Da je zabilježena neka strašna gužva na glavnoj riječkoj tržnici u četvrtak i petak, baš i nije. Nekako se čovjek ne osjeća dobro kad vidi niz praznih štandova, ali, to je realitet, a s druge strane i prodavači procjenjuju što im se više isplati, ostati kući ili otvoriti štand za malu zaradu… Jer, kad su prokulice, uz leću, nezaobilazan zeleni prilog na Silvestrovo uz pečenje, kilogram 5 eura, onda se čovjek osjeća prevarenim i zaobilazi tržnicu u velikom luku. Jer od Veletržnice na Matuljima do riječke glavne tržnice baš i nije takva udaljenost da voću i povrću poraste cijena 20, 30 pa i više posto…
I onda se vraćam u mesnice i zaključujem da meso u odnosu na povrće i nije baš tako skupo. Odojci izvješeni k’o zvončići, 12-13 eura, mali težinom, baš kakvi trebaju biti. Možda je malo ispod radara prošla činjenica da je mlada janjetina, uglavnom domaća, iz Karlobaga, nešto skuplja negoli je bila za Uskrs. Sadašnja cijena između 16 i 17 eura, uskršnja 14 eura.
Kobasice i suhovina za sarmu između 7,30 do 10 eura. Kilogram kiselog kupusa, glavica od 3 do 3,50 eura. Mljeveno meso junetine, ako se melje komad pred vama, 10,30 eura, pripremljena samljevena smjesa 7 eura.
U jednoj mesnici na ponudi odojak s ražnja 24 eura kilogram.
A zašto tradicija nalaže ući u Novu s odojkom? Svatko priziva sreću i blagostanje kako je učio od starih, no, nema dvojbe, većina će se nas okrenuti ritualu dobre hrane, ultimativnom simbolu blagostanja.
Po tradiciji i starim vjerovanjima, kad na satu otkuca ponoć stol bi trebao biti pun hrane jer se time osigurava blagostanje i u idućoj godini. I zato priprema svinjetine, jer svinja ruje prema naprijed, izaziva osjećaj da će tako i obitelj kroz godinu napredovati i steći blagostanje. Treba pripremiti i leću koja simbolizira novac, a obavezno i kolač kako bi nova godina “rasla” poput dizanog tijesta.
Piletina je, kažu, loš izbor za Novu godinu jer kokoš čeprka unatrag, što predstavlja žaljenje, kajanje i nazadnu novu godinu baš kao i priprema jastoga, jer se kreće unatrag. Ni riba nije prvi izbor jer “će s njom otplivati” blagostanje.
Ma za kakav god se jelovnik odlučili, dragi naši čitatelji Burina, čestitka za dobro zdravlje, radost i blagostanje, uz želju da se čitamo i u Novoj 2024. godini, putuje iz srca.










