NA RIJEČKIM GROBLJIMA (148)

UTORAK, 17. svibnja DRENOVA, 15.00Raza Kurtović (1937) DRENOVA, 13.00Nikola Veselin (1934) SRIJEDA, 18. svibnja TRSAT, 13.30Damira Jelušić (1939) KOZALA, 14.30Zorislav Kenji (1945) ČETVRTAK, 19. svibnja DRENOVA, 14.30Grozda Bareta (1937) Podatke je...

Kraj Valuna na otoku Cresu pronađena   živa   plemenita periska

Kraj Valuna na otoku Cresu pronađena živa plemenita periska

Kraj Valuna na otoku Cresu pronađena je živa jedinka plemenite periske. Periska se nalazi na dubini od 6,4 metra i visoka je oko 30 centimetara. Budući da živi u zoni sidrenja, bit će, po protokolu Projekta očuvanja plemenite periske u Jadranu, zaštićena...

Pin It on Pinterest