AFERA POKVARENI POLICAJAC: samoizolacija optuženika zbog korone odgodila nastavak suđenja istarsko-riječkoj narko-hobotnici

24.11.2021. 12:07 | Crna kronika

Autor teksta: Fiore Vežnaver, Foto: Fiore Vežnaver

U sudnici se danas nije pojavio optuženik koji je opravdao svoj nedolazak okolnošću da se u njegovoj obitelji pojavila korona i određena mu je samoizolacija. Proces je, inače, došao u završnu fazu, očekivalo se da bi se danas mogle čuti obrane grupe optuženika

Zbog izostanka jednog optuženika, u riječkom Županijskom sudu odgođen je nastavak suđenja skupini okrivljenih optuženima da su bili dio istarsko-riječke zločinačke hobotnice, da su se udružili radi trgovine drogom, a dio njih, među kojima su i četvorica koji su u vrijeme inkriminacija radili kao pulski policajci, optužuje se i za primanje i davanje mita te zlouporabu položaja i ovlasti. U sudnici se danas nije pojavio optuženik koji je opravdao svoj nedolazak okolnošću da se u njegovoj obitelji pojavila korona i određena mu je samoizolacija. Proces je, inače, došao u završnu fazu, očekivalo se da bi se danas mogle čuti obrane grupe optuženika.

Policajac primio 130 tisuća eura mita

Skupina se tereti za dilanje droge u sastavu zločinačkog udruženja u tzv. »aferi pokvareni policajac«. Na listi okrivljenih u USKOK-ovoj optužnici nalaze se i četvorica koja se terete da su kao pulski policajci upleteni u trgovinu opijatima, primanje mita i prodavanje dilerima informacija kojima će izbjeći uhićenja. Četvorica koja se terete da su kao službenici Policijske uprave istarske – od kojih su prva trojica tada bili iz odjela za borbu protiv droge – počinili kaznena djela su: Amir Jusufović (50), nastanjen u Medulinu, te Sebastian Ivančić (49), Krešimir Ćorluka (39) i Željko Radolović (57), svi nastanjeni u Puli.
USKOK smatra da je od policajaca najviše ogrezao u kriminal Amir Jusufović, zvan Đuzi, koji se tereti da je organizirao zločinačko udruženje, u okviru kojeg je i sam posredovao u kupoprodaji droge. Jusufović je, među ostalim, optužen i da je od dvojice pripadnika narkomiljea primio najmanje 130 tisuća eura mita. Glavni lik afere »pokvareni policajac« tereti se da se dogovorio s jednim poznatim istarskim dilerom da će mu omogućiti prodaju heroina u Istri i da će ga, za dobru novčanu nagradu, pravodobno obavještavati i dostavljati mu službene podatke o postupanju policije i pravosuđa protiv njega. USKOK tvrdi da je Jusufović po toj osnovi mjesečno primao od 1.500 do 5.000 eura, pa da je tako primio najmanje 100 tisuća eura.

Informacijska podrška o postupanju policije 

Jedna od točaka optužnice Jusufovića tereti da je s prvooptuženim Andrejom Butkovićem (44), Puljaninon s adresom u Rojnićima kod Barbana – koji je, po optužbi, bio »mozak« prve narkopiramide – dogovorio da će mu omogućiti prodaju heroina uz »informacijsku podršku« o postupanju policije i pravosuđa. Za to je za uzvrat od Butkovića primio 10 do 15 tisuća eura. Posebno zanimljiv događaj je, po optužnici, onaj iz ožujka 2010. godine, nakon što je Jusufović kroz policijsko istraživanje saznao da jedan diler ima veće količine droge. USKOK tvrdi da je zajedno s drugim dilerom, Butkovićem, noću otišao na mjesta gdje je navodno skrivena droga, pa je u jednom suhozidu pronađen ruksak s s kokainom. Policajac je zatim žlicom iz paketa zagrabio 90-ak grama kokaina pa ga predao Butkoviću. Potom su otišli do drugog skrovišta u Manjadvorcima, mjestu u sastavu općine Barban, gdje su bila skrivena četiri paketa po kilogram heroina. Prema navodima optužnice, Jusufović je tražio od Butkovića da mu za ta četiri paketa droge preda 20 tisuća eura, a novac je dobio za mjesec dana.

Optužnica ima 160 stranica

Optužnica je, inače, vrlo obimna, ima čak oko 160 stranica. Temelji se na gotovo 600 dokaza, a u istrazi je ispitano 150 svjedoka. Na temelju nje sudi se za aferu što spada u »top 10« narkoslučajeva što su se ikad procesuirali u Rijeci. Više optuženih dilera droge se prije početka suđenja nagodilo s USKOK-om, a dobilo je kazne od uvjetne do četiri godine zatvora.

 

Povezane objave

Planuo požar na kući u Puntu, tehnički uzrok isključen

Planuo požar na kući u Puntu, tehnički uzrok isključen

Tehnički uzrok nastanka požara je isključen, izvijestila je policija nakon završetka očevida na mjestu požara u kojem je jučer oštećena kuća u izgradnji u Puntu. Očevid su proveli službenici Policijske postaje Krk u suradnji s protupožarnim inspektorom....

Pin It on Pinterest