BIVŠI ŠEF RIJEČKE KRIM-POLICIJE IPAK SE NEĆE DALJE PROCESUIRATI U RIJECI: vraćen u Pulu proces Krunešu, optuženom za poticanje na dva teška ubojstva, prijetnju i nalet na auto bivše ljubavnice

21.12.2021. 08:00 | Crna kronika

Autor teksta: Fiore VEŽNAVER, Foto: Fiore Vežnaver/Provjereno

Optužnica, podignuta prije dva i pol mjeseca, bila je dostavljena riječkom Županijskom sudu na daljnji postupak, ali je riječki sud tražio tražio da se delegira drugi sud. Vrhovni sud je prihvatio prijedlog i odlučio da se za daljnje vođenje postupka određuje Županijski sud u Puli

Željko Kruneš (52), bivši načelnik Sektora kriminalističke policije Policijske uprave primorsko-goranske, neće se dalje procesuirati u Rijeci, već u Puli, za optužbe da je počinio dva kaznena djela poticanja na teško ubojstvo, te za sprječavanje dokazivanja i oštećenje tuđe stvari.
Optužnica Županijskog državnog odvjetništva u Puli, podignuta prije dva i pol mjeseca, bila je, naime, dostavljena riječkom Županijskom sudu na daljnji postupak, ali je riječki sud tražio tražio da se delegira drugi sud. Vrhovni sud je prihvatio prijedlog i odlučio da se za daljnje vođenje postupka određuje Županijski sud u Puli.

I istraga dana pulskom pravosuđu

Izvori bliski sudskim objašnjavaju da su razlozi zbog kojih je predmet prebačen na daljnje procesuiranje u Pulu načelno isti oni zbog kojih je slučaj u fazi istrage, do podizanja optužnice, bio premješten iz riječkog u nadležnost pulskog pravosuđa. Razlozi zbog kojih su Vrhovni, odnosno Visoki kazneni sud za istrage dodijelili predmet pulskim tužiteljima i sucima bili su da je Kruneš dugogodišnji visokorangirani policijski službenik koji je niz godina bio u kolegijalnim odnosima sa sucima riječkog Županijskog suda, a, s druge strane, da je baka oštećenika, Slavica Šota, u svom iskazu u istrazi spominjala predsjednika riječkog Županijskog suda te ga spominjala i prozivala i u svojim javnim istupima. Kako bi se otklonila bilo kakva sumnja u objektivnost i pristranost u postupanju sudaca Županijskog suda u Rijeci, određen je tada pulski Županijski sud, odlukom najviših sudova Hrvatske.
Treba naglasiti da optužnica protiv Kruneša nije pravomoćna, po njoj mu se još ne može suditi. Sljedeća faza u kaznenom postupku je zakazivanje sjednice optužnog vijeća Županijskog suda u Puli na kojoj će se razmatrati utemeljenost optužnice, postoji li dovoljan stupanj osnovanosti sumnje da je počinio kaznena djela da bi se proces vodio dalje, u suđenje.

Delikti iz 2015. i 2018. godine

Kao što je Burin već pisao, DORH je početkom listopada objavio kako se optužnicom Željka Kruneša tereti da je “sredinom lipnja 2015. godine, u Rijeci, nagovarao drugu osobu da usmrti dvoje oštećenika, ali poticana osoba nije poduzela radnju kako bi to učinila. Tereti ga se da je, s ciljem da navede na davanje lažnog iskaza i spriječi te oteža dokazivanje, prema svjedokinji u prethodnom kaznenom postupku uporabio prijetnju, pa svjedokinja nije na dokaznom ročištu kod suca istrage iskazivala o svojim saznanjima glede kaznenih djela za koje se okrivljenika teretilo. Okrivljenika se tereti i da je 15. travnja 2018. u Rijeci, s nakanom da iz osvete ošteti automobil koji je koristila hrvatska državljanka (1971), pristajući da time ošteti službeno vozilo kojim je upravljao, prednjim dijelom službenog vozila udario u prednji dio njezinog osobnog automobila, oštetivši time njezino vozilo, kao i službeno vozilo”.

Mjesec dana prije optužnice dobio otkaz u policiji

Portal Burin je o Željku Krunešu pisao i mjesec dana prije podizanja optužnice, kada je ovaj ne tako davno visokopozicionirani službenik Policijske uprave primorsko-goranske dobio otkaz u policiji, što je u vezi s događajima za čije je istraživanje bilo delegirano pulsko tužiteljstvo, a sada i za daljnje procesuiranje. Prvostupanjski disciplinski sud u Rijeci izrekao mu je nepravoćnom odlukom mjeru prestanka državne službe, zbog težih povreda službene dužnosti. U točkama, zbog kojih je Kruneš dobio otkaz, navodilo se “nedolično ponašanje u službi ili izvan službe kada teško šteti ugledu policije” i “neovlašteno ili nenamjensko korištenje sredstava Ministarstva”. Burin je iz izvora bliskih slučaju neslužbeno saznao kako je Kruneš oglašen krivim za činjenicu da je izvan radnog vremena koristio službeno vozilo, dok je drugi Krunešov krimen, kojeg je policijski Disciplinski sud ocijenio dokazanim, da je službenim vozilom namjerno udario u auto svoje bivše ljubavnice. Ta odluka o otkazu nije bila pravomoćna, Kruneš je imao na nju pravo žalbe.

Pokušao organizirati ubojstvo unuka Slavice Šote, tvrdi optužba 

Kruneš je otkaz dobio šest godina nakon što je – po tvrdnjama tužiteljstva, sada podignutim i na razinu optužnice – u lipnju 2015. pokušao organizirati ubojstvo unuka Slavice Šote, riječke poduzetnice i aktivistice, kao i nakon tri godine otkada je, tvrdi optužba, službenim automobilom udario u vozilo svoje nekadašnje intimne partnerice. Kazneni postupak protiv Kruneša – zbog sumnji u poticanje na pokušaj ubojstva Šotinog unuka, sprječavanja dokazivanja i oštećenja tuđe stvari – bio je u ingerenciji Županijskog državnog odvjetništva u Puli, jer je ocijenjeno kako je oportunije da se istraga ne vodi u Rijeci, s obzirom da su neki svjedoci u postupku javno istupali protiv pojedinih ljudi s riječkog suda. Tužiteljstvo u Puli je lani u lipnju donijelo rješenje o provođenju istrage protiv Kruneša.

Postupak pokrenut tek nakon istupa na TV-u

Poznata riječka aktivistica Slavica Šota i njena kćer Josipa Novaković godinama su skretale pažnju na postupanje Kruneša, ali je postupak protiv njega službeno pokrenut tek nakon što je žena s kojom je nekada bio u emotivnoj vezi istupila u emisiji Provjereno. Javno je rekla kako je bila izložena njegovim prijetnjama, a na koncu je i, kazala je, on službenim vozilom naletio na njen auto. Pulsko tužiteljstvo je podizanjem optužnice, očito, zaključilo kako ima dovoljno osnove za daljnje procesuiranje slučaja nekadašnjeg prvog čovjeka kriminalističke policije u Rijeci.
Hrvatskim Kaznenim zakonom određeno je da će se za kaznena djela za koja se tereti Kruneš izreći kazna od najmanje deset, pa sve do četrdeset godina zatvora.

 

 

 

 

 

 

Povezane objave

Planuo požar na kući u Puntu, tehnički uzrok isključen

Planuo požar na kući u Puntu, tehnički uzrok isključen

Tehnički uzrok nastanka požara je isključen, izvijestila je policija nakon završetka očevida na mjestu požara u kojem je jučer oštećena kuća u izgradnji u Puntu. Očevid su proveli službenici Policijske postaje Krk u suradnji s protupožarnim inspektorom....

Pin It on Pinterest