Barskom stolicom razbili staklo na vratima kafića, revoltirani što nisu dobili piće nakon kraja radnog vremena, sud ih kaznio sa po 66 eura

26.01.2023. 15:39 | Crna kronika, Novosti

Općinski sud u Crikvenici oglasio je krivim dvojicu mladića iz Sesveta, dok je konobara u kafiću oslobodio optužbe za prekršaj protiv javnog reda i mira

Općinski sud u Crikvenici kaznio je s po 53,09 eura (400 kuna) dvojicu mladića iz Sesveta zbog toga što su – revoltirani što im konobar nije htio dati piće nakon kraja radnog vremena kafića – barskom stolicom razbili staklo na ulaznim vratima caffe bara. Sud je odredio i da su 23-godišnji keramičar i 25-godišnji zidar iz Sesveta – oglašeni krivima za remećenje javnog reda i mira na javnom mjestu – dužni platiti i po 13,27 eura (100 kuna) na ime troškova postupka.
Dvojici je sud, u biti, najprije izrekao kaznu od po 92,91 eura (700 kuna), ali su im u tu kaznu uračunata po 39,82 eura (300 kuna) na ime deset sati provedenih pod mjerom uhićenja, pa im je ostalo za platiti kaznu od 53 eura, uz troškove postupka.
Za prekršaj iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira bio je optužen i 26-godišnji konobar, koji se teretio da je uhvatio i bacio na tlo jednog od dvojice nakon što su razbili staklo, ali ga je sud oslobodio optužbe.

JEDAN IMAO 1,50 PROMILA ALKOHOLA, DRUGI 1,80 

Epilog je to prekršajnog postupka što se vodio u Općinskom sudu u Crikvenici, temeljem optužnog prijedloga Policijske postaje Crikvenica, zbog ekscesa što se dogodio 28. travnja 2019. godine, oko 1.50 sati, u caffe baru na Trgu Stjepana Radića u Crikvenici. Sud je dvojicu mladića iz Sesveta oglasio krivima za prekršaj počinjen nakon što su u alkoholiziranom stanju ušli u kafić i tražili piće. Konobar im je rekao kako je radno vrijeme završeno, te da nema više posluživanja pića. Tada su dvojica počela vikati, negodujući. Nakon toga su izašli iz lokala, uzeli barsku stolicu s terase i njome razbili staklo na ulaznim vratima, pa se dali u bijeg.
Okrivljeni 23-godišnjak je u svojoj obrani na sudu rekao da se ne smatra krivim i ne priznaje prekršaj za koji se tereti. Kazao je da se događaja slabo sjeća, jer je bio u alkoholiziranom stanju, ali da mu je u sjećanju da su on i njego kompanjon dobili batina od nepoznate osobe. Ne zna da li je razbijao inventar, nije mu u sjećanju da je galamio, ali misli da nije. Ustvrdio je da je njega i prijatelja tuklo nekoliko ljudi, a on je bio sam s prijateljem. Njegov kompanjon nije iznosio obranu.
Saslušana je i gošća lokala koja je rekla da je konobar “normalnim” tonom upozorio dečke da se piće više ne toči, a da u blizini postoji casino i disco gdje mogu otići. S druge strane, dvojica su bila naprasita. Utvrđeno je kako je 23-godišnjak iz Sesveta u vrijeme događaja imao 1,50 promila alkohola, a drugi i više – 1,80 promila.
Sud je ocijenio dokazanim da su dvojica u alkoholiziranom stanju remetili javni red i mir. Određeno je i kako će se smatrati da su u cijelosti platili kaznu od 53,09 eura, ako u roku od mjesec dana od pravomoćnosti presude plate dvije trećine kazne, odnosno 35,44 eura (267 kuna).

KONOBAR OSLOBOĐEN OPTUŽBE: OČEKIVAO SAM OD POLICIJE POHVALU, A NE DA BUDEM OKRIVLJEN

Konobar, koji je u ovom postupku bio prvookrivljeni, dostavio je pisanu obranu u kojoj je naveo da je postupao savjesno te u cilju javnog reda i poštivanja zakona napravio puno više nego mnogi drugi u toj situaciji. Naveo je da su dvojica došla kada je zatvarao kafić, te im rekao da više nema točenja pića, a i da se alkohol ne poslužuje alkoholiziranim osobama. Počeli su negodovati, pa razbili staklo na kafiću i počeli bježati. Objasnio je da je on potrčao za njima, te jednog savladao i bacio ga na tlo. Naglasio je da kada dvojica alkoholiziranih izazovu ovakvu situaciju, počine štetu i počnu bježati, smatra da je njegova moralna i građanska dužnost da ih zaustavi kako bi odgovarali za ono što su napravili. Ukazao je na to da zakon izričito dozvoljava da se do dolaska policije zadrži počinitelja kaznenog djela. Rekao je i da je od policije očekivao pohvalu za svoju reakciju, a ne optužni prijedlog.
Konobara je sud oslobodio optužbe jer je zaključeno da postoje okolnosti koje isključuju njegovu krivnju za prekršaj protiv javnog reda i mira.
Revno ponašanje djelatnika ugostiteljskog objekta s namjerom da zadrži počinitelje prekršaja ne može se poistovjetiti s remećenjem javnog reda i mira”, naglašava se u presudi suda.
Presuda nije pravomoćna, na nju postoji pravo žalbe o kojoj onda arbitrira Visoki prekršajni sud Republike Hrvatske.

Najčitanije


Povezane objave

Prijem za učenike generacije riječkih osnovnih škola

Prijem za učenike generacije riječkih osnovnih škola

U Salonu Grada Rijeke održan je prijem za učenike generacije riječkih osnovnih škola. Riječ je o učenicima koji su se tijekom svog osnovnoškolskog obrazovanja, pored iznimnog uspjeha u školi i uzornog vladanja iskazali i u brojnim izvannastavnim,...

POKOPI NA GROBLJIMA (863)

POKOPI NA GROBLJIMA (863)

PONEDJELJAK, 24. LIPNJA 2024. DRENOVA, 10.30: Jelica Lelas (1949) PUNAT, 18.00Anica Orlić  ŽEGOTI, 15.00Mile Todorović (1943) KAMPOR, 18.00Ruža Kuparić (1945) VRPOLJE, 17.00Milka Štrbac (1935) UTORAK, 25. LIPNJA 2024. KOZALA, 14.30Petra Medved...

Pin It on Pinterest