135 godina Lungomarea na opatijskoj rivijeri: šetalište koje nosi ime po austrougarskom caru nudi i upoznavanje lokalne povijesti

27.05.2024. 20:01 | Novosti, Opatija, Rijeka & Regija

Foto: Portal Burin, Visit Opatija, Grad Opatija

Lungomare, službenog naziva Obalno šetalište Franje Josipa I, šetalište je uz more koje na opatijskoj rivijeri povezuje Volosko, Opatiju, Ičiće, Iku i Lovran. Dugo je desetak kilometara i jedno je od simbola Opatije, kao i cijelog liburnijskog kraja.

Šetalište se počinje uređivati 1885. godine i vremenski se poklapa s otvaranjem prvih hotela u Opatiji (Grand Hotel Kvarner, 1884. godine, i Hotel Imperial, 1885. godine). Lungomare je građen u etapama: dionica od Voloskog do Opatije izgrađena je 1889, iste godine kad je Opatija i službeno proglašena klimatskim lječilištem, a dionica koja je povezala Opatiju s Lovranom dovršena je 1911. godine, u vrijeme najveće ekspanzije turizma na rivijeri.

Od tada do danas Lungomare je bio i ostao omiljeno šetalište Opatijaca i svih drugih koji dolaze u ovaj kraj, motiv je bezbrojnih fotografija i umjetničkih slika, neizostavni dio vizure Opatije gledane s mora. Šetnica – koja nosi ime po austrougarskom caru koji je živio od 1830. do 1916. godine – odvest će vas do najljepših opatijskih plaža, slavnih znamenitosti, poput Parka i Ville Angiolina ili kipa Djevojke s galebom.

Duž trase šetališta podignuta su i spomen obilježja znamenitim ličnostima koje su boravile u Opatiji: književniku Henriku Sienkiewiczu (iznad opatijske luke), liječniku Theodoru Billrothu (na zidu crkve sv. Jakova), generalu Jozefu Pilsudskom (u perivoju ispred Umjetničkog paviljona “Juraj Šporer”)… Lungomare jednim dijelom prolazi i kroz čuveni središnji opatijski perivoj.

Osim uživanja u svježem morskom zraku i prekrasnim vizurama, koji defitivno podižu raspoloženje, šetnja Lungomareom nudi i priliku za upoznavanje lokalne povijesti: primjerice, na početku u Voloskom prolazi se pored rodne kuće velikog znanstvenika Andrije Mohorovičića, nastavlja se pored bivših sanatorija i pansiona na sjevernoj dionici, šetnica prolazi pored zgrada, lokacija i spomen-obilježja koji pričaju zanimljivu priču o opatijskoj povijesti. Uz Lungomare se nižu raskošne vile – prekrasni primjeri secesijske arhitekture, spomen-obilježja povijesnim ličnostima i motivi koji su postali simbolom Opatije (Djevojka s galebom, primjerice).

Jedna od posebnosti šetnice jest da je odlično uređena i potpuno ravna. Po njoj mogu šetati svi: i obitelji s djecom, parovi, umirovljenici, a dio je prikladan i za ljude u invalidskim kolicima. Neki kažu da je, koliko god je put od Voloskog do Opatije predivan za šetnju, dionica od Opatije do Lovrana možda nudi i više doživljaja. Kamenita staza vijuga uz hotele i vile, nudi prekrasne poglede na more, a na tom dijelu i rastu aromatični matar, hrastovi crnike i mirisni lovor. Krošnje drveća stvaraju hlad pa je šetnja ugodna i u vrućim ljetnim danima. Za spomenuti je i da u Ičićima, kod marine, Lungomare prolazi kroz svojevrsni tunel.

Obalno šetalište Franje Josipa I. dobilo je ne tako davno posebnu dimenziju – zaživjelo je u virtualnom svijetu. Interaktivna karta prenijela je slavnu prošlost opatijskog šetališta u digitalnu sadašnjicu i omogućila mu dodatnu prepoznatljivost u budućnosti. Od Voloskog do Lovrana sada se može „prošetati“ putem poveznice www.lungomare-opatija.eu na stranicama Turističke zajednice grada Opatije i tako upoznati povijesne i kulturne znamenitosti hrvatske kolijevke turizma s bilo kojeg mjesta.

Najčitanije


Povezane objave

Prijem za učenike generacije riječkih osnovnih škola

Prijem za učenike generacije riječkih osnovnih škola

U Salonu Grada Rijeke održan je prijem za učenike generacije riječkih osnovnih škola. Riječ je o učenicima koji su se tijekom svog osnovnoškolskog obrazovanja, pored iznimnog uspjeha u školi i uzornog vladanja iskazali i u brojnim izvannastavnim,...

POKOPI NA GROBLJIMA (863)

POKOPI NA GROBLJIMA (863)

PONEDJELJAK, 24. LIPNJA 2024. DRENOVA, 10.30: Jelica Lelas (1949) PUNAT, 18.00Anica Orlić  ŽEGOTI, 15.00Mile Todorović (1943) KAMPOR, 18.00Ruža Kuparić (1945) VRPOLJE, 17.00Milka Štrbac (1935) UTORAK, 25. LIPNJA 2024. KOZALA, 14.30Petra Medved...

Na Srdočima nestao Sebastian Mušura

Na Srdočima nestao Sebastian Mušura

Nestao je Sebastian Mušura (16) iz Rijeke, u subotu oko 17 sati udaljio se sa Srdoča i otad mu se gubi trag. Njegov nestanak objavljen je i na mrežnim stranicama Nacionalne evidencije nestalih osoba nakon što je prijavljen policiji. Za mladića, rođenog...

Pin It on Pinterest