“ĐIR ZA ROŽICE”: humanitarna utrka za Prihvatilište za beskućnike „Ruže sv. Franje“

12.05.2022. 16:25 | Novosti, Rijeka, Rijeka & Regija

Foto: Grad Rijeka

U povodu obilježavanja 15 godina rada Prihvatilišta za beskućnike „Ruže sv. Franje“ ove subote će se održati utrka „Đir za rožice“.

Prikupljena sredstva namijenjena su daljnjem radu Prihvatilišta u kojem je tijekom 15 godina rada boravilo gotovo 700 korisnika, a ovom se manifestacijom želi potaknuti i destigmatizacija beskućništva i ukazati na činjenicu da su beskućnici prisutni u našem društvu, te da su im osim obroka i krova nad glavom potrebni i drugi oblici pomoći, kao i razgovor i topla riječ. Start utrke je u 10 sati iz dvorištu Prihvatilišta u Baštijanovoj ulici, okupljanje i prijave sudionika započinju već u 8:30 sati, a završetak utrke očekuje se u 12 sati ispred bazilike Majke Božje Trsatske.

NIJE VAŽNO PROĆI PRVI KROZ CILJ

Prema riječima Dolores Turkalj Jurčević ispred Franjevačkog svjetovnog reda, ova utrka nije natjecateljskog karaktera, već je intencija bila da se uključe svi oni koji na ovaj način žele pomoći rad Prihvatilišta. „Nije važno kroz cilj proći prvi, već je važno do cilja stići, uživajući u druženju i lijepom danu i pritom pomoći onima kojima je naša pomoć potrebna“, rekla je Turkalj Jurčević i dodala kako je riječ o prvom „Điru za rožice“, ali kako se nada da će manifestacija s vremenom postati i tradicionalna. U utrci mogu sudjelovati svi koji to žele, kotizacija iznosi 100 kuna po sudioniku. 

Voditelj Prihvatilišta za beskućnike „Ruže sv. Franje“ Pjer Orlić istaknuo je kako u Rijeci djeluje i prihvatilište za beskućnike „Oaza“, te kako potreba za tom vrstom ustanova i te kako postoji. „Nažalost, sredstva za rad često su nedostatna, a potreba je velika, stoga smo odlučili prikupljati sredstva i na ovaj način. S druge strane ovo je dobar način destigmatizacije beskućništva, da kao društvo osvijestimo taj problem“, istaknuo je Orlić i zahvalio Gradu Rijeci, Primorsko-goranskoj županiji, resornom Ministarstvu, kao i svim volonterima i donatorima na kontinuiranoj podršci i suradnji.

završen europski projekt „Novi put“

Voditeljica Službe za socijalnu skrb Grada Rijeke Maja Pudić podsjetila je kako je nedavno završen europski projekt „Novi put“ čiji je nositelj bio Grad Rijeka i koji je proveden u suradnji s Prihvatilištima „Ruže sv. Franje“ i „Oaza“ kojeg vodi Udruga za beskućnike i socijalno ugrožene osobe Oaza te Centrom za socijalnu skrb Rijeka, a u kojem je naglasak bio na resocijalizaciji beskućnika, ali i pružanju pomoći i edukacije stručnjacima koji s njima rade. „Naglasak cijelo vrijeme treba biti na resocijalizaciji beskućnika, da im se pomogne da izađu iz svijeta beskućništva i to je onaj najintenzivniji dio cijelog procesa“, istaknula je Pudić.

Povezane objave

U riječkom Art-kinu večeras “Maratonci trče počasni krug

U riječkom Art-kinu večeras “Maratonci trče počasni krug

Prošlo je 50 godina od nastanka crnohumorne groteske Maratonci trče počasni krug dramatičara i pisca Dušana Kovačevića te 40 od istoimenog filma u režiji Slobodana Šijana. U filmu su, pored isključivo muške loze Topalovića, likove utjelovila legendarna...

POKOPI NA RIJEČKIM GROBLJIMA (153)

POKOPI NA RIJEČKIM GROBLJIMA (153)

PONEDJELJAK, 23. svibnja ZAMET, 14.00Iva Milardović (1942) DRENOVA, 15.00Zlatko Neralić (1965) SRIJEDA, 25. svibnja KOZALA, 11.00Dušan Kljenak (1956) Podatke je objavilo Komunalno društvo Kozala, Braće Hlača 2/a, Rijeka.    

Pin It on Pinterest