Imao najmanju moguću koncentraciju alkohola iznad dozvoljene – 0,01 promil – to ga stajalo kazne od ukupno 420 eura

22.02.2023. 10:40 | Crna kronika, Novosti

Foto: MUP, portal Burin

Vozač je imao najmanju moguću koncentraciju alkohola iznad dozvoljene – 0,01 promil – no, to ga je stajalo novčane kazne od ukupno 420 eura (oko 3.165 kuna).
Epilog je to prekršajnog postupka zbog slučaja u kojem je vozač zatečen u središtu Rijeke dok je upravljao vozilom uz koncentraciju od – 0,51 promila alkohola. Sutkinja riječkog Općinskog suda je okrivljenom 39-godišnjaku, a adresom na području Lovrana, izrekla kaznu od 390 eura, uz obvezu da plati 30 eura na ime troškova postupka.
Vozač je uz minimalno inkriminirane “maligane” zatečen prije oko tri godine, 16. veljače 2020. godine, u 3.10 sati, dok je upravljao vozilom u Ulici Pomerio u Rijeci. Uz uporabu uređaja Dräger policija je utvrdila koncentraciju od 0,61 promila alkohola, od čega je oduzet stupanj tolerancije od 0,1, pa je ustanovljena kažnjiva alkoholiziranost od 0,51 promila.

PRIGOVARAO NA PROCEDURU, POPIO DEC VINA PET MINUTA PRIJE TESTIRANJA

Postupak protiv vozača pokrenula je Postaja prometne policije Rijeka koja je izdala obavezni prekršajni nalog protiv okrivljenog 39-godišnjaka. Vozač je uložio pisani prigovor, pa je policijski nalog stavljen izvan snage i nastavljen je prekršajni postupak.
U pismenom prigovoru okrivljeni vozač je prigovarao na proceduru, tvrdeći da je nije točno ono što piše u policijskom zapisniku, već je popio decilitar vina pet minuta prije alkotestiranja. Smatrao je da ga je policijski službenik trebao upozoriti da se testiranje ne može obaviti u prvih 15 minuta nakon konzumacije. Tada ne bi imao 0,01 promil iznad praga tolerancije, pa ne bi bio ni u kakvom prekršaju. Tvrdio je i da mu nije ponuđeno testiranje putem vađenja krvi i urina, niti ponovljeno alkotestiranje Drägerom. Ukazivao je i da ga policijski službenik nije nakon toga isključio iz prometa, dopuštajući mu da nastavi dalje put prema Opatiji.

sud izrekao minimalnu novčanu kaznu

Postupak na sudu i presuda donesena je u odsutnosti okrivljenika, za kojeg je sutkinja navela da se nije odazvao posljednjem pozivu, iako uredno pozvan, pa je poziv objavljen putem e-oglasne ploče. Zaključeno je da njegovo ispitivanje nije nužno.
Prilikom odmjeravanja kazne sud je vozaču olakotnim cijenio dosadašnju prekršajnu nekažnjavanost, dok otegotnih okolnosti nije našao. Zato mu je sud odmjerio novčanu kaznu u minimalnom zakonskom iznosu, zaključivši i da nije nužno izreći mu mjeru zabrane vožnje automobila, kako je mu je to policija izrekla u prekršajnom nalogu. Smatrat će se da je novčana kazna od 390 eura u cijelosti plaćena, ako u roku od mjesec dana od primitka presude plati dvije trećine kazne (260 eura).
Ova presuda je pravomoćna, na nju nije dopuštena žalba.

Najčitanije


Povezane objave

Uručena županijska priznanja najuspješnijim umjetnicima

Uručena županijska priznanja najuspješnijim umjetnicima

Župan Zlatko Komadina dodijelio je u Kući halubajskega zvončara nagrade Primorsko-goranske županije za unapređivanje kvalitete kulturnog stvaralaštva za 2023. godinu.Za uspjehe na državnoj razini, nagrade su primili Pjevački zbor mladih Kaplan, Gradsko...

POKOPI NA GROBLJIMA (859)

POKOPI NA GROBLJIMA (859)

SRIJEDA, 19. LIPNJA 2024. TRSAT, 13.30: Milana Jakšić (1937) KOZALA, 14.30Marija Šlosar (1928) DRENOVA, 14.30Elizabeta Kubaša (1936) DRENOVA, 13.30Ljuba Blažević (1959) DRENOVA, 12.30Vlado Stiperski (1951) BRSEČ, 15.00Srećko Uhač (1940) HRELJIN,...

Pin It on Pinterest