“GUSLAČ OD MARCIPANA”: u riječkom kazalištu predstava o hrvatskom Paganiniju

05.03.2023. 09:15 | Mozaik, Novosti

Foto: HNK Ivana pl. Zajca

Predstava „Guslač od marcipana; Franjo Krežma: zapisi iz nepovrata“ HNK u Osijeku u utorak navečer gostuje na pozornici HNK Ivana pl. Zajca.
Drama „Guslač od marcipana” prema tekstu dramaturginje Marijane Fumić temeljenog na motivima romana Stjepana Tomaša, donosi priču o Franji Krežmi, jedinstvenoj pojavi u povijesti hrvatske glazbe, osječkom violinskom virtuozu i skladatelju, koji je zahvaljujući raskošnom talentu bio zvijezda europskih pozornica u doba romantizma. 
Velika ansambl predstava, velika obiteljska priča, ali i priča o umjetničkom putu violiniste – virtuoza i skladatelja. Predstava koja kroz kazivanje o umjetniku podastire osječku priču, ali i onu univerzalnu, umjetničku koja ne poznaje granice, ni toponime, koja je u posjedu cjelokupnog čovječanstva. Redateljica je uvijek dojmljiva Dora Ruždjak Podolski čija pronicavost i tankoćutnost istodobno jamči uvjerljivost i suštinsku bol spoznaje o ljudima koji gotovo nikad nisu proroci u vlastitim sredinama, o genijalcima čiju veličinu ljudi spoznaju tek kad zađu onkraj smrti.


“Guslač od marcipana” je predstava koja kroz lik i djelo hrvatskog Paganinija priča osječku, ali i univerzalnu priču. Priča je to o dječaku koji je umjesto igračaka dobivao instrumente te s 13 godina završio bečki Konzervatorij, a upisao ga s 9 kao najmlađi student ikada dotad, a kojemu su se divili velikani poput Verdija i Liszta. U samo 19 godina svoga života, Krežma je postao legenda. Nastupajući po europskim salonima kao tinejdžer, stvarao je glazbu čitavo stoljeće prije svog vremena.
U predstavi glume Antonio Jakupčević kao Franjo Krežma, odnosno Matija Kačan kao Krežma stariji, zatim Antonia Mrkonjić kao Anka Krežma, Anita Schmidt kao baka Krežma i drugi. Sudjeluje i petero glazbenika te mezzosopranistica Stefany Findrik.

COVID-19 RH

Posljednja izmjena: Loading...
Novooboljeli0
Broj umrlih0
Aktivni slučajevi0

Povezane objave

POKOPI NA GROBLJIMA (423)

POKOPI NA GROBLJIMA (423)

PONEDJELJAK, 27. OŽUJKA 2023. ZAMET, 12.30Mladen Srdoč (1943) DRENOVA, 14.30Boris Šimičević (1964) RUKAVAC, 14.00Jožica Ivanić (1954) BARBAT, 16.00Tomislav Debelić (1937) SRIJEDA, 29. OŽUJKA  KOZALA, 14.30Dorotea...

Pin It on Pinterest