Bivšoj bračkoj sutkinji Ivani Domić ipak će se za makinacije oko zemljišta suditi u Rijeci: Visoki kazneni sud ne slaže se s prijedlogom da se sudi u Dalmaciji

18.08.2023. 12:00 | Crna kronika, Novosti

Foto: Portal Burin

Ivani Domić, bivšoj bračkoj sutkinji i nekadašnjoj predsjednici Općinskog suda u Supetru, te trojici suoptuženih, od kojih su dvojica okrivljeni kao odvjetnici, ipak će se suditi u Rijeci.
Naime, ponovljeno suđenje bivšoj sutkinji i suokrivljenicima, optuženima za makinacije vezane za zemljišta, trebalo je početi sredinom svibnja, ali je tada, pred čitanje optužnice, obrana sugerirala da bi bilo svrsishodnije da se sudski proces odvija na sudu u Splitu, Šibeniku ili Zadru, s obzirom na prebivališta okrivljenika i drugih bitnih aktera postupka. Odvjetnik Ivane Domić tada je i predložio da riječki sud pokrene postupak provjere je li uopće nadležan za suđenje u ovom slučaju.
– Nije svrhovito dolaziti u Rijeku, kada ima bližih sudova. Svi sudionici postupka su iz Splitsko-dalmatinske županije, osim Ivane Domić koja prebiva u Zagrebu. Jednostavnije nam je dolaziti u Split, Zadar ili Šibenik – napomenuo je tada odvjetnik prvooptužene.
Pitanje je dostavljeno na rješavanje Visokom kaznenom sudu, iz kojeg je stigla odluka kako se slučaj treba procesuirati u Rijeci. Zasad nije javno poznato obrazloženje ovakvog stajališta sudaca Visokog kaznenog suda, tako da se o tome može samo spekulirati. Ali, nova glavna rasprava zakazana je već za dva tjedna, pred  vijećem riječkog Županijskog suda kojim će predsjedavati sudac Domagoj Vučkov.

ZBOG ZASTARE OTPALA VELIKA VEĆINA OPTUŽBI

Slučaj je dodijeljen u procesuiranje riječkom sudu nakon što je u ožujku ove godine Visoki kazneni sud odbio – zbog zastare – veliku većinu optužbi protiv sedmero optuženika koji su se u 11 točaka teretili za upletenost u malverzacije sa zemljištima. Za kaznena djela počinjena prije 20 i više godine suci Visokog kaznenog suda su zaključili da je za deset od 11 točaka optužnice nastupila zastara. Visoki kazneni sud arbitrirao je u slučaju treće nepravomoćne, osuđujuće presude koju je donio Županijski sud u Šibeniku, dok su ranije dvije presude – koje su ukidane – bile oslobađajuće. Sve osim jedne optužbe iz posljednje osuđujuće presude zahvatila je zastara, ocijenio je Visoki kazneni sud. Inkriminacije iz treće točke optužnice vraćene su na ponovno, četvrto suđenje, i to u Rijeku, nakon što je ranije ova nekad velika afera procesuirana na šibenskom Županijskom sudu.

LAŽIRALI DA SU VLASNICI ZEMLJIŠTA ODSUTNI I NEPOZNATA BORAVIŠTA

U jedinoj točki optužnice koja je ostala za procesuiranje, bivša sutkinja Ivana Domić tereti se za pokušaj zlouporabe položaja i ovlasti, odvjetnik Zoran Vulović za pomaganje u tom kaznenom djelu, a odvjetnik Miljenko Jovanović i četvrtooptuženi Jadran Zaro za poticanje na to kazneno djelo. Događaji datiraju iz 2001. i 2002. godine, a u središtu optužbi je namjera da se dođe do nekretnina vrijednih pola milijuna kuna, odnosno, po posljednjoj procjeni, oko 326 tisuća kuna. Involvirani su lažirali da su vlasnici zemljišta na Braču odsutni i nepoznata boravišta, radi stjecanja prava vlasništva na tim nekretninama, tvrdi tužiteljstvo. Čak su i donesene presude, ali je jedan punomoćnik nasljednika osujetio plan, podnio žalbu, pa je splitski Županijski sud ukinuo presude koja je donijela supetarska sutkinja.

KONTROVERZNIM PRESUDAMA VODA STIGLA I NA MLIN BIVŠEG MINISTRA KUŠČEVIĆA

Mada to više nije predmet inkriminacija niti će se pravosuđe time više baviti, svojedobno je na vidjelo izašlo i da je spornim presudama Ivane Domić voda stigla i na mlin Lovre Kuščevića, bivšeg ministara graditeljstva i prostornog uređenja, u vrijeme kada je bio načelnik općine Nerežišće na otoku Braču. U medijima se pisalo da je četiri parcele stekao u samo jednom danu u studenom 2003. godine presudom kontroverzne sutkinje Ivane Domić.

Najčitanije


Evo kako odabrati idealnu kremu za brijanje

Biti uredan i lijepo obrijan važan je dio imidža mnogih muškaraca. Stoga je važno znati kako odabrati idealnu kremu za brijanje. Samo s pravom kremom brijanje može biti ugodno i proći bez iritacija.

Pronađi svoj signature scent: top 10 parfema za muškarce

Miris koji ti najbolje odgovara ovisi o tvojoj koži, ali i osobnosti i stilu života. Zato pri odabiru savršenog parfema moraš obratiti pažnju na neke stvari.

S ovim parfemima kosa će ti mirisati predivno cijeli dan

Kosa upija molekule iz zraka. Zbog toga zadržava i razne mirise iz okoline. Mirisi dima ili kuhanja samo su neki od njih. Parfemi za kosu služe tome da se ti mirisi neutraliziraju, da se kosa osvježi i da lijepo miriši cijeli dan.

Povezane objave

POKOPI NA GROBLJIMA (888)

POKOPI NA GROBLJIMA (888)

SUBOTA, 20. SRPNJA 2024. ZAMET, 14.00: Biserka Nakić (1933) ZAMET, 12.00Slavka Gregorović (1940) DRENOVA, 10.00Koviljka Vukelić (1935) KASTAV, 10.00Gordana Padavić (1959) KASTAV, 11.00Edi  Sušanj (1962) BAKARAC, 11.00Ljubica Blažina (1961) KRALJEVICA,...

U boćariji Poljane održane Sportske igre umirovljenika

U boćariji Poljane održane Sportske igre umirovljenika

Sportske igre umirovljenika održane su u boćariji Poljane u povodu proslave Dana grada Opatije u organizaciji Udruge umirovljenika Opatija.Igre su natjecateljima ponudile odmjeravanje snaga u pikadu, kartama te muškom i ženskom boćanju. Uslijedila je...

Pin It on Pinterest