Kruh je osmislio Ranko Lipovšćak, glumaci i obrtnik pekar, vlasnik ekološke pekare Demetra, koji je istražujući izvorne zapise rekreirao recepture sa sastojcima koje su koristili sami Frankopani
U bivšem klubu Python Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja predstavljen je frankopanski kruh Frangipane.
Kruh je osmislio Ranko Lipovšćak, glumaci i obrtnik pekar, vlasnik ekološke pekare Demetra, koji je istražujući izvorne zapise rekreirao recepture sa sastojcima koje su koristili sami Frankopani. Rezultat je zdravi i kvalitetni raženi kruh prepun vitamina, minerala i bogat vlaknima.
Nakon obnove kaštela i utvrda, priča o gastronomiji i kulturi ove velikaške obitelji zaokružuje projekt KTR Putovima Frankopana u jedinstvenu turističku priču, navela je zamjenica župana Marina Medarić koja je istaknula da su uz ratovanje, upravo hrana i blagovanje, bili najvažniji dio njihove svakodnevnice. „Cijenili su vrhunske kuhare, imali kušače hrane, a zapisi upućuju da su bili veliku uživaoci u hrani“, rekla je dožupanica.
Resorna pročelnica Sonja Šišić izrazila je zadovoljstvo što se u priču o Frankopanima uključuje lokalna zajednica, udruge, OPG-ovi, gospodarstvenici i obrtnici s obzirom je to jedan od najvažnijih ciljeva nakon provedbe projekta. „Ideja je da se prepozna značaj frankopanske baštine i počne koristiti frankopanski brend u osmišljavanju novih proizvoda“, navela je pročelnica i dodala da Frangipane ulazi u sustav komercijalne prodaje i to pod prepoznatljivim vizualnim identitetom županijskog projekta Frankopana, a trenutno se može nabaviti u Bio&Bio i Veronika dućanima zdrave hrane.
Dramskom izvedbom stihova Dragutina Tadijanovića „Na stolu kruh“, Ranko Lipovšćak umjetničkim izričajem naglasio je važnost kruha u našim životima, a chef Andrej Grgić, vlasnik restorana Castrum u Grobniku, pripremio razne gastro delicije s Frangipane kruhom za degustaciju uz frankopansko vino vinodolske Vinarije Pavlomir.

