Bivšoj ravnateljici senjskog Crvenog križa uvjetno godinu dana zatvora za makinacije od 21 tisuće eura, karticom udruge plaćala i podizala gotovinu za svoje potrebe

20.11.2023. 12:00 | Crna kronika, Novosti

Autor teksta: Fiore Vežnaver, Foto: Portal Burin, Grad Senj

Bivša ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Senj Zvonka Gradišer (66) iz Senja osuđena je na uvjetnu kaznu zatvora zbog toga što je financijskim malverzacijama oštetila tu udrugu za oko 161,4 tisuće kuna (21,4 tisuće eura). Oglašena je krivom za tri kaznena djela: zlouporabu položaja i ovlasti, krivotvorenje službene ili poslovne isprave te povredu vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.
Za ove delikte izrečena joj je uvjetna kazna od godinu dana zatvora, koja se neće izvršiti ukoliko u roku kušnje od četiri godine ne počini novo kazneno djelo, te ukoliko u roku od godinu i pol dana po pravomoćnosti presude uplati senjskom Crvenom križu inkriminiranu svotu novca. Sud je, dakle, senjskom Crvenom križu dosudio imovinsko-pravni zahtjev u iznosu od oko 21,4 tisuće eura koji je okrivljena dužna platiti.
Bit je to presude koju je donijelo vijeće Županijskog suda u Rijeci, izrečene na temelju sporazuma stranaka, nagodbe koju su ostvarili okrivljenica i Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci.

falsificirala potpise 

Zvonka Gradišer, sada umirovljenica, oglašena je krivom za makinacije koje je počinila kao ravnateljica senjskog Crvenog križa i odgovorna osoba te udruge u razdoblju od siječnja 2015. do travnja 2021. godine. U prvoj točki presude se tereti da je bez utvrđenja članova skupštine i sazivanja skupštine Crvenog križa Senj, na nezakonit način samoinicijativno osnovala skupštinu i odbor te naznačila njihovog predsjednika. Pritom je za predsjednika senjskog Crvenog križa navela jednu osobu, bez njenog znanja i odobrenja, te ju naznačila kao ovlaštenu osobu – potpisnika u zapisnicima na sjednicama i drugim dokumentima iz 2015. godine, na kojima je falsificirala potpise te osobe, potpisavši se u njeno ime.
Nakon toga je Gradišer diners karticom senjskog Crvenog križa plaćala različitu robu i usluge za osobne potrebe, podizala gotovinu i sklopila ugovor s teleoperaterom u ime Crvenog križa Senj, tu kupila tablet i mobitel na ime udruge koje je zadržala za sebe. To nije bilo evidentirano u poslovnim knjigama, niti je prilagala račune i pravdala trošak novca podignutog sa žiro-računa.

trošila novac crvenog križa, a da nije prilagala račune niti to evidentirala u poslovnim knjigama 

U presudi se precizira da je u razdoblju od  veljače 2016. godine do   travnja 2021. godine višekratno diners karticom koja glasi na senjski Crveni križ plaćala različite robe i usluge te podizala gotovinu u ukupnom iznosu od oko 43,5 tisuća kuna (5.782 eura). Te troškove nije evidentirala u poslovnim knjigama društva u koje nije ni unosila račune za robe ili usluge plaćene karticom i novcem podignutim s računa.

Najveća inkriminirana stavka, od oko 111,4 tisuća kuna (14,7 tisuća eura), odnosi se na njene aktivnosti od siječnja 2015. do prosinca 2019. godine; kao osoba ovlaštena za raspolaganje sredstvima na žiro-računu senjskog Crvenog križa, u više navrata podizala je gotovinu, s naznakom da se radi o namirenju materijalnog troška na njeno ime, troškova goriva za službeni automobil te ostale troškove, kao što su pomoć i božićnica. Ni u ovom slučaju trošenje novca nije pratilo prilaganje potrebne dokumentacije u poslovne knjige.

za sebe kupila tablet i mobitel, nije ih predala novom ravnatelju 

Bivša ravnateljica senjskog Crvenog križa osuđena je i zbog toga što je 9. travnja 2019. godine u ime te udruge sklopila pretplatnički ugovor s Hrvatskim telekomom, pri čemu je po povoljnim uvjetima kupila tablet “lenovo” kojeg potom nije evidentirala u imovini Crvenog križa niti ga predala na korištenje novom ravnatelju, zadržavši za sebe tablet vrijedan 2.498 kuna (332 eura).
Oglašena je krivom i zbog toga što je 3. siječnja 2020. godine u T-centru u Crikvenici u ime senjskog Crvenog križa sklopila pretplatnički ugovor o korištenju SIM kartice na 24 mjeseca, pri čemu je po povoljnim uvjetima kupila mobitel “huawei”. Uređaj je zadržala za sebe, nije ga evidentirala u imovini Crvenog križa, niti ga je predala na korištenje novom ravnatelju. Tako je senjski Crveni križ oštetila za 3.498 kuna (464 eura).
Gradišer je osuđena i zbog nevođenja poslovnih knjiga kako to nalažu zakonske odredbe, čime je znatno otežala, pa i u potpunosti onemogućila uvid u poslovanje i imovinu senjskog Crvenog križa.

Najčitanije

Povezane objave

Sanacija opožarenog područja Ljubavne cestice u Crikvenici

Sanacija opožarenog područja Ljubavne cestice u Crikvenici

Na području Ljubavne cestice u Crikvenici u idućih 15-ak dana provoditi će se radovi na sanaciji opožarenih površina.Radove će izvoditi Hrvatske šume, Šumarija Crikvenica, te će se u sklopu njih uklanjati izgorena stabla na području koje je stradalo...

Harlem Gospel Choir oduševio opatijsku publiku

Harlem Gospel Choir oduševio opatijsku publiku

Opatijska je publika sinoć imala priliku uživo osjetiti izuzetnu atmosferu harlemske crnačke kršćanske glazbe u domu kulture, centru Gervais. Festival Opatija je u Opatiju doveo najbolje i najpoznatije pjevače američkog gospela Harlem Gospel Choir.Harlem...

POKOPI NA GROBLJIMA (672)

POKOPI NA GROBLJIMA (672)

PONEDJELJAK, 11. PROSINCA 2023. ZAMET, 13.30Davor Stojković (1956) TRSAT, 14.30Borislav Čop (1932) KOZALA, 13.30Ksenija Žunić (1933) LOVRAN, 14.00Rosana Mihalić  KLANA, 14.00Josip Brmalj  CERNIK-ČAVLE, 14.00Ivka Dragojević  MILOHNIĆ, 14.00Ana Petrović...

U Kostreni se večeras pali druga adventska svijeća

U Kostreni se večeras pali druga adventska svijeća

Danas, u nedjelju, 10. prosinca, u 17 sati ispred crkve u Sv. Barbari bit će upaljena druga adventska svijeća. Iz Općine Kostrena pozivaju sve da im se pridruže.Druga adventska svijeća naziva se još i Betlehemska, u spomen na put Josipa i Marije prema...

Pin It on Pinterest