Bivšoj bračkoj sutkinji Ivani Domić ipak će se za makinacije oko zemljišta suditi u Rijeci: Visoki kazneni sud ne slaže se s prijedlogom da se sudi u Dalmaciji

18.08.2023. 12:00 | Crna kronika, Novosti

Foto: Portal Burin

Ivani Domić, bivšoj bračkoj sutkinji i nekadašnjoj predsjednici Općinskog suda u Supetru, te trojici suoptuženih, od kojih su dvojica okrivljeni kao odvjetnici, ipak će se suditi u Rijeci.
Naime, ponovljeno suđenje bivšoj sutkinji i suokrivljenicima, optuženima za makinacije vezane za zemljišta, trebalo je početi sredinom svibnja, ali je tada, pred čitanje optužnice, obrana sugerirala da bi bilo svrsishodnije da se sudski proces odvija na sudu u Splitu, Šibeniku ili Zadru, s obzirom na prebivališta okrivljenika i drugih bitnih aktera postupka. Odvjetnik Ivane Domić tada je i predložio da riječki sud pokrene postupak provjere je li uopće nadležan za suđenje u ovom slučaju.
– Nije svrhovito dolaziti u Rijeku, kada ima bližih sudova. Svi sudionici postupka su iz Splitsko-dalmatinske županije, osim Ivane Domić koja prebiva u Zagrebu. Jednostavnije nam je dolaziti u Split, Zadar ili Šibenik – napomenuo je tada odvjetnik prvooptužene.
Pitanje je dostavljeno na rješavanje Visokom kaznenom sudu, iz kojeg je stigla odluka kako se slučaj treba procesuirati u Rijeci. Zasad nije javno poznato obrazloženje ovakvog stajališta sudaca Visokog kaznenog suda, tako da se o tome može samo spekulirati. Ali, nova glavna rasprava zakazana je već za dva tjedna, pred  vijećem riječkog Županijskog suda kojim će predsjedavati sudac Domagoj Vučkov.

ZBOG ZASTARE OTPALA VELIKA VEĆINA OPTUŽBI

Slučaj je dodijeljen u procesuiranje riječkom sudu nakon što je u ožujku ove godine Visoki kazneni sud odbio – zbog zastare – veliku većinu optužbi protiv sedmero optuženika koji su se u 11 točaka teretili za upletenost u malverzacije sa zemljištima. Za kaznena djela počinjena prije 20 i više godine suci Visokog kaznenog suda su zaključili da je za deset od 11 točaka optužnice nastupila zastara. Visoki kazneni sud arbitrirao je u slučaju treće nepravomoćne, osuđujuće presude koju je donio Županijski sud u Šibeniku, dok su ranije dvije presude – koje su ukidane – bile oslobađajuće. Sve osim jedne optužbe iz posljednje osuđujuće presude zahvatila je zastara, ocijenio je Visoki kazneni sud. Inkriminacije iz treće točke optužnice vraćene su na ponovno, četvrto suđenje, i to u Rijeku, nakon što je ranije ova nekad velika afera procesuirana na šibenskom Županijskom sudu.

LAŽIRALI DA SU VLASNICI ZEMLJIŠTA ODSUTNI I NEPOZNATA BORAVIŠTA

U jedinoj točki optužnice koja je ostala za procesuiranje, bivša sutkinja Ivana Domić tereti se za pokušaj zlouporabe položaja i ovlasti, odvjetnik Zoran Vulović za pomaganje u tom kaznenom djelu, a odvjetnik Miljenko Jovanović i četvrtooptuženi Jadran Zaro za poticanje na to kazneno djelo. Događaji datiraju iz 2001. i 2002. godine, a u središtu optužbi je namjera da se dođe do nekretnina vrijednih pola milijuna kuna, odnosno, po posljednjoj procjeni, oko 326 tisuća kuna. Involvirani su lažirali da su vlasnici zemljišta na Braču odsutni i nepoznata boravišta, radi stjecanja prava vlasništva na tim nekretninama, tvrdi tužiteljstvo. Čak su i donesene presude, ali je jedan punomoćnik nasljednika osujetio plan, podnio žalbu, pa je splitski Županijski sud ukinuo presude koja je donijela supetarska sutkinja.

KONTROVERZNIM PRESUDAMA VODA STIGLA I NA MLIN BIVŠEG MINISTRA KUŠČEVIĆA

Mada to više nije predmet inkriminacija niti će se pravosuđe time više baviti, svojedobno je na vidjelo izašlo i da je spornim presudama Ivane Domić voda stigla i na mlin Lovre Kuščevića, bivšeg ministara graditeljstva i prostornog uređenja, u vrijeme kada je bio načelnik općine Nerežišće na otoku Braču. U medijima se pisalo da je četiri parcele stekao u samo jednom danu u studenom 2003. godine presudom kontroverzne sutkinje Ivane Domić.

Najčitanije

Povezane objave

Počeli radovi na uređenju igrališta na opatijskom Kosovu

Počeli radovi na uređenju igrališta na opatijskom Kosovu

Ovoga su tjedna počeli radovi na uređenju dječjeg igrališta Kosovo u Opatiji. Igralište će biti potpuno rekonstruirano, bit će napravljena podloga u skladu sa sigurnosnim standardima za uporabu, postavljena multifunkcionalna sprava za igru i ljuljačka s...

POKOPI NA GROBLJIMA (601)

POKOPI NA GROBLJIMA (601)

ČETVRTAK, 28. RUJNA 2023. KOZALA, 11.30Željko Olujić (1969) DRENOVA, 14.30Branko Magaš (1955) CERNIK-ČAVLE, 15.00Ksenija Broznić (1935) JELENJE, 15.00Šimun Majer (1935) LIČ, 16.00Spomenka Milošević (1951) PETAK, 29. RUJNA 2023. KOZALA, 11.30Božica Pilepić...

Pin It on Pinterest