Dani makedonske kulture u Rijeci i festival književnosti Dani prijatelja knjige

03.11.2021. 14:30 | Rijeka, Rijeka & Regija

Autor teksta: P. B., Foto: Grad Rijeka

U Gradskog vijećnici Grada Rijeke u petak, 5. studenog, u 19 sati započet će obilježavanje Dana makedonske kulture u Rijeci, kao i 14. međunarodni festival književnosti „Dani prijatelja knjige“.
Dani makedonske kulture u Rijeci tradicionalna je manifestacija koju organizira MKD Ilinden, a samo otvorenje manifestacije organizira se u suradnji s Hrvatskim književnim društvom iz Rijeke koji su organizatori 14. međunarodnog festivala književnosti „Dani prijatelja knjige“.

Retrospektivna izložba slika

Program su najavili predstavnici Hrvatskog kulturnog društva Valerio Orlić i Vinko Ribarić i Ivona Dunoski Mitev ispred MKD Ilinden.
„14. međunarodni festival književnosti otvorit ćemo u petak dodjelom nagrada za najbolje knjige i književni doprinos i ponosan sam što ove godine imamo oko 20-ak nagrađenih autora iz Hrvatske, ali i inozemstva“, rekao je Valerio Orlić iz Hrvatskog književnog društva i izrazio svoje zadovoljstvo što istoga dana započinju i Dani makedonske kulture o čemu je više detalja rekla Ivona Dunoski Mitev.
„Dani makedonske kulture ove godine traju od 5. studenog do 19. prosinca. Program se sastoji od nekoliko programa i aktivnosti. Započinjemo u petak predstavljanjem makedonskog lingvista, poete i pisca Blaže Koneskog o kojem će govoriti lektorica za makedonski jezik mr.sc. Biljana Stojanovska, dok će se dan kasnije, 6. studenog u prostorima MKD Ilinden otvoriti retrospektivna izložba slika „More“ autorice Nađe Cenov“, najavila je Dunoski Mitev. Do sredine prosinca održat će se još nekoliko programa poput etno izložbe na kojoj će biti prikazani ručni radovi, a moći će se kušati i makedonski specijaliteti. Bit će tu i Večer makedonskog filma, Tradicionalna makedonska večer te dječja predstava „Deteska radost“.

Financijsko podupiranje manifestacije

Termini aktivnosti bit će objavljeni na Facebook i web stranici MKD Ilinden.
Održavanje manifestacije omogućeno je sredstvima državnog proračuna Republike Hrvatske, posredstvom Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske i Ministarstva znanosti i obrazovanja, sredstvima Primorsko-goranske županije te uz pomoć Grada Rijeke, Vijeća Makedonske nacionalne manjine za Grad Rijeku i Vijeća Makedonske nacionalne manjine za Primorsko-goransku županiju, objavio je Grad Rijeka.

 

 

 

Povezane objave

Na riječkom Korzu obilježen Svjetski dan nepušenja

Na riječkom Korzu obilježen Svjetski dan nepušenja

Otvorenjem izložbe radova učenika riječkih osnovnih škola na postamentima na Korzu, obilježen je Svjetski dan nepušenja.Ovogodišnji Svjetski dan nepušenja obilježava se 31. svibnja, a ove godine, prema odluci Svjetske Zdravstvene organizacije, pod motom...

POKOPI NA RIJEČKIM GROBLJIMA (148)

POKOPI NA RIJEČKIM GROBLJIMA (148)

UTORAK, 17. svibnja DRENOVA, 15.00Raza Kurtović (1937) DRENOVA, 13.00Nikola Veselin (1934) SRIJEDA, 18. svibnja TRSAT, 13.30Damira Jelušić (1939) KOZALA, 14.30Zorislav Kenji (1945) ČETVRTAK, 19. svibnja DRENOVA, 14.30Grozda Bareta (1937) Podatke je...

Kraj Valuna na otoku Cresu pronađena   živa   plemenita periska

Kraj Valuna na otoku Cresu pronađena živa plemenita periska

Kraj Valuna na otoku Cresu pronađena je živa jedinka plemenite periske. Periska se nalazi na dubini od 6,4 metra i visoka je oko 30 centimetara. Budući da živi u zoni sidrenja, bit će, po protokolu Projekta očuvanja plemenite periske u Jadranu, zaštićena...

Pin It on Pinterest