BURIN OTKRIVA TKO JE “MOZAK” GRUPE KOJA JE HAKERSKI NAPADALA BANKOMATE U RIJEČKOJ REGIJI: u renomiranoj tvrtki radio kao “serverski administrator”, imao je i svoju firmu za računalno programiranje

15.11.2021. 17:45 | Crna kronika

Autor teksta: Fiore Vežnaver, Foto: Fiore Vežnaver, MUP

Po dosadašnjim nalazima istrage, glavna karika  grupe  je 30-godišnji J. E. koji je  izradio računalni program i sklopio računalni uređaj za upad na sustav bankomata. Njegovo ime nalazi se na popisu djelatnika afirmirane tvrtke  koja se bavi izradom web stranica i online marketingom

Do daljnjeg ostaju u istražnom zatvoru trojica koja su u petak završila u Via Romi nakon što je Policijska uprava primorsko-goranska okončala istragu o intrigantnom slučaju serije napada na bankomate u riječkoj regiji tzv. ”Black box” metodom, korištenjem zlonamjernog računalnog programa kojim se nastojalo „prisiliti” bankomate na isplatu novca. Osim što je ova metoda pljačkanja bankomata relativno nova u Hrvatskoj – pojavila se prije pet godina i dosad je na području države registrirano 46 ovakvih hakerskih napada – slučaj ima prizvuk “pionirskog” jer je ovo prvi put da su  u igri “domaći ljudi”, hrvatski državljani, koji su i sami osmislili “predatorski” računalni sustav i stvorili opremu za pljačkanje bankomata bez uporabe eksploziva ili plina, kako je to već inače bilo uobičajeno.

Rukovatelj građevinskim strojevima 

Tko su – u svjetlu toga da je za izvođenje ovakvih napada na bankomate potrebno iznadprosječno informatičko znanje – trojica iz riječke regije koja su završila u zatvoru? Portal Burin doznaje da su, po službenim podacima, sva trojica – u dobi od 28 do 33 godine – završila srednju školu. Njihova zanimanja, redom, su: rukovatelj građevinskim strojevima, bravar i tehničar za mehatroniku.
No, “mozak operacije” je – sudeći po dosadašnjim nalazima istrage, pretočenim u policijsku kaznenu prijavu i istražni spis riječkog Općinskog državnog odvjetništva – 30-godišnji J. E. On se tereti da je u drugoj polovici prošle godine u prostoru u Kastvu izradio računalni program i sklopio računalni uređaj (hardversko-softverski alat), prilagođen za ilegalni pristup računalnom sustavu na koji je vezan bankomat. Istražitelji navode da bi nakon oštećenja bankomata izvadio konektore za upravljanje uređajem za izbacivanje novčanica, a na kraju bi u računalnom sustavu bankomata izdao naredbu za izbacivanje novca.

Osnovao firmu s kapitalom od 10 kuna 

Prema podacima do kojih je došao portal Burin, riječ je o 30-godišnjaku kojem se u istražnim dokumentima kao zanimanje navodi “rukovatelj građevinskim strojevima”, ali je, s druge strane, to čovjek koji se spominje kao jedini osnivač tvrtke koja je otvorena lani u listopadu, a glavna djelatnost joj je računalno programiranje. Riječ je o firmi tipa j.d.o.o. , osnovanom s temeljnim kapitalom od 10 kuna i sjedištem u Rijeci, praktički u središtu grada, ponad Guvernerove palače. Ime glavnosumnjičenog u hakerskim napadima na bankomate može se iščitati i na popisu djelatnika renomirane riječke tvrtke koja se bavi izradom web stranica i online marketingom. Osumnjičeni 30-godišnjak je predstavljen kao “serverski administrator” koji je svojim dolaskom kadrovski pojačao tvrtku s  etabliranom  ekipom računalnih programera. Riječ je, inače, o tvrtki koja je, sudeći po prezentacijskoj stranici, ostvarila suradnju i s velikim i poznatim tvrtkama. Detaljnije od napisanog nećemo navesti, kako ne bismo ugrozili djelatnost tvrtke i ljude koji nemaju veze s onim što je činio 30-godišnjak koji je zbog toga završio u zatvoru.

Šteta na bankomatima više stotina tisuća kuna

Kao što je Burin već izvijestio, na meti grupe koja je završila u istražnom zatvoru našlo se, prema dosadašnjim rezultatima istrage, 16 bankomata u riječkoj regiji, iz kojih su opljačkali ukupno 152 tisuće kuna. No, dosadašnji nalazi istražitelja govore da su napadači uspjeli odnijeti novac iz samo tri (u Baški, Dobrinju i Motovunu) od 16 bankomata. Prvenstveno su na meti grupe bili bankomati Erste banke, a čak triput isti bankomat u Baški. Ispostavilo se da je mnogo veća šteta od krađe novca počinjena materijalnom štetom na bankomatima, koja se cijeni na više stotina tisuća kuna.
Osim 30-godišnjeg J. E, pritvoreni su i njegovi kompanjoni – K. Š. (33) i D. T. (28). Istražni zatvor odredila im je sutkinja istrage Županijskog suda u Rijeci Ksenija Zorc, svima zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ponoviti kazneno djelo. Delikti za koje se terete službeno su pretočeni u kaznena djela teške krađe i zlouporabe naprava.

Bankomat u Baški izbacio 112 tisuća kuna

Iz istrage se precizira kako se sumnja da su “mozak operacije” J. E. i njegov kompanjon D. T. zajedno 7. svibnja ove godine, rano ujutro, opljačkali bankomat u Baški, nakon što je prvoosumnjičeni izradio zlonamjerni računalni program i uređaj za napad na bankomat. Njegov jatak je, po dosadašnjim rezultatima istrage, držao stražu, dok je prvoosumnjičeni priključio svoj “predatorski” uređaj i program, te je na koncu bankomat izbacio 112 tisuća kuna. Pet dana kasnije ta dvojica su, sumnja se, napala bankomat u Ulici Rižanske skupštine u Motovunu. Opet je trećeosumnjičeni čuvao stražu, dok je J. E. svojim programom i uređajem “natjerao” bankomat na isplatu 20 tisuća kuna. Tjedan dana nakon toga, 19. svibnja, J. E. i drugi kompanjon K. Š. su, sumnja se, sudjelovali u napadu na bankomat u Dobrinju, iz kojeg je također izvučeno 20 tisuća kuna.

 

Uspjeli tek osmi put 

Dosadašnje kriminalističko istraživanje rezultiralo je sumnjama koje trojicu terete za, osim tri uspješne pljačke, i  napade na još 13 bankomata u riječkoj regiji, ali su svi oni ostali na pokušajima, jer bankomati nisu izbacili – ni jednu novčanicu. Prvi napad na bankomat dogodio se 15. siječnja ove godine, kada su se prva dvojica okrivljenih namjerili na uređaj u Mošćeničkoj Dragi. Stigli su nešto nakon 2.30 sati, vunenom kapom prekrili kameru ponad bankomata kako ih ne bi snimila, sve učinili prema planiranom, ali bankomat nije izbacio novac. Praznih ruku ostali su još šest puta nakon toga, uspjeli su tek u osmom pokušaju, pokazali su rezultati dosadašnje istrage.

 

Imovina građana nije ugrožena

Policija naglašava da napadima na bankomate ”Black box” metodom nije bila ugrožena sigurnost podataka i imovine građana, već su se pljačkaši okomili na sustav bankomata, nevezano za korisnike banaka. Tijekom kriminalističkog istraživanja protiv osumnjičenih policija je obavila pretragu nekoliko stanova i osobnih vozila te je pronađena i oduzeta računalna oprema, dio otuđenog novca i drugi predmeti.

 

 

 

Povezane objave

Planuo požar na kući u Puntu, tehnički uzrok isključen

Planuo požar na kući u Puntu, tehnički uzrok isključen

Tehnički uzrok nastanka požara je isključen, izvijestila je policija nakon završetka očevida na mjestu požara u kojem je jučer oštećena kuća u izgradnji u Puntu. Očevid su proveli službenici Policijske postaje Krk u suradnji s protupožarnim inspektorom....

Pin It on Pinterest