Dosad 21 put osuđen, sada dobio sedam godina zatvora, kriv i za razbojništva u trgovinama. Prodavačici stavio nož pod vrat: Daj novac, zaklat ću te!

10.07.2024. 12:00 | Crna kronika, Novosti, Rijeka, Rijeka & Regija

Autor teksta: Fiore Vežnaver, Foto: Portal Burin, GM

Na sedam godina zatvora osuđen je Sanjin Marion (45) iz Rijeke, oglašen krivim za tri razbojništva u prodavaonicama i dvije krađe iz parkiranih vozila. Presudu je donijelo vijeće Županijskog suda u Rijeci pod predsjedanjem sutkinje Ike Šarić, koje je i dosudilo imovinsko-pravne zahtjeve dvjema oštećenim tvrtkama i jednom Riječaninu u ukupnom iznosu od oko 1.300 eura. Dužan je, k tome, platiti i 300 eura u državni proračun na ime imovinske koristi iz jednog razbojništva. Postane li presuda pravomoćna, u obvezi je i platiti oko 1.400 eura na ime troškova postupka, vještaka i svjedoka.

Jedno od triju razbojništava za koje je Marion oglašen krivim dogodilo se 20. svibnja prošle godine, oko 19.10 sati, u prodavaonici Studenca u Ulici Ivana Ćikovića Belog u Rijeci. Ušao je u trgovinu, gdje je na ulazu zatekao djelatnika kojemu je prišao s leđa i prislonio mu nož na vrat, govoreći mu: “Daj sve novce ili ću vas sve pobiti!” Nakon toga su zajedno otišli do blagajne, gdje je razbojnik uzeo novac, pa se udaljio s otetih 447 eura.

Osam dana kasnije, 28. svibnja, oko 17 sati, izveo je prepad u istoj trgovini. Najprije je od prodavačice zatražio kutiju cigareta, a kada mu je tražene cigarete stavila na pult i rekla da je cijena 4 eura, platio je i krenuo prema izlazu. No, u jednom trenutku je otišao iza blagajne i, držeći nož u ruci, došao do prodavačice, rukama je obujmio i stavio joj nož pod vrat. “Ajde, daj novac! Zaklat ću te, nemoj ti mene molit, daj novac, zaklat ću te!”, prijetio je razbojnik, koji je zatim iz blagajne izvadio novac, ukupno 300 eura, a onda se izgubio iz prodavaonice.

Treći prepad hladnim oružjem dogodio se 20. rujna 2021. godine, oko 12.50 sati, u trgovini Birota na Blažićevu (Pehlin). Razbojnik je od prodavačice zatražio cigarete, a onda joj rekao: “Ovo je pljačka!” Držeći nož u ruci, došao je iza prodajnog pulta i počeo odbrojavati do pet. Tražio je da mu prodavačica otvori blagajnu, nakon čega je sam uzeo novac, ukupno oko 2.849 kuna (380 eura).


Marion je osuđen i zbog provale u automobil “mercedes“, njemačke registracije, u Ulici obitelji Sušanj u Rijeci 29. svibnja prošle godine, oko 20.45 sati. Razbio je staklo na zadnjim desnim vratima, otvorio vozilo s unutrašnje strane, pa uzeo novčanik u kojem se nalazilo 500 eura, bankovne i kreditne kartice te dokumenti. Tog je dana, ranije za poslijepodneva, i ušao u nezaključani kombi “citroen” u vlasništvu pogrebnog poduzeća iz Viškova, parkiran u krugu starog groblja Kastav, u blizini mrtvačnice. Ukrao je torbicu u kojoj je bio mobitel i novčanik.

Optuženi Marion – nezaposleni mehaničar, bez imovine – izjavio je tijekom procesa da se smatra krivim za sva kaznena djela i priznaje imovinsko-pravne zahtjeve oštećenih vlasnika. Pri odmjeravanju kazne sud mu je otegotnim cijenio dosadašnju višestruku osuđivanost. Iza sebe ima čak 20 pravomoćnih presuda koje su mu izricali riječki Općinski i Županijski sud, uglavnom zbog droge i teških krađa, od čega su tri presude objedinjujuće, a najveća je ona od četiri i pol godine zatvora. Osim toga, protiv njega je u Općinskom sudu u tijeku pet kaznenih postupaka, od kojih je jedan završio nepravomoćnom osuđujućom presudom.

Ispostavilo se da je Marion prvo inkriminirano razbojništvo za koje je sada osuđen počinio samo dva mjeseca nakon što je izdržao kaznu zatvora od šest mjeseci temeljem presude riječkog Općinskog suda. Lani krajem svibnja je temeljem ovog postupka bio u dvodnevnom pritvoru, a samo mjesec dana kasnije opet je završio u istražnom zatvoru temeljem postupka u riječkom Općinskom sudu. Bio je u ćeliji sve do pred kraj prošle godine, kada je pušten zbog maksimalnog roka trajanja istražnog zatvora. No, dva mjeseca kasnije opet je završio u ćeliji zatvora, u kojem se i dalje nalazi, temeljem drugog postupka u riječkom Općinskom sudu.

Presuda nije pravomoćna, na nju postoji pravo žalbe, a u tom slučaju arbitrirat će Visoki kazneni sud Republike Hrvatske.

Najčitanije


Povezane objave

POKOPI NA GROBLJIMA (888)

POKOPI NA GROBLJIMA (888)

SUBOTA, 20. SRPNJA 2024. ZAMET, 14.00: Biserka Nakić (1933) ZAMET, 12.00Slavka Gregorović (1940) DRENOVA, 10.00Koviljka Vukelić (1935) KASTAV, 10.00Gordana Padavić (1959) KASTAV, 11.00Edi  Sušanj (1962) BAKARAC, 11.00Ljubica Blažina (1961) KRALJEVICA,...

U boćariji Poljane održane Sportske igre umirovljenika

U boćariji Poljane održane Sportske igre umirovljenika

Sportske igre umirovljenika održane su u boćariji Poljane u povodu proslave Dana grada Opatije u organizaciji Udruge umirovljenika Opatija.Igre su natjecateljima ponudile odmjeravanje snaga u pikadu, kartama te muškom i ženskom boćanju. Uslijedila je...

Pin It on Pinterest