DOPIS NA OGLASNOJ PLOČI SUDA ZA OSUĐENOG RIJEČKOG DIREKTORA: Molimo da uplatite 26 milijuna kuna, priloženom uplatnicom možete to učiniti u bilo kojoj pošti ili banci

30.10.2021. 18:32 | Crna kronika

Autor teksta: Fiore VEŽNAVER , Foto: Fiore Vežnaver, Facebook, PU zagrebačka

Poziv za uplatu pozamašne svote novca upućen je Zoranu Antičeviću (43) iz Rijeke, koji je lani u srpnju u riječkom Županijskom sudu osuđen na sedam i pol godina zatvora zbog financijskih makinacija, inkriminacija da je “pribavio protupravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 25.992.020 kuna. Presuda je nedavno postala i pravomoćna, nakon odluke Vrhovnog suda

 

“Pozivate se da u roku od osam dana platite 25 milijuna i 996 tisuća kuna. Ovaj iznos možete uplatiti priloženom uplatnicom na bilo kojoj pošti ili banci”, navodi se u odluci (dopisu) što je postavljen i na oglasnu ploču Županijskog suda u Rijeci. Poziv za uplatu pozamašne svote novca upućen je Zoranu Antičeviću (43) iz Rijeke, koji je lani u srpnju u riječkom Županijskom sudu osuđen na sedam i pol godina zatvora zbog financijskih makinacija, inkriminacija da je “pribavio protupravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 25.992.020 kuna”. Presuda je nedavno postala i pravomoćna, nakon odluke Vrhovnog suda.
Antičević je temeljem pravomoćne presude i pozvan da uplati tu svotu “na ime oduzete imovinske koristi ostvarene kaznenim djelima”, u što je pribrojeno još oko 4,6 tisuća kuna na ime troškova vještaka, svjedoka i kaznenog postupka, pa je sveukupno iznos kojeg treba platiti dosegao 25.996.670 kuna.
“Molimo da nakon izvršene uplate presliku uplatnice dostavite sudu. Ako gornji iznos ne uplatite u roku od osam dana, naplata će se izvršiti prisilnim putem”, precizira se u odluci riječkog Županijskog suda.

Teretio se i da je “zamračio” i 5,5 milijuna kuna na ime PDV-a

Očekivani je ovo epilog presude riječkog suda od 3. srpnja prošle godine, koja je kasnije dobila i pravomoćnost. Antičević je za istrage i u vrijeme podizanja optužnice bio u pritvoru, ali ne i na kraju suđenja, tako da se nije pojavio na objavi nepravomoćne presude u riječkom Županijskom sudu. S obzirom da je kazna veća od pet godina, automatski bi tada završio u pritvoru do pravomoćnosti presude. Kasnije je za njim raspisana tjeralica.
Kako će se rasplesti taj dio priče pokazat će vrijeme, no bit inkriminacija protiv Antičevića, zbog kojih je osuđen, jest da je s računa četiriju tvrtki, u kojima je bio osnivač i direktor, podignuo ukupno oko 26 milijuna kuna, novac kojeg nije koristio za poslovanje poduzeća, već osobne potrebe i druge svrhe koji nisu u vezi s djelatnosti tvrtki. Antičević – po zanimanju automehaničar, rodom iz Zenice (BiH), s posljednjom adresom u Ulici Prvog maja u Rijeci – teretio se i da je oko 5,5 milijuna kuna »zamračio« tako što nije plaćao PDV, pa je na taj način okoristio svoje četiri firme, a oštetio državni proračun. Optužen je bio za ukupno 12 kaznenih djela: po četiri zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, utaje carine i nevođenje poslovnih knjiga.

S dvije tvrtke temeljnog kapitala od po deset kuna  podignuo po 9,5 milijuna kuna

Inkriminirano je razdoblje od početka 2015. do veljače 2017. godine. Makinacije je izveo koristeći četiri tvrtke, od kojih su tri bila jednostavno društvo s ograničenom odgovornošću (j. d. o. o.) i jedan d. o. o. Tri od četiri firme osnovane su s temeljnim kapitalom od samo deset kuna, a dvije su imale sjedište na istoj adresi na kojoj je i njegova adresa stanovanja. Antičević je optužen da je isisao oko 26 milijuna kuna s računa tvrtki u kojima je bio osnivač i direktor, postupajući s ciljem da okoristi »sebe i druge, zasad neutvrđene osobe«, podižući novac kojeg nije koristio za poslovanje. S dvije tvrtke temeljnog kapitala od po deset kuna je tako podignuo po 9,5 milijuna kuna. Neplaćanjem PDV-a ostao je državi dužan oko 5,5 milijuna kuna, od čega se samo na jednu tvrtku, temeljnog kapitala od deset kuna, odnosi dug prema državnom proračunu od 2,4 milijuna kuna. Inkriminirano je i da nije vodio poslovne knjige koje je bio obvezan voditi, i to dnevnik, glavnu i druge knjige.

Partner: Antičevića sam upoznao u zatvoru

Optužba je u istrazi, pored dokumentacije, prikupila iskaze više svjedoka, među kojima i čovjeka koji je ispričao da je Antičevića upoznao 2008. godine u zatvoru, a nakon izlaska su se nastavili družiti. Prema njegovim riječima, Antičević mu je jednom prilikom predložio da otvori firmu na svoje ime, što je on i učinio, te dao punomoć okrivljeniku da može raspolagati novčanim sredstvima na računima te tvrtke. Tako je on bio osnivač i direktor samo na papiru, dok je Antičević stvarno vodio firmu, bio je ovlašten raspolagati novcem na računima, a imao je i pečat poduzeća.
U istrazi su saslušane i dvije djelatnice poreznog inspektorata koje su obavile porezni nadzor nad dvjema tvrtkama Antičevića. Pojasnile su da su osobno otišle do sjedišta firmi, posebno zbog druge tvrtke koja je ostvarila promet od preko deset milijuna kuna, a nije prijavljen nikakav porez. No, nisu zatekle nikoga, pa su ostavile obavijest o poreznom nadzoru, nakon čega se u Poreznu upravu sam javio Antičević. Čudio se iznosu provedenih novčanih transakcija po žiro računu tvrtke, te naveo da je to bez njegovog znanja radio njegov poslovni partner.

Frapantan nedostatak dokumentacije o poslovanju 

Porezne inspektorice je nakon toga telefonom nazvao taj Antičevićev poslovni kompanjon, tražeći odgodu nadzora na mjesec dana, dok se ne vrati iz inozemstva. No, poslije tih mjesec dana, porezna uprava nije uspjela s njim uspostaviti kontakt. Dopisi su se poslije toga slali na adresu tvrtke u Ulici 1. maja, ali su se vraćali s naznakom da nisu podignute. Porezni službenici su, zbog nemogućnosti stupanja u kontakt s Antičevićem i dostavljanja poslovne dokumentacije, nastojali rekonstruirati poslovanje njegovih tvrtki papirima koji su bili dostupni, te putem kontakta s poslovnim partnerima. Takvom rekonstrukcijom se i došlo do svote koja je uskraćena državnom proračuna na ime neplaćenog PDV-a.
Županijsko državno odvjetništvo je u svojoj optužnici ukazivalo na frapantan nedostatak dokumentacije u poslovanju Antičevićih tvrtki. Ne postoji ni jedan ulazni račun dobavljača da je plaćen u gotovini, ne postoje ponude, ni putni nalozi, isplatnice ili računi za gorivo, dokumentacija iz koje bi se mogla potvrditi svrha isplata novca kojeg je Antičević podizao u gotovini, naglašavalo je u optužnici tužiteljstvo.

Pravomoćno osuđivan 13 puta

» Njegova osuđivanost (…) ukazuje na očitu sklonost činjenju kaznenih djela, pogotovo onih kojima se na lak način može doći do novčanih sredstava«, naglašavalo se u optužnici tužiteljstva, koje je ukazivalo na dosadašnju višestruku osuđivanost Antičevića.
Prema službenim podacima, Antičević je prije ove presude pravomoćno osuđivan čak 12 puta, a krivim su ga proglašavali općinski sudovi u Rijeci i Opatiji te Županijski sud u Zagrebu. Osuđivan je zbog teških krađa, »obične« krađe, droge, krivotvorenja isprave i prebacivanja migranata preko državne granice. Izricane su mu uglavnom blage, uvjetne kazne zatvora. Najveća kazna do ove posljednje bila je ona od godinu i tri mjeseca zatvora zbog krijumčarenja migranata.

 

Izostao s objave presude, raspisana tjeralica 

Antičević je za istrage i u vrijeme podizanja optužnice bio u pritvoru, ali ne i na kraju suđenja, tako da se nije pojavio na objavi nepravomoćne presude u riječkom Županijskom sudu. S obzirom da je kazna veća od pet godina, automatski bi tada završio u pritvoru do pravomoćnosti presude. Kasnije je za njim raspisana tjeralica.

 

 

 

 

 

 

Povezane objave

Planuo požar na kući u Puntu, tehnički uzrok isključen

Planuo požar na kući u Puntu, tehnički uzrok isključen

Tehnički uzrok nastanka požara je isključen, izvijestila je policija nakon završetka očevida na mjestu požara u kojem je jučer oštećena kuća u izgradnji u Puntu. Očevid su proveli službenici Policijske postaje Krk u suradnji s protupožarnim inspektorom....

Pin It on Pinterest