I Ustavni sud zaključio da je otkaz Nadi Matošević Orešković u riječkom kazalištu bio zakonit, odlukama sudova nisu joj povrijeđena ustavna prava

03.08.2023. 09:25 | Rijeka, Rijeka & Regija

Autor teksta: Fiore Vežnaver, Foto: Portal Burin, Ustavni sud

Otkaz Nadi Matošević Orešković u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca kao “šefu dirigentu” bio je zakonit, a rješenjima i presudama sudova nisu joj povrijeđena ljudska prava i slobode zajamčene Ustavom.
Bit je to odluke Ustavnog suda Republike Hrvatske koji je odbio tužbu Nade Matošević Orešković koja je smatrala da su joj povrijeđena ustavna prava rješenjima i presudama sudova kojima je odbijen njen tužbeni zahtjev da se proglasi nedopuštenom i nezakonitom odluka o izvanrednom otkazu ugovora o radu. Nada Matošević Orešković je predlagala da se slučaj njenog otkaza vrati riječkom Općinskom sudu na ponovni postupak, ali su suci Ustavnog suda zaključili da za to nema osnova, da su neosnovane tvrdnje da su joj povrijeđena ustavna prava.

INTENDANT I KAZALIŠNO VIJEĆE JOJ USKRATILI SUGLASNOST, ONA NASTUPILA KAO DIRIGENT U GENOVI

Ishodište slučaja jest u tome da joj je 24. lipnja 2015. godine otkazan ugovor o radu na poslovima “šefa dirigenta” zbog teške povrede obveze iz radnog odnosa, počinjene prihvaćanjem rada izvan poslodavca (HNK Ivana pl. Zajca) bez prethodne suglasnosti intendanta. Naime, Nadi Matošević Orešković su intendat i kazališno vijeće riječkog kazališta uskratili suglasnost za umjetničko djelovanje u Teatro Carlo Felice Genova za razdoblje od 5. do 15. lipnja 2015. godine. No, ona je unatoč tome 10. lipnja te godine nastupila kao dirigent za to drugo kazalište, a kasnije je dobila izvanredni otkaz.
Nada Matošević je nakon toga, krajem srpnja 2015. godine, podnijela tužbu Općinskom sudu u Rijeci, tražeći da se utvrdi nedopuštenom i nezakonitom odluka o izvanrednom otkazu, donesena od strane intendanta i kazališnog vijeća, te da se vrati na radno mjesto. Presudom i rješenjem iz prosinca 2016. godine njen tužbeni zahtjev je odbijen kao neosnovan. Ona je na tu presudu izjavila žalbu, koju je zatim Županijski sud u Zagrebu odbio kao neosnovanu. Nada Matošević Orešković je protiv te pravomoćne presude izjavila reviziju, a Vrhovni sud ju je odbio kao neosnovanu.

ustavni sud: tvrdnje nade matošević orešković nemaju osnova

Poslije svega toga Nada M. Orešković je ustala ustavnom tužbom, osporavajući presude i rješenja ranijih sudova, navodeći da nadležni sudovi nisu sudili na temelju zakona, jer su pogrešno tumačili odredbe mjerodavnog prava kojima je uređen izvanredni otkaz. Shvaćanje Vrhovnog suda ocijenila je arbitrarnim i nedovoljno obrazloženim.
No, Ustavni sud je zaključio da njene tvrdnje nemaju osnova, da ne vide sumnju da su odluke sudova bile produkt arbitrarnosti ili samovolje. I suci Ustavnog suda ukazali su na odredbu Zakona o radu po kojoj poslodavac može izvanredno otkazati ugovor o radu ako zbog osobito teške povrede radne obveze nastavak radnog odnosa nije moguć.

Nada Matošević Orešković na mjesto intendantice u riječkom kazalištu došla je 2007. godine, nakon Mani Gotovac. Nakon njezina dva mandata intendant je postao Oliver Frljić. Dolaskom nove uprave utvrđen je veliki gubitak HNK i niz nepravilnosti u poslovanju na temelju kojih su poslane prijave mjerodavnim tijelima. To je na kraju rezultiralo time da je protiv Matošević Orešković u tijeku sudski proces u riječkom Županijskom sudu. Bivšoj intendantici Matošević Orešković se, zajedno s troje suokrivljenih, sudi pod optužbom da je upletena u makinacije kojima je Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca oštećeno za oko 645 tisuća kuna. Bivša intendantica tereti se za četiri kaznena djela: tri slučaja zlouporabe položaja i ovlasti te povredu obveza vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

Najčitanije


Povezane objave

POKOPI NA GROBLJIMA (881)

POKOPI NA GROBLJIMA (881)

SUBOTA, 13. SRPNJA 2024. KOZALA, 10.00: Stanislav Majić (1951) DRENOVA, 11.00Terezija Begović  LOVRAN, 13.00Velimir Miladinović (1934) JELENJE, 18.00Vladimir Kišić (1938) LIČ, 17.00Marija Kropf  VOJNI TUK, 17.00Nikola Vujnović (1943) PONEDJELJAK, 15....

Obilježena 82. godišnjica stradanja sela Podhum

Obilježena 82. godišnjica stradanja sela Podhum

Na spomen-području Soboli održana je svečana komemoracija povodom 82. godišnjice stradanja mještana Podhuma, u znak sjećanja na nedjelju, 12. srpnja 1942. godine kada su talijanski fašisti strijeljali 91 mještanina, selo je spaljeno, a preživjeli odvedeni...

Uspostavljena nova županijska pomorska linija Baška – Lopar

Uspostavljena nova županijska pomorska linija Baška – Lopar

Župan Zlatko Komadina sklopio je danas s načelnikom Općine Baška Tonijem Juranićem, načelnikom Općine Lopar Zdenkom Jakucem te direktorom tvrtke Explorer Draženom Barisom ugovor za usluge prijevoza u linijskom obalnom pomorskom prometu na županijskoj...

Pin It on Pinterest