– U 20 godina nisam dignuo cijene. I s prelaskom na euro malo smo se pregrupirali, izračunali troškove, stisnuli i uspjeli ostaviti cijenu šampinjona kakva je već dugi niz godina.
Tako nam priča Zlatko Sablić, čovjek koji prodaje gljive na ulazu u ribarnicu. Osim šampinjona, uvijek se nađe bukovača, lisičarki, vrganja, zlatnih šampinjona…
– Ma jeftiniji ručak danas ne možete napraviti. Za euro i pol fantastičan “mesni” ručak, a od pola kilograma gljiva svašta se dade napraviti, a i puno glava nahraniti. A kilogram šampinjona stoji 4,20 eura, zlatni su malo skuplji, 5,50 eura, pojašnjava Zlatko koji usput kaže da su bukovače samo 50 centi skuplje.
– Proizvodnja šampinjona odvija se u Raši, u trima tunelima i jednoj nadzemnoj zgradi, “Prvomajske”, kupljenoj također za uzgoj gljiva. Tako imamo podzemni i nadzemni uzgoj šampinjona izvanredne kvalitete. A ta kvaliteta zapravo nas i drži na životu, uvijek svježa, nije iz marketa, a da mogu tako govoriti svjedoče isti kupci, turisti koji se svake godine vraćaju i kupuju. Vole doći po šumske gljive, ukiseljene, suhe…
Na spomen trenutnog stanja i atmosfere na tržnici Sablić odmahuje glavom. I on je aktualan promatrač ne baš sjajne atmosfere na tržnici koja je sve skuplja, a kupaca sve manje. I zato nije dizao cijene, da kupci ne budu frustrirani kod dolaska i kupovine njegovih gljivarskih proizvoda.




