BURIN ANALIZIRA PODATKE TRANSFERMARKTA O 1. HNL: Rijeka peta po vrijednosti momčadi, druga po broju stranaca, najviše vrijede Murić i Velkovski – 2 milijuna €

05.09.2021. 17:53 | Sport

Autor teksta: Fiore Vežnaver, Foto: HNK Rijeka

Transfermarkt je izračunao kako 34 igrača na popisu momčadi Rijeke vrijede ukupno 20,7 milijuna eura, otprilike pet puta manje od Dinama

Momčad HNK Rijeke trenutno je peta po vrijednosti u Prvoj hrvatskoj nogometnoj ligi, prema podacima Transfermarkta. Specijaliziran za procjenu tržišne vrijednosti igrača, klubova i transfere, Transfermarkt je izračunao kako 34 igrača na popisu momčadi Rijeke vrijede ukupno 20,7 milijuna eura.
Najvrjedniji nogometni klub u Hrvatski telekom prvoj ligi je, naravno, GNK Dinamo, čija je tržišna vrijednost, smatra Transfermarkt, 109,5 milijuna eura, dakle otprilike pet puta više od Rijeke. Drugi na listi najvrjednijih je NK Osijek, čijih 28 igrača vrijedi 29 milijuna eura. Trenutno je treći Hajduk s 27,5 milijuna eura, a četvrta Gorica, čiji igrači vrijede 22,65 milijuna eura. Najmanje vrijedi momčad Hrvatskog dragovoljca – 5,1 milijun eura. Svih deset klubova 1. HNL-a vrijede ukupno oko 252 milijuna eura.

Dinamov igrač vrijedi šest puta više od Rijekinog

Transfermarkt je procijenio kako prosječna tržišna vrijednost igrača Rijeke (njih je 34) iznosi 609 tisuća eura. Dinamov igrač u prosjeku vrijedi gotovo šest puta više – 3,53 milijuna eura. Između ta dva kluba smjestili su se Osijek s prosječnom vrijednošću igrača od 1,04 milijuna, Hajduk s 982 i Gorica sa 781 tisuće eura prosječnom vrijednim igračem. Na začelju lige od deset klubova je opet Hrvatski dragovoljac, čiji igrač prosječno vrijedi 155 tisuća eura.

Rijeka peta po dobi igrača

Po podacima Transfermarkta, točno polovina momčadi Rijeke su stranci, njih 17. Brojčano više stranaca u Prvoj hrvatskoj ligi ima samo Lokomotiva, njih 22, što je oko 54 posto. Najmanje stranaca ima Hrvatski dragovoljac, četvoricu, što je oko 12 posto igrača u kadru. Po najvećem postotku stranih igrača s Lokomotivom je izjednačen Šibenik, oko 54 posto ih nije iz Hrvatske. Statistički podaci Transfermarkta govore i da je Rijeka peta na listi poredaju li se klubovi po prosječnoj dobi igrača, od najmlađih prema najstarijima. Igrač Rijeke u prosjeku ima 24,2 godine, dok je nastariji osječki igrač koji u prosjeku ima 26,8 godina.

Drmiću vrijednost porasla na 1,5 milijuna eura

Stavi li se pod lupu roster Rijeke, dva trenutno najvrednija igrača su Darko Velkovski –  koji baš i nije standardan igrač kluba s Rujevice, iako stalno igra u početnom sastavu u reprezentaciji Makedonije – i Robert Murić, obojici je Transfermartk procijenio tržišnu vrijednost na dva milijuna eura. Josip Drmić, bitan zupčanik u stroju kluba s Rujevice, vrijedi milijun i pol eura, što je 50 posto više no kada je stigao u Rijeku na posudbu. Milijun i više eura vrijede još samo Hrvoje Smolčić (1,2) i Nino Galović (1,1). Dalje po vrijednosti slijede Jorge Obregon i Mihail Merkulov (900 tisuća eura), Adam Gnezda Čerin, Domagoj Pavičić i Matej Vuk (svi 850 tisuća), Issah Abass (700 tisuća), Lindon Selahi (650) i Nediljko Labrović (600 tisuća eura). Transfermarkt je vrijednost Princa Ampema, koji je pokazao da je veliko pojačanje za Rijeku, procijenio na 550 tisuća eura. Andrej Prskalo, koji je posljednjim partijama dao do znanja  da nije zaboravio braniti vrata, trenutno vrijedi 200 tisuća eura.

Livaković sam vrijedi kao tri kluba zajedno

Prema podacima Transfermarkta, trenutno najvrjedniji igrač u 1. HNL je Dominik Livaković,  prvi vratar Dinama, čija je tržišna vrijednost procijenjena na 15 milijuna eura. Vrijednost mu ima uzlazni trend, a vrijedi otprilike kao svi igrači Slaven Belupa, Šibenika i Hrvatskog dragovoljca – zajedno.

Povezane objave

S opatijske rive startao 29. Rally Opatija

S opatijske rive startao 29. Rally Opatija

Na opatijskoj rivi danas je održan ceremonijalni start 29. Rallyja Opatija. Natjecatelje su ispratili te im poželjeli puno sportskog uspjeha opatijska dogradonačelnica Kristina Đukić, predsjednik Sportskog saveza grada Opatije Dragutin Galina i član...

Marinko Koljanin novi privremeni trener Orijenta 1919

Marinko Koljanin novi privremeni trener Orijenta 1919

Marinko Koljanin novi je, privremeni trener Orijenta 1919, nakon što je proteklog vikenda dosadašnji trener Edo Flego podnio ostavku, u svjetlu vrlo loših proljetnih rezultata kluba s Krimeje. Obznanjeno je to na konferenciji za novinare na kojoj je...

Pin It on Pinterest