Grad Ljubljana i Gradska knjižnica Ljubljana donirali bibliobus Riječkoj Gradskoj knjižnici

30.08.2023. 11:30 | Novosti, Rijeka, Rijeka & Regija

Foto: Grad Rijeka

U Ljubljani je održana primopredaja bibliobusnog vozila, donacije Grada Ljubljane i Gradske knjižnice Ljubljana Gradu Rijeci i Gradskoj knjižnici Rijeka. Vozilo koje će se koristiti kao županijski bibliobus s prometovanjem bi trebalo započeti sredinom listopada, nakon odrađenih potrebnih dorada, a obilazit će mjesta i gradove diljem Primorsko-goranske županije.

Grad Ljubljana i Gradska knjižnica Ljubljana donirali su dosadašnje vlastito bibliobusno vozilo Rijeci. Riječ je o vrijednoj donaciji kojom se dosadašnje bibliobusno vozilo Gradske knjižnice Rijeka značajno osvježava kvalitetnim bibliobusnim rješenjem te nastavlja obavljati svoju vrijednu funkciju dovođenja knjiga i kulture čitanja u one kutke Primorske-goranske županije u kojima ne postoji narodna knjižnica, navode iz Grada Rijeke.

Prilikom primopredaje bibliobusa, u Ljubljani su se susreli riječki gradonačelnik Marko Filipović, gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković, ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka Niko Cvjetković i ravnateljica Gradske knjižnice Ljubljana Teja Zorko.

Gradonačelnik Filipović zahvalio je Gradu Ljubljani i Gradskoj knjižnici Ljubljana na ovoj vrijednoj donaciji koja, kako je istaknuo, ne potvrđuje samo duboku prijateljsku suradnju između dva grada koja traje već više od 40 godina, već naglašava i važnost kulture, obrazovanja i pristupa informacijama građanima.

„Vaša podrška nije samo simbolična, već će imati stvaran utjecaj na naš grad i naše sugrađane, ali i na građane šire riječke regije jer ovaj će bibliobus služiti upravo građanima rubnih dijelova Rijeke i Primorsko-goranske županije. Također, vjerujem kako će ovo vozilo, naš novi Županijski bibliobus biti kvalitetan i sjajan dodatak našoj Gradskoj knjižnici Rijeka koja uskoro otvara vrata svoje nove zgrade u Art kvartu Benčić“, rekao je gradonačelnik Filipović.

Gradska knjižnica Rijeka i Gradska knjižnica Ljubljana godinama njeguju suradnju, posebno ostvarenu kroz Erasmus+ projekte poput ZELDE kojom su se razmjenjivala  iskustva o radu na planu održivog razvoja, navode iz Grada Rijeke.

Osnovni je cilj Županijskog bibliobusa obuhvatiti knjižničnim uslugama općine Primorsko-goranske županije bez drugog oblika djelatnosti narodne knjižnice kao i rubna područja gradova i općina u brdsko-planinskom području koja imaju knjižnicu samo u svom središtu pa tako obilazi Vinodol, dijelove otoke Krka, zaleđe Rijeke i niz mjesta u Gorskom kotaru.

Županijski bibliobus Gradske knjižnice Rijeka s 17.948 knjiga trenutno ima 1.241 člana te obilazi 52 stanice u 41 naselju diljem Primorsko-goranske županije. Kroz 2022. godinu ostvareno je 12.898 posudbi i 8.350 posjeta. S radom je započeo 2004. godine kao rezultat partnerskog projekta Gradske knjižnice Rijeka i Primorsko-goranske županije koja do danas najvećim dijelom financira njegov rad. U svojih 18 godina djelovanja, dosadašnje je vozilo prešlo gotovo 500.000 kilometara.

Najčitanije

Povezane objave

Počeli radovi na uređenju igrališta na opatijskom Kosovu

Počeli radovi na uređenju igrališta na opatijskom Kosovu

Ovoga su tjedna počeli radovi na uređenju dječjeg igrališta Kosovo u Opatiji. Igralište će biti potpuno rekonstruirano, bit će napravljena podloga u skladu sa sigurnosnim standardima za uporabu, postavljena multifunkcionalna sprava za igru i ljuljačka s...

POKOPI NA GROBLJIMA (601)

POKOPI NA GROBLJIMA (601)

ČETVRTAK, 28. RUJNA 2023. KOZALA, 11.30Željko Olujić (1969) DRENOVA, 14.30Branko Magaš (1955) CERNIK-ČAVLE, 15.00Ksenija Broznić (1935) JELENJE, 15.00Šimun Majer (1935) LIČ, 16.00Spomenka Milošević (1951) PETAK, 29. RUJNA 2023. KOZALA, 11.30Božica Pilepić...

Pin It on Pinterest