Ispred kioska, zapravo ekspoziture Bakarskog baškota na početku Trninine ulice na glavnoj riječkoj tržnici rijetko se neće zateći red mušterija. Štoviše, uglavnom kupci strpljivo čekaju, ne zna se što je bolje, tvrdi, mekani baškot, lepinja ili kruh. Da je dvostruko pečeno pecivo, tradicionalni kolut, tvrdi baškot kvalitetan ne moraju kupci provjeravati bacanjem s visine kako su to nekad pomorci radili. Tradicija i kvaliteta su jamac opstanka takvih proizvođača.
Prodavačica Dajana koju smo zatekli na radnom mjestu, na zamjeni je zbog godišnjih odmora. Ona radi u “centrali”, a trenutno desetak dana mijenja kolegicu.
– Lepinja ide odlično, u 11 sati više nije bilo ni jedne, sve se prodalo, veli nam Dijana, a cijena je 50 centi. Mekani veliki baškoti su 40 centi, mali baškotini 5 komada, 1 euro, baš kao i tvrdi. Pet komada tvrdih stoji 2 eura , a kruh od 700 grama 1,60 euro.
– Naš kruh ljudi vole, rijetko nam ostaje neprodan, a kruh od kilograma, bez aditiva i vrlo malo kvasca stoji 1,80 centi, veli prodavačica Dajana.



