Austrijanac smješten u riječki zatvor pod sumnjom za terorizam, na društvenoj mreži prijetio da će pucati na Muslimane jer mu je obitelj poginula u Gazi

07.11.2023. 14:34 | Crna kronika, Novosti

Autor teksta: Fiore Vežnaver, Foto: Portal Burin

Pod sumnjom da je počinio kazneno djelo terorizma, u riječki zatvor smješten je danas poslijepodne Austrijanac William Weber (31). Sudac istrage Županijskog suda u Rijeci odredio mu je istražni zatvor zbog opasnosti da bi, ostane li na slobodi, mogao ponoviti kazneno djelo. 

Weber je inače stranac na privremenom boravku u Hrvatskoj, s adresom u Kastvu. Sumnjiči se da je proteklog vikenda postupao u namjeri da ozbiljno zastraši stanovništvo, pa je tako u petak navečer na društvenoj mreži, aplikaciji Discord, objavio poruke većem broju osoba ozbiljno prijeteći da će ih usmrtiti, na način da je naveo kako posjeduje automatsko vatreno oružje te da će “pucati nasumično na muslimane”. Napisao je da treba pomoć, da je 17 ljudi iz njegove obitelji umrlo u ratu u Gazi. Naveo je i da ima pištolj, te da razmišlja ubiti i sebe. Pritom je objavio dvije fotografije s automatskim oružjem – strojnicama.

Austrijanac se sumnjiči da je u tom cilju i posjedovao streljivo i replike vatrenog oružja pronađene u kući u Kastvu u kojoj prebiva. Pretragom je pronađeno desetak metaka, vojnog streljiva, te 15 komada plinskog streljiva. Uz to, nađena su dva pištolja i tri automatske puške “Airsoft”, replike vatrenog oružja, koje se inače koriste u vojnom simulacijskom sportu i izbacuju kuglice od tvrde plastike.

Weber je doveden na sud nakon što je ispitan u riječkom Županijskom državnom odvjetništvu gdje se odlučio na obranu šutnjom. Prema informacijama do kojih je došao Burin, utvrđeno je da njegove tvrdnje kako su u Gazi poginule osobe iz njegove obitelji ne odgovaraju istini.

Prema dosad utvrđenom, Austrijanac barem dvije godine živi u Hrvatskoj. Istražitelji su pribavili i liječničku dokumentaciju iz koje je vidljivo da se liječi zbog narušenog psihičkog zdravlja. Dosad nije osuđivan. 

Za kazneno djelo terorizma za koje se tereti prijeti mu kazna od jedne do osam godina zatvora.

Najčitanije


Povezane objave

POKOPI NA GROBLJIMA (829)

POKOPI NA GROBLJIMA (829)

PONEDJELJAK, 20. SVIBNJA 2024. KOZALA, 14.30: Tomo Majetić (1931) DRENOVA, 12.30Ante Živković (1938) RUKAVAC, 15.00Marija Šišović  CRIKVENICA, 15.00Marija Ivančić (1924) ZUBOVIĆI, 17.00Marija Kustić (1937) UTORAK, 21. SVIBNJA TRSAT, 14.30Milica Makaus...

Globalni koncept dostave hrane stigao i u riječki zatvor

Globalni koncept dostave hrane stigao i u riječki zatvor

Globalni koncept dolaska do hrane preko dostavljača stigao je i u riječki zatvor. Kamera našeg reportera je tako snimila trenutke baš kada je dostavljač - pretpostavljamo - hrane, upravo pozvonio na vrata zatvora u središtu Rijeke, s velikom torbom...

Pin It on Pinterest