Humanitarni plivački maraton i karnevalske igre na riječkim plažama

03.09.2023. 11:31 | Novosti, Rijeka, Rijeka & Regija

Foto: Grad Rijeka

Riječke plaže ugostile su u subotu dvije humanitarne akcije: od plaže Igralište do Vile Nora održan je plivački maraton „Koga briga“, dok je Preluk ugostio Riječke karnevalske morske igre.

Riječki gradonačelnik Marko Filipović podržao je humanitarne akcije; označio je početak plivačkog maratona Koga briga koji se plivao za Udrugu Svjetionik koja se brine o djeci i mladima s poteškoćama u razvoju, a bio je i član stručnog žirija vesele utrke napuhanaca na Riječkim karnevalskim mokrim igrama, na kojima su se skupljala sredstva za liječenje Melite Maslak.

Na Kantridi je održano deveto izdanje plivačkog maratona Koga Briga, na kojem su prikupljana sredstava za Udrugu “Svjetionik”, koja uređuje dnevnog boravka za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom. Kao i u prošla četiri izdanja, i na ovogodišnjem maratonu u organizaciji udruge Koga briga plivalo se od plaže Kantrida s okretom ispred Vile Nora i povratkom natrag na plažu Kantrida, a na dionici dugoj oko dva kilometra okušali su se profesionalci i rekreativci. Maratonci su plivali pod budnim okom spasilaca Društva Crvenog križa PGŽ-a. Start utrke, u kojoj je sudjelovalo 70 plivača, označio je gradonačelnik Filipović.

Maraton je najbrže isplivao Nikola Zrilić, član PK Nevera, dok je u ženskoj konkurenciji prva došla Mia Kontić, plivačica PK Primorje. Najmlađa sudionica bila je Gabrijela Čović, a najstarija Branka Milih.

Nakon plivačkog maratona održan je turnir u obaranju ruke i turnir u obaranju ruke sa osobama s invaliditetom. Kristijan Trampuž je otpjevao svoju novu pjesmu “Ispod riječke ure“.

Prvi maraton, koji se po rutu plivanoj prvih godina zove „Od prasca do prasca“ održan je 2015. godine, kada su prikupljana sredstva kako bi se Mateu Miletiću, mladom plivaču s invaliditetom, olakšao boravak na teškom operativnom zahvatu u Njemačkoj.

Ove godine sredstva su namijenjena Udruzi Svjetionik, koja će urediti dnevni boravak za djecu s teškoćama u razvoju te osobe s invaliditetom kako bi imali mjesto gdje će se moći družiti sa svojim prijateljima uz zabavne sadržaje. U ime Udruge Svjetionik, na humanitarnoj akciji zahvalila je Dajana Stjepanović.

Riječka udruga karnevalista na Preluci je organizirala Riječke karnevalske mokre igre, humanitarno događanje čiji je cilj prikupiti sredstva za liječenje Melite Maslak.

Karnevalske timove na početku manifestacija pozdravio je direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa, dok je u velikom finalu, u Utrci napuhanaca, jedan od sudaca bio i riječki gradonačelnik Marko Filipović. Osim brzine i spretnosti žiri poznatih riječkih lica ocjenjiva je i najmaštovitiji nastup. Karnevaliste s velikim srcem podržali su i meštar Sandi s ovogodišnjom Kraljicom Riječkog karnevala Majom Babin, kao i bivši meštar Toni i direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa.

Donatorsku akciju Riječka udruga karnevalista organizirala je u suradnji s Udrugom “Srce za nju”, S Barom i Udrugom “Palentar”, a pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije.

Cilj Udruge “Srce za nju” je osvješćivanje važnosti i unapređivanje svih oblika pomoći i prevencije ženama oboljelim od kroničnih, životno ugrožavajućih bolesti, senzibiliziranje javnosti o važnosti podrške i njezinom doprinosu u kvaliteti liječenja i položaju bolesnica te osiguranje logističke podrške i odgovarajuće pomoći. Melita Maslak je 60-postotni invalida s trajnom nesposobnošću za rad koja se bori s karcinomom. 

Najčitanije


Povezane objave

POKOPI NA GROBLJIMA (888)

POKOPI NA GROBLJIMA (888)

SUBOTA, 20. SRPNJA 2024. ZAMET, 14.00: Biserka Nakić (1933) ZAMET, 12.00Slavka Gregorović (1940) DRENOVA, 10.00Koviljka Vukelić (1935) KASTAV, 10.00Gordana Padavić (1959) KASTAV, 11.00Edi  Sušanj (1962) BAKARAC, 11.00Ljubica Blažina (1961) KRALJEVICA,...

U boćariji Poljane održane Sportske igre umirovljenika

U boćariji Poljane održane Sportske igre umirovljenika

Sportske igre umirovljenika održane su u boćariji Poljane u povodu proslave Dana grada Opatije u organizaciji Udruge umirovljenika Opatija.Igre su natjecateljima ponudile odmjeravanje snaga u pikadu, kartama te muškom i ženskom boćanju. Uslijedila je...

Pin It on Pinterest