Cesta DC403, najskuplja prometnica u Hrvatskoj, za mjesec dana u prometu

15.09.2023. 17:59 | Novosti, Rijeka, Rijeka & Regija

Foto: Grad Rijeka

Izgradnja državne ceste DC403, najskuplje ceste u Hrvatskoj, odnosno njen dovršetak i puštanje u promet očekuje se za mjesec dana, rečeno je danas prilikom obilaska gradilišta, ove za Rijeku i Riječki prometni pravac te budući kontejnerski terminal Zagrebačka obala izuzetno važne ceste.

Gradilište državne ceste DC403 obišao je potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, u pratnji Josipa Škorića, predsjednika Uprave Hrvatskih cesta, Petra Mamule zamjenika župana, gradonačelnika Grada Rijeke Marka Filipovića, Denisa Vukorepe, ravnatelja Lučke uprave Rijeka i Duška Grabovca, predsjednika Uprave Luka Rijeka.

Sa čvora Škurinje, kolona vozila s predstavnicima medija se kroz gotovo 1,3 kilometara dug tunel Podmurvice za nekoliko minuta spustila do vijadukata Piopi, gdje je održana konferencija za medije. Tijekom vožnje bilo je vidljivo da su svi kapitalni objekti opremljeni potrebnim instalacijama te infrastrukturom, a na pojedinim mjestima je još dovršava asfaltni sloj i montira završna oprema rubnika.

Cesta D403 čija je vrijednost oko 70 milijuna eura trebala bi biti puštena u promet sredinom listopada. Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u svom obraćanju je zahvalio Gradu Rijeci i županiji na izuzetno dobroj suradnji na ovom projektu.
“Imali smo velikih problema prije nekoliko godina, budući da se tada nisu mogla osigurati sredstva za ovu cestu koja je prvenstveno vezana na realizaciju kontejnerskog terminala na Zagrebačkoj obali, a koji bi trebao početi raditi 2025. godine, što bez ove ceste nije moguće. Njena je važnost i u tome što ima spoj na Zvonimirovu ulicu, tako da će promet ovim dijelom grada sada biti puno protočniji. Ono što nam je na tzv „riječkom prstenu“ ostalo za izgraditi je 800 m ceste prema Žabici, o čemu se razgovara s Gradom. Izgradnjom ceste D404, dovršenjem ceste D403 i spojem na Žabicu, nema grada na Mediteranu, ali i šire koji je u cestovnoj infrastrukturi tako dobro i pametno riješio svoje prometne probleme kao Rijeka”, kazao je Butković i zahvalio Hrvatskim cestama koje su vodile ovaj projekt za kojeg je Hrvatska iz iz Europskog fonda za regionalni razvoj dobila 85% bespovratnih sredstava.

 “Vlada je donijela odluku da se krene u refinanciranje preostala tri velika kredita Hrvatskih autocesta i dodatno zaduži u iznosu od 600 mil. eura, kako bi se u cijelosti mogao izgraditi Jadransko-jonski koridor kroz Hrvatsku, odnosno autocesta Križišće – Žuta lokva i Doli – Dubrovnik. S tih 1.3 milijarde eura kompletno je zatvorena i osigurana financijska konstrukcija i sada je sve stvar dinamike realizacije. Natječaji će biti raspisani do kraja godine, a dio projektne dokumentacije za prvu dionicu Križišće – Selce je spreman. Premda nije izravno povezano s time, u ponedjeljak se očekuje probijanje druge cijevi tunela Učka i početak radova na posljednjoj dionici Istarskog ipsilona Učka – Matulji, za što su također osigurana financijska sredstva”, rekao je Butković.

Josip Škorić, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta je naglasio kako su radovi na cesti D403 u završnoj fazi. “Tehnički pregledi su već započeli i očekujemo završetak radova polovinom listopada, što je nešto malo duže od planiranih i ugovorenih rokova. Uzrok tome je Covid kriza, izbijanje rata u Ukrajini i poskupljenje materijala pa je ovaj prolongirani rok od 6 mjeseci apsolutno prihvatljiv”, rekao je Škorić.

 Gradonačelnik  Rijeke Marko Filipović je kazao kako je riječ o velikoj investiciji potpomognutoj europskim sredstvima koja se realizira praktički u centru Rijeke i zapadnog dijela grada.

“Spoj Zagrebačke obale, Baračeve ulice te Zvonimirove ulice s čvorom Škurinje i mrežom autocesta značajno će rasteretiti promet u Rijeci. Nakon otvaranja ove ceste slijede radovi na čvoru Škurinje, na dva rotora na spoju Osječke ulice i same ceste D403 s riječkom zaobilaznicom. Za najkasnije pola mjeseca trebali bi početi i radovi na čvoru Orehovica, za što je s izvođačem radova već sklopljen ugovor. Projektira se i čvor Kozala, širi čvor prema Opatiji tako da se kroz dvije – tri godine može očekivati zaokruženje tog prstena oko grada Rijeke, o kojem je govorio ministar Butković. Preostaje nam izgraditi tih 850 metara do Žabice”, kazao je gradonačelnik. 

Najčitanije

Povezane objave

Počeli radovi na uređenju igrališta na opatijskom Kosovu

Počeli radovi na uređenju igrališta na opatijskom Kosovu

Ovoga su tjedna počeli radovi na uređenju dječjeg igrališta Kosovo u Opatiji. Igralište će biti potpuno rekonstruirano, bit će napravljena podloga u skladu sa sigurnosnim standardima za uporabu, postavljena multifunkcionalna sprava za igru i ljuljačka s...

POKOPI NA GROBLJIMA (601)

POKOPI NA GROBLJIMA (601)

ČETVRTAK, 28. RUJNA 2023. KOZALA, 11.30Željko Olujić (1969) DRENOVA, 14.30Branko Magaš (1955) CERNIK-ČAVLE, 15.00Ksenija Broznić (1935) JELENJE, 15.00Šimun Majer (1935) LIČ, 16.00Spomenka Milošević (1951) PETAK, 29. RUJNA 2023. KOZALA, 11.30Božica Pilepić...

Pin It on Pinterest