Istarski odvjetnik kažnjen sa 660 eura jer je autocestom vozio 69 km/h iznad ograničenja, riječki sud mu je i zabranio vožnju na mjesec dana

13.09.2023. 16:36 | Crna kronika, Novosti

Autor teksta: Fiore Vežnaver, Foto: Mobiauto, P. B, HAK, MUP

Novčanom kaznom od 660 eura (4.973 kune) sankcionirao je Općinski sud u Rijeci istarskog odvjetnika jer je autocestom Rijeka – Zagreb vozio automobil gotovo dvostruko brže od dozvoljenog, odnosno brzinom većom za 69 km/h od ograničenja. Određeno je i da je dužan platiti 30 eura na ime troškova postupka. K tome, sud mu je izrekao zabranu upravljanja motornim vozilima “B” kategorije na mjesec dana.
Epilog je to postupka u kojem je za prekršaj iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama nepravomoćno oglašen krivim 61-godišnji odvjetnik, koji je u svojoj karijeri bio i predsjednik jednog općinskog suda u Istri. Osuđen je zbog slučaja što se zbio 13. siječnja 2021. godine, oko 10.45 sati, kada je – vozeći automobil pulske registracije u smjeru Zagreba – na vijaduktu Severinske Drage, gdje je brzina prometnim znakom bila ograničena po privremenoj signalizaciji na 80 km/h, kretao se brzinom od 166 km/h. Umanjena za 10 posto sigurnosne razlike, brzina iznosi 149 km/h, dakle 69 km/h iznad dozvoljene. U prekršaju ga je zatekao policijski “presretač”.

izbjegavao primitak poziva za raspravu

Postupak je pokrenula policija  koja je podnijela prekršajni nalog protiv istarskog odvjetnika, na koji je on podnio prigovor, pa je postupak nastavljen na sudu. Riječki Općinski sud je najprije uputio zamolnicu sudu u Istri da se tamo sasluša okrivljeni, ali je on predložio da će iznijeti obranu pred Općinskim sudom u Rijeci. Nakon toga je u studenom prošle godine zakazana glavna rasprava, ali je ona odgođena, jer se nije u sudnici pojavio okrivljeni odvjetnik, a poziv za raspravu se vratio neuručen, s naznakom dostavne službe: “Obaviješten – nije podigao pošiljku”. Zakazana je nova rasprava, a okrivljeni odvjetnik opet nije došao na sud, u situaciji da se poziv za raspravu nanovo vratio neuručen. Dostava poziva mu je onda izvršena putem oglasne ploče suda, jer je sud zauzeo stav da okrivljenik izbjegava primitak poziva. Nakon proteka od osam dana, dostava poziva smatra se urednom.
Glavna rasprava je tako održana bez odvjetnika na optuženičkoj klupi. Sud je zauzeo stajalište da njegovo prisustvo i nije potrebno, niti je od utjecaja na zakonito i pravilno donošenje presude. U dokaznom postupku sud je obavio uvid u priložene fotografije i ovjernicu za mjerni uređaj TraffiVision (iz “presretača”). Po službenoj evidenciji, odvjetnik je dosad već dvaput pravomoćno kažnjavan za istovrsni prekršaj, i to na sudovima u Karlovcu i Pazinu.

uplatom dvije trećine kazne smatrat će se da je plaćena

Sud je zaključio nespornim da je istarski odvjetnik počinio prekršaj za koji se teretio.
“Okrivljeniku je dana mogućnost da je iznese svoju obranu pred sudom, ali je izbjegavao dostavu poziva, pa mu je poziv dostavljen preko oglasne ploče”, istaknuto je u presudi.
Smatrat će se da je novčana kazna plaćena ako u roku od 15 dana od pravomoćnosti presude uplati dvije trećine kazne, odnosno 440 eura. Ne učini li to, naplatit će se ovrhom.
Presuda riječkog suda nije pravomoćna. Na nju postoji pravo žalbe, o kojoj onda odlučuje Visoki prekršajni sud u Zagrebu.

Najčitanije


Povezane objave

Uručena županijska priznanja najuspješnijim umjetnicima

Uručena županijska priznanja najuspješnijim umjetnicima

Župan Zlatko Komadina dodijelio je u Kući halubajskega zvončara nagrade Primorsko-goranske županije za unapređivanje kvalitete kulturnog stvaralaštva za 2023. godinu.Za uspjehe na državnoj razini, nagrade su primili Pjevački zbor mladih Kaplan, Gradsko...

POKOPI NA GROBLJIMA (859)

POKOPI NA GROBLJIMA (859)

SRIJEDA, 19. LIPNJA 2024. TRSAT, 13.30: Milana Jakšić (1937) KOZALA, 14.30Marija Šlosar (1928) DRENOVA, 14.30Elizabeta Kubaša (1936) DRENOVA, 13.30Ljuba Blažević (1959) DRENOVA, 12.30Vlado Stiperski (1951) BRSEČ, 15.00Srećko Uhač (1940) HRELJIN,...

Pin It on Pinterest