Gradonačelnik Rijeke izabran za potpredsjednika Mreže udruženja lokalnih vlasti jugoistočne Europe

13.05.2022. 16:09 | Novosti, Rijeka, Rijeka & Regija

Foto: Grad Rijeka

Na 17. Generalnoj skupštini NALAS-a, Mreže udruženja lokalnih vlasti jugoistočne Europe koja se održava u Beogradu, gradonačelnik Rijeke Marko Filipović izabran je za potpredsjednika NALAS-a.

Generalna skupština NALAS-a u Beogradu okupila je preko 70 gradonačelnika iz cijele jugoistočne Europe. Izabrano je novo vodstvo Mreže te je na mjesto predsjednika NALAS-a, nakon mandata Tatiane Badan iz Moldavije, izabran Goran Cvetanović iz Srbije, dok su uz Filipovića, na mjesta druge dvojice potpredsjednika izabrani Mehmet Ergün Turan iz Turske i Dušan Raičević iz Crne Gore.

Tijekom dvodnevne skupštine okupljeni su, između ostalog, raspravljali o tome kako poboljšati lokalnu uslugu gdje su gradonačelnici, kao ključne preduvjete, istaknuli digitalizaciju, borbu protiv krize i fiskalnu decentralizaciju. Na dnevnom redu dvodnevne skupštine je i konferencija o ulozi općina u pružanju kvalitetnih vodnih i sanitarnih usluga.

NALAS okuplja 14 udruga koje predstavljaju oko 9.000 lokalnih vlasti , koje izravno bira više od 80 milijuna građana ove regije. Mreža promiče proces decentralizacije u suradnji sa središnjim vladama i međunarodnim organizacijama, smatrajući lokalnu samoupravu ključnom u procesima tranzicije i europskih integracija cijele jugoistočne Europe. Pokreće i provodi regionalne inicijative za svoje članove i pomaže udrugama da postanu održivi predstavnici lokalnih vlasti u odnosu na središnju vlast. Cilj Mreže je pružanje usluga lokalnim samoupravama za dobrobit građana u regiji i želi se razviti kao centar znanja za razvoj lokalne samouprave u jugoistočnoj Europi, prepoznat među svim relevantnim dionicima.

Fokus djelovanja je na lokalne financije, urbano planiranje, gospodarenje otpadom, institucionalni razvoj i energetsku učinkovitost.

NALAS je nastao 2001. godine, nakon prvog Foruma gradova i regija Jugoistočne Europe održanom u Skopju, 2000. godine, a u organizaciji Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe. Mreža je osnovana pod okriljem Pakta stabilnosti za jugoistočnu Europu i Vijeća Europe. Isprva je funkcionirao kao neformalna organizacija s redovitim sastancima, seminarima i programima obuke, a srpnju 2005. godine postao je službeno registrirana udruga sa sjedištem u Strasbourgu. Tajništvo NALAS-a osnovano je u ožujku 2007. godine.

Povezane objave

Na riječkom Korzu održava se Team Work Days 2022.

Na riječkom Korzu održava se Team Work Days 2022.

Na riječkom Korzu u tijeku je  manifestacija Team work days 2022., javna prezentacija projektnih aktivnosti koje Zajednica tehničke kulture Rijeka provodi s učeničkim zadrugama Primorsko – goranske županije, a kroz koju se želi pojačati inovacijski impuls...

Žena od 67 godina krala iz trgovine kozmetiku vrijednu 2.900 kuna

Žena od 67 godina krala iz trgovine kozmetiku vrijednu 2.900 kuna

Službenici Prve policijske postaje Rijeka dovršili su kriminalističko istraživanje nad 67-godišnjom hrvatskom državljankom zbog sumnje da je počinila krađu.Žena  se sumnjiči da je jučer oko 9,45 sati iz trgovine u središtu Rijeke ukrala  kozmetičke...

Pin It on Pinterest